Foto; Achterhoekfoto/Paul Harmelink.
Foto; Achterhoekfoto/Paul Harmelink.

Een reis door de Nederlandse geschiedenis

Algemeen

VORDEN - Een reis door de Nederlandse geschiedenis. Dat bood de derde editie van het Historisch Festijn afgelopen weekeinde in Vorden bij uitstek. Beginnend in de periode ver voor het begin van onze jaartelling en eindigend in de twintigste eeuw. Uitgebeeld in verschillende kampementen van enkele tientallen levende geschiedenisgroepen uit binnen- en buitenland. Daarnaast kon het publiek zich vergapen aan allerlei demonstraties variërend van militaire uitbeeldingen (marcherende Romeinen, stoutmoedige ridders en stoere soldaten) tot aan ambachtslieden die hun handen het werk lieten doen en natuurlijk de veldslagen die op een van de evenemententerreinen plaatsvonden. Een festijn dat met Kasteel Vorden op de achtergrond in een prachtige en unieke entourage plaatsvond.

Door Jan Hendriksen

Bij binnenkomst op het terrein werden de bezoekers zondagmorgen vriendelijk begroet door een drietal Belgische 'rijkswachten' uit Antwerpen en omgeving. Een van de talloze groepen die deelnamen aan het festijn waren de Hospitaalridders die een kruistocht maakten. De groep gaat terug naar het jaar onzes Heeren 1248. De groep Hospitaalridders startte vanuit uit de commanderijen van Nijmegen om deel te nemen aan de zevende kruistocht. Zij zijn onderweg naar Aigues-Mortes in Zuid/Frankrijk, waar zij, onder de vlag van Koning Louis IX, het zwaard opnemen tegen de Saracenen.

De Hospitaalridders is een re-enactmentgroep die laat zien hoe het er in de dertiende eeuw aan toegaat, zowel in- als buitenom het kampement. Het kamp en de klederdracht werden zo historisch mogelijk neergezet. Deze krijgsmonniken gaven uitleg over de wapens en uitrusting die werd gebruikt in 1248. Door middel van exercities blijven de monniken in vorm voor de veldslagen en wordt er ook onderling geoefend met bijvoorbeeld het zwaard om de behendigheid hoog te houden. Onder de taken van de monniken vallen het voorbereiden en uitvoeren van de mis, het gebed voor het eten, de zegening voor een veldslag en een rondgang om de gevallenen op het slagveld te eren. Op het kampement zelf werd er historisch gekookt en gegeten en werden er ook ambachten uit deze tijd beoefend.

Geen open vuur wegens droogte
Hoewel? Er werd afgelopen weekeinde niet op een open vuur gekookt. Want dat had de organisatie van Cranenburgh Events in verband met de heersende droogte alle 65 levende geschiedenisgroepen uit zeven Europese landen verboden. "Dat hadden we voordat de gemeente Bronckhorst en het Geldersch Landschap met deze eis zouden komen al in samenspraak met beide partijen besloten", zo liet Menno Brouwers namens Cranenburgh Events weten.
Opvallend was dat naast de veldslagen van de woeste Vikingen en de demonstraties van de Tachtigjarige Oorlog, de Napoleontische en middeleeuwse veldslagen en de demonstraties van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, op het slagveld dit jaar ook opvallend veel 'rijdend' materieel te zien was uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Nieuw was ook de muzikale programmering op zaterdagavond, Zondag werd de derde editie afgesloten met een Multi Period Battle' op het slagveld waaraan een groot aantal groepen deelnamen.

Zondag trok meeste bezoekers
Viel de publieke belangstelling zaterdag wat tegen. Zondag vonden vooral gezinnen met kinderen de weg naar het 'geschiedenisterrein'. Een van de kinderen liet weten dat de 'geschiedenislessen' die hij had aangehoord veel interessanter waren dan de geschiedenislessen die hij van zijn geschiedenisleraar op school kreeg. Organisator Menno Brouwers kon zondagavond niet precies aangeven hoeveel bezoekers het festijn afgelopen weekeinde had getrokken. "Maar we evenaren het aantal van vorig jaar. We gaan eerst alles opruimen, uitrusten en nagenieten van het 'zonovergoten' evenement. En bekijken of we volgend jaar terugkomen naar Vorden. Dat maken we op korte termijn bekend nadat we alles geëvalueerd hebben."

Foto: Achterhoekfoto/Paul Harmelink.
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant