De monumentale witte paardenkastanje in Vorden. Foto; GinoPress B.V.
De monumentale witte paardenkastanje in Vorden. Foto; GinoPress B.V.

Monumentale paardenkastanje verdwijnt uit centrum Vorden

VORDEN - De grote monumentale witte paardenkastanje in het plantsoen voor de kerk in het centrum van Vorden is ziek en blijkt niet meer te redden. Eerst stonden er twee kastanjebomen, maar de eerste werd al in 1946 gekapt.

Tijdens de herinrichting van het centrum enkele jaren geleden werden banken rondom de boom geplaatst. Momenteel rot de stam weg en heeft een bloedingsziekte. De gemeente Bronckhorst en Bomenbelang Bronckhorst hebben bekeken wat er nu moet gebeuren.
De boom dateert uit de periode 1750. De stamomtrek is momenteel 410 centimeter. De afgelopen jaren kon men zien dat de boom gezien de gezondheid achteruit ging. Ook is de boom lange tijd verankerd geweest en werd er veel dood hout verwijderd. In het dorpskern van Vorden hebben voor de herinrichting veel oude bomen gestaan. Deze zijn toen weggehaald.
Voor veel Vordenaren is de boom een symbool van het dorp. Vele generaties, opgegroeid in Vorden, kennen de boom. In een bericht op de Facebookpagina 'Je bent een Vordenaar als...' laten mensen weten het erg jammer te vinden dat de boom gaat verdwijnen.
De karakteristieke boom die nu gekapt moet worden, staat al jarenlang in het Landelijke Register van Monumentale Bomen. Het is één van de 140 solitaire bomen in de gemeente Bronckhorst. Het is niet bekend wanneer de 20 meter hoge boom, gekapt gaat worden.

Meer berichten