De overeenkomst tussen Urtica en Bargeman BV wordt ondertekend. Foto: PR
De overeenkomst tussen Urtica en Bargeman BV wordt ondertekend. Foto: PR

Zorginstelling Urtica en Bargeman tekenen voor nieuwbouw

VORDEN - De Vordense zorginstelling Urtica gaat voor haar cliënten nieuwe woningen bouwen die de bestaande woningen vervangen. Het contract voor de nieuwbouw is dinsdag 8 mei met aannemer Bargeman Vorden BV getekend.

Urtica biedt behandeling en zorg aan mensen met een psychiatrische problematiek en aan mensen met een verstandelijke beperking. Samen leven, wonen en werken op de boerderij vormt de rode draad in het leven van de cliënten.
Zij wonen deels begeleid, deels zelfstandig en deels op de centrale locatie aan de Reeoordweg, even buiten de bebouwde kom van Vorden. De bestaande acht kamers daar zijn 25 jaar oud en voldoen niet meer aan de gestelde eisen, zowel qua ruimte als voorzieningen. De bestaande huisvesting wordt gesloopt en vervangen door negen nieuwe appartementen. De aannemer begint nog deze zomer aan de werkzaamheden.
Voor het ontwerp tekende Negen Graden Architectuur. Het bureau heeft prestigieuze gebouwen ontworpen als scholen en musea in Nederland en Duitsland. Yaike Dunselman, mede-oprichter van het architectenbureau: "Wij staan voor een organisch-functionele, duurzame en moderne architectuur waarin de gezondheid van de mens centraal staat. Dat speelt des te meer bij een organisatie als Urtica. In vorm en materiaalgebruik zie je in de nieuwbouw bovendien het archetype van de boerenhoeve uit de omgeving terug."
Het gebouw voldoet aan hoge eisen van duurzaamheid. Herbert Bakels, voorzitter van de beheerstichting die het onroerend goed van Urtica exploiteert: "Het is maar een detail, maar we gebruiken bijvoorbeeld alle oude dakpannen en mixen die met de benodigde nieuwe pannen."
De huidige bewoners krijgen een tijdelijke huisvesting op het terrein omdat er eerst gesloopt moet worden voor er nieuwbouw gepleegd kan worden. Astrid van Zon, directeur/bestuurder van Urtica over de dubbele verhuizing: "Voor de bewoners is zo'n project best ingrijpend, maar we hebben hen nadrukkelijk betrokken in alle stappen. En aannemer Bargeman, die ook in Vorden is gevestigd, kent Urtica goed en kan prima met onze cliënten omgaan."

Meer berichten