Justin Pagden (midden) begeleidde de laatste cursusdag.  Foto: Clemens Bielen
Justin Pagden (midden) begeleidde de laatste cursusdag. Foto: Clemens Bielen

Certificaten uitgereikt aan Energiecoaches

ACHTERHOEK - Het Verduursaam Energieloket is door de Achterhoekse gemeenten opgezet om inwoners en bedrijven bij te staan in het proces naar een energie-neutrale Achterhoek. Eén van de aangeboden diensten is de energiecoach. Op dinsdag 5 juni werden certificaten uitgereikt aan een nieuwe lichting energiecoaches.

Door onze verslaggever

Met de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn, legt de Achterhoek de lat zeer hoog. Dat wil zeggen dat er net zoveel stroom en gas duurzaam wordt opgewekt als in totaal in de Achterhoek wordt verbruikt. Daarbij is vervoer niet meegerekend. Nieuwe vormen van energieopwekking, nieuwe technieken om het huis te verwarmen en diverse methoden om het huis goed te isoleren, vormen een wirwar van mogelijkheden voor de bedrijven en de bewoners van de Achterhoek. Het Energieloket is onafhankelijk en helpt de kluwen te ontwarren zonder winstoogmerk. Naast onder andere het Energiecafé, maatwerkadvies en een woningverbeterplan tijdens een bezoek aan huis, kan de burger ook een energiecoach aanvragen.

Wat doet de energiecoach?
Bij het besparen van energie in huis denkt men al snel aan het aanschaffen van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie. Voor huiseigenaren inderdaad van belang, maar vooral inzicht in het energieverbruik levert vaak verrassende resultaten op, waar ook de huurder profijt van trekt. Niet alleen het milieu maar ook de portemonnee heeft er baat bij als er minder energie wordt verbruikt. 'Als je weet wat je verbruikt, weet je ook wat je kunt besparen' luidt de tekst op de 'EnergieBespaarMeter', die de energiecoach bij zich heeft. Simpele handbewegingen, die direct zonder investering de energierekening omlaag brengen zonder comfortverlies.

De lijst op de 'EnergieBespaarMeter' loopt van gratis besparen, via lagere stookkosten en kleine investeringen uiteindelijk naar de grote investeringen. In elk deel van het traject kan de energiecoach bijstaan. De energiecoach kan mensen ook wegwijs maken in de diverse subsidieregelingen of goedkope leningen.

Wie echt besloten heeft tot een grote investering, kan via het energieloket een vakspecialist inschakelen. De eerste 'besparing' is dan al binnen: de energiecoach is gratis!

Info@verduursaamenergieloket.nl

Meer berichten