Het bestuur van de Vordense hengelsportvereniging De Snoekbaars bij de vijver op ’t Joostink. Tweede van links voorzitter Jan Groot Jebbink. Foto: Luuk Stam
Het bestuur van de Vordense hengelsportvereniging De Snoekbaars bij de vijver op ’t Joostink. Tweede van links voorzitter Jan Groot Jebbink. Foto: Luuk Stam

Vissers kijken uit naar steigers in vijver 't Joostink

Steigers moeten vijver beter bevisbaar maken. Omwonenden klagen over lang gras.

Door Luuk Stam

VORDEN – Aan de rand van de vijver die ligt ingeklemd tussen de straten de Holtmaet en de Weppel in de Vordense wijk 't Joostink, komen drie nieuwe steigers te liggen. Daarnaast komt er een kunstmatig eilandje in de vijver. De begroeiing om dat eilandje gaat volgens het Waterschap Rijn en IJssel – eigenaar van de vijver – voor een betere waterkwaliteit zorgen.

De herinrichting gaat 16.000 euro kosten en komt voor rekening van de Vordense Hengelsportvereniging De Snoekbaars. De vereniging kreeg daarvoor onlangs 2.500 euro van kringloopwinkel De Werf, die 42.000 euro verdeelde over stichtingen en verenigingen in Vorden. Ook krijgen de Vordense vissers een bijdrage van Sportvisserij Nederland.

De drie nieuwe steigers komen aan de zijde van de Weppel te liggen. De oever is hier heel steil en begroeid. "Op dit moment kunnen vissers er niet meer bij komen", vertelt voorzitter Jan Groot Jebbink van De Snoekbaars. "Vanaf de steigers kunnen onze leden op een veilige manier vissen."

Via een trappetje zijn de drie hardhouten steigers straks te bereiken. De buitenste twee steigers zijn 4 meter breed en 1 meter diep. Deze zijn via twee toegangsplanken te betreden. De middelste steiger is iets kleiner. Deze wordt 3 meter breed en krijgt maar één toegangsplank.

Buurtbewoners waren bang dat de herinrichting van de vijver het natuurlijke karakter van de vijver zou aantasten. Een informatieavond op woensdag 6 juni nam die zorg echter grotendeels weg. De steigers komen namelijk kort boven het water te liggen, waardoor het vertrouwde groen bovenaan de rand blijft.

Wel uitten enkele buurtbewoners hun zorgen over de veiligheid van de steigers voor de jeugd. Volgens voorzitter Groot Jebbink zijn die zorgen onnodig. "Er komen bij elke steiger drie grote betonnen blokken te liggen, die samen een trappetje vormen", legt hij uit. "Als je daar normaal afloopt, is er niets aan de hand. In de winter zal er zo nodig gestrooid worden."

De omwonenden maken zich daarnaast vooral druk over het enorm lange gras rondom het water. Dat gras ligt volgens hen vol met zwerfafval, hondenpoep en poep van de vele eenden die hier rondlopen. "Het is hier een rotzooi", vindt een bewoonster. "Het hele onderhoud is achterstallig. Je kunt niet maar één stukje van het geheel aanpakken."

Groot Jebbink begrijpt de buurtbewoners wel. "Die mensen hebben hier al jaren last van", geeft hij aan. "Nu ze zien dat er hier beweging komt, vragen ze ook aandacht voor dat lange gras." Wat de buurt betreft kan er niet snel genoeg een maaimachine hun kant opkomen. De aanwezige medewerker van het Waterschap liet weten hierover snel in overleg te gaan met de gemeente Bronckhorst.

Meer berichten