Uit-Zicht in ongelijk gesteld

STEENDEREN - Tegenstanders van de komst van het Aviko-vrieshuis in Steenderen hebben een nieuwe tegenslag te verwerken gekregen. Een verzetsrechter van de afdeling bestuursrechtspraak stelt dat de Raad van State juist heeft gehandeld door Uit-Zicht in de bezwaren tegen het vrieshuis van Aviko als niet-ontvankelijk te verklaren.

De vereniging Uit-Zicht maakte bezwaar tegen de komst van dit vrieshuis, maar deed dit volgens de Raad van State te laat en was daardoor niet meer gerechtigd om bezwaar te maken. Uit-Zicht was het daar niet mee eens. Op het moment dat er de mogelijkheid was om bezwaren in te dienen, bestond de vereniging immers nog niet. Toch geeft een verzetsrechter na een nieuwe bestudering van de zaak de Raad van State gelijk.

Daarmee lijkt de komst van het 35 meter hoge vrieshuis dat aardappelverwerker Aviko in Steenderen wil bouwen weer een stuk dichterbij. In dit vrieshuis zou Aviko producten bij de fabriek op kunnen slaan. Op dit moment maakt het bedrijf gebruik van externe vrieshuizen in Nederland. Opslag bij de fabriek is volgens Aviko efficiënter. Ook zou er minder transport nodig zijn.

De gemeenteraad van Bronckhorst stemde eind 2015 in met een bestemmingsplan dat de komst van een vrieshuis mogelijk maakt. Bezwaarmakers vinden een vrieshuis van deze hoogte niet passen in het landschap. De laatste hoop van Uit-Zicht is nu gevestigd op de uitspraak van de rechtbank in Arnhem over de provinciale omgevingsvergunning. Als die vergunning er ligt, mag Aviko beginnen met bouwen.

Meer berichten