Op De Piste waren diverse (acrobatische) acts te zien. Foto: Rob Schmitz
Op De Piste waren diverse (acrobatische) acts te zien. Foto: Rob Schmitz

Mañana Mañana eindigt in schuimend feest

Algemeen

VORDEN - Er is niet één naam die dit Mañanaweekend vaker is gevallen dan die van Jezus. Lánge rijen voor de caravan van de Messias. "Alles komt goed"; met die woorden lokte Jezus menig festivalganger zijn caravan in en wat er daarna gebeurde, werkte heel verfrissend op de geest. Meer kunnen we daarover helaas niet over kwijt, maar mocht je Jezus dit festivalseizoen nog ergens tegenkomen, twijfel niet. Hij is er ook voor jou.

Door Meike Wesselink

Fantastisch theater wisselt het muziekprogramma van Mañana Mañana dit weekend weer af. En soms is het maar héél klein, zoals de Complimentenvissers die her en der over het terrein bezoekers verrassen met lieve, persoonlijke complimentjes. Ook Dichter des Achterhoeks Eva Schuurman deelde poëtische werkjes uit vanuit haar piepkleine kantoor in het bos. Een paar woorden waren genoeg, dan sloot het kantoortje en hoorde je alleen nog maar het tikken op de typemachine.

Hoog op mijn lijstje staat Varkentje Rrrund. De pittige animatieserie uit Klokhuis is met een speciaal hoorspel naar het festival gekomen, mét een berg merchandise. Maar waar de animatieserie nog wel eens tegen het randje schuurt, is het hoorspel dat animator Michiel Hoving zelf leidt, toch een beetje een slap aftreksel van het echte werk. Een prachtig muziekensemble echter vergezelt Hoving en als hij met dat ensemble een dag later nog eens in het Tuinhuis verschijnt als the Reverse Cowgirls, komt alles toch weer goed.

Verrassend ook zijn de momenten dat je langs het Open Podium loopt en het geluid je doet blijven staan omdat het je recht in je hart raakt; bij Jan de Bruijn bijvoorbeeld, of Wendy Addink. Zaterdagavond verschijnt opeens de Bökkers Band ten tonele en duurt het dan ook niet lang of het Open Podium-terrein staat vol hossende festivalgangers.

Menig man smelt bij het zien van The Mourning Glories op de Veranda. Het driestemmige trio, uitgedost met gitaar, ukelele, zingende zaag en wastobbe oogt mierzoet en klinkt af en toe dito met jaren twintig en -vijftig Rootsliedjes, maar de dames bespelen het publiek moeiteloos met hun charmes; winden je om je vinger en duwen je weer van zich af.

Helaas mis ik het varende theater waar Stef Woestenenk met mooie liedjes en verhalen zijn publiek bespeelt. Ik kan hem nog nét vanaf de oever zien. En ook The Goat Roper Rodeo Band en Esk-Esque moet ik helaas missen. Wat ik wél zie is Korfbal; jongens in de leeftijd van mijn zoon, maar met bik-kel-hard gitaarspel. Dat doet mening oude rocker verbaast een wenkbrauw optrekken.

De Piste is de plek waar de acts naar je toekomen; Gareth Jones die zich vol zelfspot en slechte grappen in maar liefst honderd meter plasticfolie laat verpakken - toch grappig- of het vertederende duo van Springtime dat aan springveren een slapstick-achtige voorstelling geeft die een beetje doet denken aan Mr Bean.

Een heerlijke slotact vormt L'Chaim zondagavond. De stoot energie die de zevenkoppige Balkanformatie eruit knalt, werkt metéén aanstekelijk. Bekende Balkanbeats worden afgewisseld met knappe eigen liedjes en hoewel het aandeel publiek deze laatste avond iets lijkt te zijn geslonken, komen mensen overal van het landgoed naar de Totempalentent gesneld, waar al gauw een flinke mensenmassa staat mee te deinen op het ritme. Natuurlijk wacht iedereen op de knallende vuurwerkafsluiting, maar wat pas écht een klapper is, is het zeepsop-kanon dat binnen no-time de hele tent in een schuimende zee verandert en de vies geworden festivalganger even lekker in het sop zet.

Wie écht niet naar huis wilde, bleef gewoon logeren op de camping. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Natuurlijk kon je ook even lekker uitrusten in een van de hangmatten. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
De Mourning Glories winden je moeiteloos om je vinger. Foto: Meike Wessleink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder
Het drijvende theater. Foto: Meike Wesselink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder
Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant