Sander Agard-Michelsen. Foto: Henk Teerink
Sander Agard-Michelsen. Foto: Henk Teerink

Jan Wiemer gelooft in Noors crosstalent Sander Agard-Michelsen

Algemeen

HENGELO - Jan Wiemer, teammanager van het in Hengelo Gld. gevestigde bedrijf Racestation, heeft in motorcrosser Sander Agard-Michelsen een talent gevonden. Wiemer die met de achtienjarige jonge Noor uit Siggerud al een aantal jaren samenwerkt, heeft nu een team samengesteld om hem naar een hoger niveau te kunnen brengen. Dit seizoen komt Agard-Michelsen uit in de Dutch Masters of Motorcross en het EK 250cc.

Sander Agard-Michelsen was veertien jaar toen hij samen met zijn familie naar Nederland kwam om de motorcrosssport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen. In Noorwegen mag men pas vanaf zestien jaar rijden. Na drie mooie jaren te hebben gereden voor Van der Vegt TM werd het nu tijd voor verandering. Erik Eggens, oud crosser en grote man achter de schermen bij Yamaha, had de Noor al diverse keren aangeboden om te testen met een Yamaha. Wiemer en Agard-Michelsen wilden echter wachten tot het contract met Van der Vegt TM was beëindigd.

Begin dit jaar kwam daar verandering in en het aanbod van Eggens om te testen bleef geldig. Helaas waren alle Yamaha-teams al bezet met coureurs en besloot men met een eigen team van start te gaan met behulp van Hartelman Motoren en Yamaha. Agard-Michelsen komt dit jaar uit op een Yamaha YZ 250-F in de Dutch Masters of Motorcross en het Europees Kampioenschap 250cc. Het team heeft de beschikking over twee motoren met speciale onderdelen die door Torleif Hartelman zijn klaargemaakt en worden onderhouden in samenwerking met Niek Langwerden.
Agard-Michelsen woont tijdens het seizoen bij camping Kom es An in Varssel . Hij heeft een perfecte voorbereiding gehad, hij werd vier weken begeleid door de MX1 wereldkampioen van 2008 David Philiphaerts. Hier in de Achterhoek wordt zijn conditie op peil gehouden door begeleider Niek Langwerden, die ook tijdens de Dutch Masters of Motorcross aan zijn motoren werkt. Afgelopen weekend reed Agard-Michelsen zijn eerste grote wedstrijd van het seizoen in Markelo. Hij had een geweldige start in de eerste wedstrijd, maar crashte in de eerste ronde vanuit de kopgroep. Met vijftig seconden achterstand wist hij alsnog tweeëntwintigste te worden in een veld vol met GP-rijders. In de tweede wedstrijd vertrok Agard-Michelsen als laatste en kwam als zeventiende over de finish. De snelheid was er zeker om binnen de top-tien te kunnen komen.

Manager Wiemer: "Ik ben van mening dat Sander momenteel nog maar op de helft van zijn kunnen rijdt. Ik denk dat hij nog verrassende dingen laat zien in het komende seizoen." Ook Torleif Hartelman van Hartelman Motoren heeft dezelfde mening over de jonge Noorse crosser. In 2016 werd Sander Nederlands kampioen in de 125cc en dat was maar een van de hoogtepunten van de jonge rijder. Afgelopen week werd Agard-Michelsen opgeroepen door Yamaha om de geblesseerde Anton Gale van het I-Fly JK Yamaha Team te vervangen bij de MXGP in Valkenswaard. In de kwalificatie race van de MX2 categorie op zaterdagmiddag werd hij keurig 24ste. Een 20ste en 24ste plaats was er tijdens de twee manches op zondag weggelegd voor Sander. Een resultaat waar Sander trots op mag wezen, aldus Wiemer. De uit Letland afkomstige Pauls Jonass was de snelste man in de MX2 klasse. Hij wist in Valkenswaard beide wedstrijden winnend af te sluiten. Jeffrey Herlings was evenals in Markelo onverslaanbaar. Herlings won beide manches in de MXGP en staat nu zes punten voor op de Italiaanse rijder Antonio Cairoli.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant