Jeffrey Herlings kampioen 500cc. Theo Seesing
Jeffrey Herlings kampioen 500cc. Theo Seesing

Jeffrey Herlings heer en meester bij Zwarte Cross

Algemeen

LICHTENVOORDE - Op een uitverkochte Zwarte Cross (220.000 bezoekers) heeft Jeffrey Herlings afgelopen zondag de Dutch Masters of Motocross DM-MX 2018 titel gepakt. In de hoogste klasse reed de ongenaakbare Brabander in beide manches de concurrentie op afstand. Doordat hij ook de zes eerdere races had gewonnen, pakte Herlings de titel 'Dutch 500cc Master' zonder één punt te morsen. In de 250cc klasse ging de titel na felle strijd naar de Belg Jago Geerts.

In de 250cc klasse was de spanning voor de DM-MX-finales te snijden. De titelstrijd ging daar tussen de Belg Jago Geerts en de Zuid-Afrikaanse Nederlander Calvin Vlaanderen. Het verschil was klein, dus beide rijders konden zich geen zwak moment veroorloven. Dat leverde in de twee beslissende manches in Lichtenvoorde spannende strijd op. Voor uitdager Vlaanderen werd de eerste heat een inhaalrace: hij startte niet goed, maar kwam daarna sterk opzetten en wist uiteindelijk de manche zelfs te winnen. Daardoor naderde hij Geerts in de tussenstand tot op acht punten!
De tweede manche leek vrij simpel een prooi te worden voor Jago Geerts. Hij vertrok als een speer richting de eerste bocht en sloeg gelijk een gaatje, maar kwam even later ten val en verspeelde daardoor veel plaatsen. Vlaanderen mocht daardoor alsnog hopen op de titel. Achter Hector Anthony Rodriquez eindigde Vlaanderen als tweede in de manche, gevolgd door Adam Sterry. Maar doordat Geerts zich sterk terugvocht naar de vierde plek, pakte hij toch voldoende punten om zijn titel 'Dutch 250cc Master' veilig te stellen. De Deense rijder Sander Agard-Michelsen uitkomend op een door Hartelman geprepareerde Yamaha werd vierde en tiende. Jan Wiemer de begeleider van de in Hengelo Gld woonachtige Deen was meer dan tevreden over de klasseringen van de Deen.

Koningsklasse
In de eerste manche van de koningsklasse 500cc van de DM-MX bewees de torenhoge favoriet Jeffrey Herlings zijn uitzonderlijke klasse. Meteen bij de start pakte hij de koppositie en gaf die niet meer af. Ronde na ronde liep hij op magistrale wijze uit en lapte in dertig minuten vrijwel het hele deelnemersveld, tot de top 7. Met zijn winst in de eerste manche pakte Herlings meteen de overall titel 'Dutch 500cc Master': hij was op punten niet meer in te halen.
Achter Herlings ging de strijd tussen Gaultier Paulin, Max Anstie en Glenn Coldenhoff. Die laatste maakte een foutje bij de start, maar vond daarna snel weer aansluiting. Ondanks de hitte en de brandende zon bleef Coldenhoff geduldig en koel, en wachtte hij op een fout van de concurrentie. In de slotronde wist hij zijn slag te slaan en werd achter Herlings knap tweede, voor de Britse rijder Anstie en de Franse crosser Paulin.
De tweede en laatste manche 500cc zag een ontketende Coldenhoff. Hij startte als een raket en pakte meteen de kop, gevolgd door Herlings. Maar de kersverse kampioen bleek tot het laatste moment superieur. Coldenhoff moest al gauw de strijd tegen Herlings opgeven en reed zich keurig in de kijker met een tweede plaats. Achter de twee Nederlandse helden waren het Anstie en Paulin die nog streden om een tweede en derde plek in de DM-MX-eindstand. Anstie trok uiteindelijk aan het langste eind: hij werd achter Herlings tweede overall, gevolgd door Paulin.

Talent
In de Dm-MX 85cc ging de titel naar het jonge talent Kay de Wolf die beide wedstrijden op de Zwarte Cross winnend wist te voltooien. Emil Weckman behaalde de meeste punten in de DM-MX 125cc en werd daarmee kampioen in deze klasse. Regionaal talent Arno Menting behaalde twee prachtige achtste plaatsen in Lichtenvoorde. Op vrijdag werden er ook twee Internationale wedstrijden voor de zijspannen verreden. Tienvoudig wereldkampioen Daniel Willemsen en Robbie Bax wonnen beide manches tijdens de eerste dag van de Zwarte Cross.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant