Meesters, juffen en leerlingen van basisschool De Vordering in Vorden namen op woensdag 11 juli afscheid van hun school. Foto: Luuk Stam
Meesters, juffen en leerlingen van basisschool De Vordering in Vorden namen op woensdag 11 juli afscheid van hun school. Foto: Luuk Stam (Foto: )

Meester Gerard draait De Vordering op slot

Vordense basisschool gaat samen met Het Hoge

Door Luuk Stam

VORDEN – De schoolvakantie is begonnen, maar dat levert op woensdagmiddag 11 juli op het schoolplein van basisschool De Vordering in Vorden niet alleen maar lachende gezichten op. Er zijn ook tranen. Tranen bij leerkrachten, ouders en kinderen. Na deze zomervakantie keren zij namelijk niet meer terug in hun schoolgebouw aan Het Jebbink.

Basisschool De Vordering gaat met ingang van augustus samen met basisschool Het Hoge, de school die zo'n 500 meter verderop in het dorp ligt. Onder de naam De Hoge Voorde gaan de twee scholen samen een nieuwe school vormen, die straks gebruikmaakt van het huidige schoolgebouw van Het Hoge, gelegen aan de gelijknamige straat.

Voordat het team van De Vordering zoals elk jaar hun leerlingen uitzwaait, is er deze woensdagmiddag dan ook een kort afscheid van het schoolgebouw. Een fikse stortbui zorgt voor enige vertraging in het programma, maar tevens voor een laatste samenzijn in het knusse gebouw, waar het al vol met verhuisdozen staat.

Als de zon weer schijnt, draait meester Gerard Oosterlaken met een enorme sleutel de deur van De Vordering symbolisch op slot. Deze meester is al 42 jaar aan deze school verbonden. Ook was hij in 1975 nauw betrokken bij de opening van de school en tegelijkertijd van het gebouw aan Het Jebbink. Hij bedacht zelfs de naam De Vordering.

Dat 'zijn' school nu de deuren sluit, doet Oosterlaken dan ook wel wat. "Ik heb dubbele gevoelens", vertelt hij. "Dat we samengaan is een goede zaak. Samen kunnen we de kinderen nog meer bieden. Maar ik sta hier ook met een brok in m'n keel. We hebben op deze school zo'n fantastische tijd gehad."

Ook directrice Beryl Grob-Schouten houdt het niet droog bij haar afsluitende praatje bovenop de tafeltennistafel op het schoolplein. Ze spreekt van een heel fijne en bijzondere school. Grob gaat na de zomer aan de slag bij een school in Winterswijk, die net als De Vordering onder de Stichting Katholiek Basisonderwijs Gelderland (SKBG) valt.

De afzwaaiend directeur mag op het Vordense schoolplein dan ook heel wat cadeautjes en bedankjes van ouders in ontvangst nemen. Niet alleen hier, maar ook op Het Hoge – deze school valt sinds augustus 2017 ook onder de SKBG – vertrekt met Francijna de Kooter de directeur. De nieuwe directeur van De Hoge Voorde wordt Hennie Gesthuizen uit Zevenaar.

Op de vertrekkende directeuren na blijven de verschillende teams grotendeels intact. De meesters en juffen en de bij elkaar ruim 300 kinderen van De Vordering en Het Hoge hebben de afgelopen periode al kennis met elkaar gemaakt. Zo waren er gezamenlijke bijeenkomsten en feesten, was er veel overleg en volgden de leerkrachten samen trainingen.

Meer berichten