Kunstenares Maria Roosen, wethouder Jan Engels en Wim Weenk (Welkoop Vorden) bekijken het nieuwe kunstwerk. Foto: Luuk Stam
Kunstenares Maria Roosen, wethouder Jan Engels en Wim Weenk (Welkoop Vorden) bekijken het nieuwe kunstwerk. Foto: Luuk Stam

Nieuw kunstwerk prijkt op Vordense rotonde

Kunstenares Maria Roosen maakte kleurrijke put

Door Luuk Stam

VORDEN - Op de rotonde bij de Horsterkamp in Vorden is sinds maandag 7 mei het kunstwerk Rondom van de Arnhemse kunstenares Maria Roosen te zien. Samen met wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst onthulde de kunstenares het kleurrijke kunstwerk kort na de plaatsing maandagmiddag officieel.

De rotonde bij de Horsterkamp geldt als de entree van Vorden. Dat er hier kunst zou komen te staan, was al lange tijd bekend. Al in 2016 konden Vordenaren hun wensen voor een kunstwerk op de rotonde aangeven. Begin vorig jaar was er een stemronde met keuze uit drie ontwerpen. Een later ingediend alternatief ontwerp – de grasjurk van Antoine Peters – kreeg echter de meeste stemmen.

Toch koos de gemeente Bronckhorst uiteindelijk voor het ontwerp van Roosen, een put van gekleurde glazen stenen. "Je kunt niet tijdens het spel de spelregels veranderen", herhaalde wethouder Engels bij de onthulling van het geplaatste werk de verklaring voor die keuze nog maar eens. "Daarnaast zou zo'n grasjurk heel veel onderhoud vragen."

Maria Roosen was vooral vereerd met het feit dat het verkeer op de rotonde nu om haar werk heen rijdt. "Zoiets is wel ontzettend leuk", reageert de kunstenares, die voor haar creatie goed keek naar de landelijke omgeving en naar het heden en verleden van Vorden.

Zo is het een put geworden zoals die vooral in het verleden veel in het Vordense landschap te zien was. Daarnaast verwijzen de acht stenen bovenop naar de acht kastelen die Vorden rijk is. Ook zijn deze stenen te zien als de kantelen boven op de muur bij een kasteel. "Ik vind het mooi als er in een werk meerdere lagen met een betekenis te ontdekken zijn", verklaart Roosen.

De gekleurde stenen zorgen ervoor dat het kunstwerk bij het passeren alsmaar van karakter verandert. Kleurrijk is het in ieder geval aan alle kanten. "Nu is het een stralende dag, maar ook op een wat grijzere dag zorgt dit voor heel veel kleur", zegt Roosen.

Voor de groene inkleding rondom het nieuwe kunstwerk – naast enkele hagen vooral veel lage beplanting – hebben Roosen en de gemeente Bronckhorst hulp gekregen van Wim Weenk van de Welkoop in Vorden. Ook hij was daarom bij de onthulling aanwezig. Het verkeer moest vanwege de onthulling van het kunstwerk soms heel even geduld hebben, maar al snel konden automobilisten de rotonde weer normaal in gebruik nemen. Alhoewel een rotonde met kunstwerk niet geheel alledaags is. Bij menigeen ging de blik bij het nemen van de rotonde dan ook even naar links.

Meer berichten