Een van de deelnemers aan de historische optocht. Foto: Jan Hendriksen
Een van de deelnemers aan de historische optocht. Foto: Jan Hendriksen

FOTO'S: Vorden geniet van drie fantastische Koningsdagen

Algemeen

VORDEN – Met veel plezier en grote trots kijkt Oranje Vereniging Vorden terug op drie 'Koningsdagen' in Vorden in het kader van haar 120-jarig bestaan. Trots op de Vordenaren en bezoekers die enthousiast mee gevierd hebben en het feit dat er zich geen enkel incident heeft voorgedaan. De kleedjesmarkt voor de kinderen op donderdagavond tot en met de motordemonstratie op zaterdagmiddag. Ze konden allemaal rekenen op veel publieke belangstelling. Het Koningsdefilé was een waar hoogtepunt. Voor herhaling vatbaar! En tot nieuw Keizerspaar werden Niels Groot Jebbink en Anna-Mieke Wolterink uitgeroepen die respectievelijk het Keizerschieten en het Keizerin ringsteken wonnen. Mark Rouwen werd Koning van Vorden 2018 en Johan Norde werd tot eerste erelid van Oranje Vereniging Vorden benoemd. Kortom: Vorden stond vorige week drie dagen 'op zijn kop'.

Door Jan Hendriksen

Nog voordat burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst op Koningsdag de officiële opening verrichte ging het jubilerende Koningsprogramma in het kader van het 120-jarig bestaan van Oranje Vereniging Vorden donderdagavond al van start met een vrij- en kleedjesmarkt voor de kinderen. Tientallen kinderen hadden hun overtollige speelgoed in het centrum van Vorden uitgestald. Het jeugdige Vordense vijftal Emma, Jean Gardy, Nienke, Noëlle en Sten verwelkomden het publiek bij hun 'kleedje' op een zeer speciale wijze. Zelfgemaakte sleutelhangers, stroopwafels en andere spulletjes gingen grif van de hand. En dat allemaal voor de World Scout Jamboree in Amerika waar het vijftal volgend jaar in de zomervakantie aan deel wil nemen. "Een 'kamp' waar we heel veel mensen uit verschillende culturen en landen gaan ontmoeten. We gaan deelnemen aan uitdagende activiteiten en verleggen onze grenzen op verschillende gebieden zoals survival, riften en uitwisselprogramma's", zo vertelt Emma met enige trots. Later op de avond was het tijd voor de Koningsnacht van Vorden. Optredens in de tent bij Grand Bistro de Rotonde en in het café bij De Herberg zorgden voor een gezellige en drukke 'nacht'.

Aubade
Vrijdagmorgen in alle vroegte liet de techniek jammerlijk genoeg Oranje Vereniging Vorden (OVV) op het bordes van Het Kulturhus in de steek tijdens de officiële opening van Koningsdag 2018. De geluidsinstallatie werkte in eerste instantie niet tijdens de aubade. Maar dat had ook zo zijn voordeel. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het bracht de Vordenaren 'dichterbij' het bordes waarop het bestuur van OVV, burgemeester Marianne Besselink en het Koningspaar van vorig jaar Gerdie en Frank Bloemendaal stonden. "De onderlinge verbondenheid wordt hiermee vergroot", zo schetste Besselink luidkeels. Met het in top hijsen van de nationale driekleur en de vlag van de gemeente Bronckhorst, het zingen van het Wilhelmus en het Vordens Volkslied, onder begeleiding van Harmonie Vorden, kon het feestprogramma van start gaan.

Niet eerst voordat oud-voorzitter Johan Norde (76) van Oranje Vereniging Vorden door voorzitter Frank van Setten tot eerste erelid van Oranje Vereniging Vorden was benoemd. Norde was totaal verrast. "Dit is fantastisch. De benoeming draag ik ook graag symbolisch op aan alle andere voorzitters en bestuursleden die de Oranje Vereniging Vorden in al die 120 jaar hebben 'gediend'."

Na de aubade maakte Vorden zich op voor een uitgebreid feestprogramma voor jong en oud. Een kinderprogramma met Circus Lorelly in het Kulturhus, een verrassingsact van Indoor Sport Vorden bij Het Kulturhus, de traditionele oriënteringsfietsrit, een mini concert door Harmonie Vorden, het vogelschieten, het ringsteken met 'paard en wagen', panna voetbal en levend mikado en een hindernis parcours. Honderden kinderen en tientallen volwassenen namen aan de diverse activiteiten deel.

Voor de Vordense families Groot Nuelent, Wentink, Lubbers, Bargeman, Hoeksma, Regelink, Klein Brinke en Bogchelman behoort de oriënteringsfietsrit tot het vaste Koningsdagprogramma. "We nemen als voormalige Oudercommissie van school Het Hoge als groep 't Olde Hoge al 32 jaar deel aan de oriënteringsfietsrit. Het was jammer dat de rit niet goed was uitgezet. Er zaten nogal wat onvolkomen heden in. We werden letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd", zo verklaarde de groep na afloop. De oriënteringsfietsrit werd gewonnen door de groep BTWY, tweede werd de familie Klein Lenderink en derde de familie Menkveld.

Marc Rouwen Koning 2018
Tot Koning van 2018 werd Vordenaar Marc Rouwen uitgeroepen. In de derde ronde haalde hij de laatste resten van de houten vogel naar beneden. Erik Lindenschot schoot de kop eraf, Herwin Wilgenhof de rechtervleugel, Frank Bloemendaal de linkervleugel en Joost Bloemendaal de staart. Tijdens de de ondertekening van de plechtige verklaring verklaarde Marc Rouwen dat hij Gracia Rouwen-Bouwmeister tot zijn Koningin heeft gekozen en dat het Koningspaar de gedurende het jaar 2018 de voordelen zal genieten die aan het Koningschap zijn verbonden. Aan het vogelschieten namen 130 schutters deel. Het ringsteken met 'paard en wagen' werd gewonnen door Maureen Stokman, tweede werd Anna-Mieke Wolterink en derde Marijke Oosterhuis.

De Knuppels Pannakoningen
Aan het panna voetbaltoernooi namen maar liefst het maximale aantal van 22 teams deel. Op drie speelvelden werd het toernooi in de middaguren fanatiek door de jongens en meiden afgewerkt. In totaal vonden er 111 wedstrijden plaats. Winnaar in poule 1 werd het team Brafa bestaande uit Bram Oonk en Fabian Heutink. Poule 2 werd gewonnen door De Knuppels die gevormd werd door Luuk de Jonge en Rens Jansen.

Koningsdefilé
Het moet één van de hoogtepunten vormen uit het drie daagse jubileumfeestprogramma Oranjevereniging Vorden: de historische Koningsoptocht. En dat werd het ook voor het oog van de duizenden toeschouwers die langs de route stonden. De oproep van Oranjevereniging Vorden om aan het defilé in het kader van het 120-jarig bestaan van de vereniging deel te nemen leverde grotendeels individuele deelnemers (20) op met oldtimer motoren, - auto's, - tractoren, legervoertuigen en - (motor)fietsen. De opening van de optocht met het rijtuig 'Dos s dos' dat werd 'bestuurt' door koetsier Johan Heuvelink was 'koninklijk' te noemen met naast hem Willie Engel als Koningin Wilhelmina en als gasten Marinus Engel en Engelien Heuvelink. Het rijtuig in bezit van de familie Engel (voorheen de familie Hamann) is ooit in bezit geweest van Koningin Wilhelmina, ofwel de Koninklijke stallen en was gestationeerd in Apeldoorn op Paleis Het Loo en meer dan honderd jaar oud. De koningin liet zich hiermee rijden door de vaste koetsier en met een knecht achterop met de rug naar de koningin. Ging de koningin met gasten rijden dan werd de rugleuning omgekeerd en zat men allemaal inde rijrichting zoals dat ook in Vorden te zien was. Het rijtuig werd getrokken door twee KWPN tuigpaarden van Johan Heuvelink.

'Biej mekare breng'n
Onder dit motto 'Dat biej mekare breng'n van volk, is dat neet precies'n kracht van Koningsdag?' maakten bewoners van de Joostinkweg en Wilmerinkweg als een van de zes deelnemende groepen deel uit van het feestelijke defilé. Ter opluistering presenteren de buurtbewoners zich als 'Boerenleu van weleer'. "We gaan even terug in grootmoeders tijd en vieren vandaag de verjaardag van onze Vorstin en nu de verjaardag van onze Koning", zo verklaarden de buurtbewoonsters Wilma Beeftink en Marjon Maatman de deelname. Dat deed men zoals dat vroeger gebeurde, feestelijk opgetuigd met bogen van dennengroen met oranje en rood-wit-blauwe versiersels en met een prachtige kroon ter ere van de jarige Koning. Maar was ook een tweede kroon te zien. Wilma Beeftink: "Want 120 jaar Oranjevereniging Vorden is toch immers ook een Kroonjaar?" Speciaal voor het defilé hadden de buurtbewoners de koppen bij elkaar gestoken. "Deze Koningsdag heeft ons als 'noabers' nog veel meer dan anders bij elkaar gebracht. En daar zijn we best een beetje trots op", zo verklaarde Marjon Maatman die een prachtige beschrijving had gemaakt van de uitbeelding die door Wilma Beeftink in het onvervalst Vordens dialect was vertaald. Johan Norde die het defilé bij De Herberg van commentaar voorzag las de beschrijving letterlijk voor. Tot winnaars van het defilé werd door de jury, bestaande uit burgemeester Marianne Besselink, Iris Hulstijn en Maarten Smit, de deelname van de Joostinkweg/Wilmerink met 'Boerenlue van weleer' uitgeroepen. De jury roemde de reativiteit en de zelfwerkzaamheid van de groep. Tweede werd het rijtuig 'Dos a dos'van Johan Heuvelink en derde de Citroen B14 van de familie Bosman met als speciale gast Prins Bernard in de auto. Kleurrijk was ook de oranje VW Cabrio van de familie Buunk en voor spektakel zorgden onder meer de groep van 'Gait van 't Spieker' met hun Spartamets. De Vordense folkloristische dansgroep De Knupduukske oogstte met hun platte boerenwagen en de oude Empo fietsen veel bijval van het publiek. Als het aan menige Vordenaar en Oranje Vereniging Vorden ligt krijgt deze Koningsoptocht in de toekomst een vervolg.

Vuurwerk
Na vier jaar vond er op Koningsdag 's avonds weer een vuurwerk plaats in de kasteelweide op de hoek van de Horsterkamp en de Ruurloseweg. Een waardig vuurwerk dat mede tot stand was gekomen door medewerking en financiële steun van talloze Vordense en regionale ondernemers als hoofdsponsoren en mede sponsoren.

Nieuw Keizerspaar
De Vordenaren Niels Groot Jebbink (42) en Anna-Mieke Wolterink (47) gaan in de komende vijf jaar in Vorden als Keizer en Keizerin door het leven. Het nieuwe Keizerspaar volgde Willem Oldenhave (64) uit Vorden en Gerrie Enzerink-Hendriksen (52) uit Ruurlo op die 23 jaar de titel droegen. Niels Groot Jebbink won zaterdag het Keizerschieten waaraan alle oud-koningen van Vorden, Vierakker-Wichmond en de buurtschappen Wildenborch, Medler, Veldwijk, Linde en Delden deel mochten nemen. In totaal legden 62 oud koningen en koninginnen het geweer 'aan'. Niels Groot Jebbink nam als schutterskoning van buurtschap Medler (2015) deel. In de eerste schietronde nam Groot Jebbink overigens ook als Koning van Linde (2001) deel. Maar in de tweede ronde werd door de schietcommissie van Oranje Vereniging Vorden de deelname van Groot Jebbink namens Linde een streep gezet. Tot de deelnemers behoorden ook onder meer de 81-jarige Riek Vreeman, die in de jaren zeventig schutterskoningin van Vorden was en Johan Golstein (87) die twee keer schutterskoning van Vorden was (1996 en later).

Anna-Mieke Wolterink won het Keizerin ringsteken per dogcart met Johan Heuvelink als koetsier waaraan alle oud-winnaars van het ringsteken uit Vorden, Vierakker-Wichmond en de buurtschappen mochten deelnemen. Aan het Keizerin ringsteken namen maar acht vrouwen. En dat viel Oranje Vereniging Vorden flink tegen. "En dat is ontzettend jammer", zo verklaarde Jan ten Damme namens de Vordense menvereniging I'n de Reep'n die het ringsteken onder auspiciën van de Oranjevereniging organiseerde. De nieuwe Keizer en Keizerin werden zaterdagmiddag tijdens het fruschoppen met medewerking muziekkapel De Bargkapel uit Barchem gehuldigd. Over vijf jaar tijdens het 125 jarig jubileum van Oranje Vereniging Vorden vindt de volgende editie van het Keizerschieten en het Keizerin ringsteken plaats.

Motorsportdemonstratie
De Vordense Motor- en Autosport Vereniging De Graafschaprijders zorgden zaterdagmiddag voor een zeer professionele motorsportdemonstratie. Een tiental enduro rijders lieten hun kunnen op spectaculaire opgebouwde hindernissen zien. De rijders hadden een groter publiek verdiend. Misschien was een programmering op Koningsdag beter geweest. Maar dat was organisatorisch niet mogelijk. De opbouw vergde vele uren en ook uit veiligheidsaspecten was de demonstratie niet op Koningsdag mogelijk.

"Met veel plezier en grote trots kijken we als Oranje Vereniging Vorden terug op drie dagen Koningsdag in Vorden. Trots op de Vordenaren en bezoekers die enthousiast mee gevierd hebben en er geen enkel incident geweest is. Alle activiteiten die allemaal konden rekenen op veel belangstelling en dat is leuk voor mensen die hun best doen om dat uit te voeren. Het Koningsdefilé was een waar hoogtepunt, waar we veel enthousiaste reacties op gehad hebben. Voor herhaling vatbaar! Ten slotte willen we sponsors, horeca, ondernemersfonds en de gemeente Bronckhorst enorm bedanken voor hun hulp en bijdrage aan Koningsdag 2018. Leve de Koning en tot 2019.", zo laat Frank van Setten namens het bestuur weten.


Voor meer foto zie de website: www.robschmitzfotografie.nl

Johan Norde werd tot eerste erelid van Oranje Vereniging Vorden benoemd. Foto: Jan Hendriksen
Honderden kinderen en tientallen volwassenen namen aan de diverse activiteiten deel. Foto: Rob Schmitz
Schutterskoning Mark Rouwen met zijn vrouw Gracia. Foto: Jan Hendriksen
Het nieuwe Keizerspaar: Niels Groot Jebbink en Anna-Mieke Wolterink. Foto: Jan Hendriksen
De Vordense Motor- en Autosport Vereniging De Graafschaprijders zorgden voor een motorsportdemonstratie. Foto: Jan Hendriksen
Aan het panna voetbaltoernooi namen maar liefst het maximale aantal van 22 teams deel. Foto: Jan Hendriksen
TTientallen kinderen hadden hun overtollige speelgoed in het centrum van Vorden uitgestald. Foto: Rob Schmitz

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant