Vereniging Oud Vorden koopt pand van Monuta

Algemeen

VORDEN - Op 23 april 2018 heeft vereniging Oud Vorden het pand aan het Jebbink 4A te Vorden gekocht. Particuliere beleggers kopen de door Monuta Apeldoorn aangeboden percelen Het Jebbink 4 en 4A bestaande uit een woonhuis en het daar achter gelegen gebouw. Van deze beleggers koopt Oud Vorden het gebouw op perceel 4A dat bestaat uit een 100m2 grote ruimte, keuken, toiletten, koelruimte en opbaarkamer.

Omdat het huurcontract van Oud Vorden voor de ruimte in de Voorde, aan de Kerkstraat 15 ten einde liep en de Protestantse kerk na de fusie graag weer over die ruimte wilde beschikken is achter de schermen onderzoek gedaan naar vervangende ruimte. De voorkeur was hierbij vanwege de zeer krappe behuizing om tenminste meer dan de thans 30m2 oppervlakte te gaan verwerven. Met de aankoop van het Monuta-gebouw is deze wens ruimschoots vervuld.

De aankoop is, naast het aanwezige legaat dat al een paar jaar op de balans van de vereniging staat, ook mogelijk geworden door de afgelopen actie onder de leden. Mooie giften zorgden voor een aanvullend bedrag van ruim 11.000 euro en ook werden er gelden beschikbaar gesteld in een crowd-fund lening. Hiermee kon de koop gerealiseerd worden.

Het pand is behoorlijk onderhouden met uitzondering van het platte dak dat vernieuwing behoeft. Verder zal het bestuur de komende jaren plannen gaan maken voor verdere isolatie en wel of geen dubbele beglazing. Omdat de toegang tot het gebouw over het perceel nummer 4 gaat is een erfdienstbaarstelling opgenomen in het koopcontract. Verder is er toestemming van de Gemeente Bronckhorst verkregen voor het betrekken van het gebouw. De vereniging voldoet aan de voorwaarde van maatschappelijke doeleinden.

Op de aanstaande meimarkt van de Werf, aan de Enkweg op 26 mei, zal de vereniging zich presenteren via een PowerPoint presentatie van het aangekochte pand. Er zullen formulieren liggen voor wie zich wil opgeven als nieuw lid of, nu de aankoop definitief is, een donatie wil doen voor de aankoop van het gebouw. In de bijlage ook voor onze leden (nogmaals) de mogelijkheid een gift te doen. Zeer teleurstellend is het feit dat Monuta haar activiteiten uit Vorden overplaatst naar Lochem en Zutphen. Omdat het bestuur van Oud Vorden het niet meer beschikbaar zijn van een opbaarruimte in Vorden moeilijk te begrijpen vond, zijn er een aantal gesprekken met Monuta gevoerd om de mogelijkheid te onderzoeken om in ieder geval de koelruimte en de opbaarkamer voor Vorden te behouden. Deze gesprekken hebben helaas geen resultaat gehad. Sterker nog: door een zogenaamd kettingbeding, een verbod gebruikmaken van opbaarkamer en voor uitvaarten, wordt voor andere uitvaartondernemingen de mogelijkheid om gebruik te maken van de opbaarkamer teniet gedaan.

De aanvaarding van het gebouw staat gepland voor maandag 2 juli. Na kleine bouwkundige aanpassingen zullen verhuis-vrijwilligers moeten zorgen voor het gehele archief in de maand juli over te brengen naar het Jebbink 4A. De geplande 'open-huis-dag' staat op dit moment nog niet vast. De komende weken zal het bestuur contact opnemen middels een nota voor de leden die een gift hebben toegezegd. Ook de toegezegde Crowd-fund leningen zullen schriftelijk vastgelegd worden.

Mensen die een eenmalige schenking aan Oud Vorden willen doen van 50 euro, 100 euro of een ander bedrag, wat valt onder de ANBI-regeling en dat fiscaal aftrekbaar is voor inkomstenbelasting kan een e-mail met gegevens sturen naar info@oudvorden.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant