Dj Rob Toonen en Met Mike van Doorn verzorgden de muzikale aftrap van de Zomerfeesten Vorden bij Grand bistro de Rotonde. Ook werd een cheque van GoGoTours verloot. Foto: Rob Schmitz
Dj Rob Toonen en Met Mike van Doorn verzorgden de muzikale aftrap van de Zomerfeesten Vorden bij Grand bistro de Rotonde. Ook werd een cheque van GoGoTours verloot. Foto: Rob Schmitz

Zomerfeesten met bijna tropische temperaturen

Algemeen

VORDEN – De Vordense Zomerfeesten 2018. Ze waren wat temperatuur betreft dit jaar zeer 'zomers' te noemen met bijna tropische temperatuurwaarden op de barometer. Maar de sfeer was ondanks de hitte vorige week donderdag, vrijdag en zaterdag fantastisch. Op enkele kleine vernielingen na buiten het afgeschermde evenemententerrein, verliepen de feesten zonder noemenswaardige incidenten. De horeca had met de tropische cocktailbars een vooruitziende blik en deden vooral in de avonduren goede zaken. Enkele kermisexploitanten waren wat minder gelukkig met de zomerse temperatuur-waarden. "Het publiek liet het in de middaguren een beetje afweten", zo liet Dennis Jansen uit Dieren namens de gezamenlijke kermisexploitanten weten.

Door Jan Hendriksen

Donderdag gingen de Vordense Zomerfeesten 2018 om 14.00 uur van start met een zeer gevarieerde kleurrijke en zowel een kwalitatieve als kwantitatieve sterke kermis die, tussen Hotel Bakker en Grand Bistro De Rotonde, op zowel de Dorpsstraat als het Marktplein was opgesteld. In totaal telde de kermis twaalf attracties. Enkele kermisgangers misten het fameuze 'kikker slaan'. Maar daar tegenover stond het ruime aanbod van andere attracties zoals de Music Express en de Big Spenser.

Namens de kermisexploitanten fungeert Dennis Jansen (46) uit Dieren al vele jaren als aanspreekpunt voor de Stichting Zomerfeesten Vorden die de Zomerfeesten organiseert. Jansen vindt de opstelling van de kermis in Vorden perfect tussen de verschillende horecaondernemers. "Het is af en toe best een beetje passen en meten om alle attracties te kunnen plaatsen met de veiligheidsvoorschriften in de hand en de wensen van de ondernemers om hun zicht op de etalages vrij te houden. Maar in samenspraak lukt dat. En we passen overdag onze muziekvolume tijdens de openstelling van de winkels nadrukkelijk aan", zo laat Jansen zaterdagmiddag weten.

Wat Jansen hoopt is dat de publieke belangstelling voor de kermis overdag wat verbeterd. "Die zien we de laatste jaren teruglopen. Dat is niet alleen in Vorden het geval. Dat is een landelijke trend. En de hoge temperaturen deden daar dit jaar ook geen goed aan. Maar misschien kunnen we in samenspraak met de Stichting Vordense Zomerfeesten daar gezamenlijk een nieuwe impuls aangeven. Vroeger was de braderie op donderdag een echte publiekstrekker", zo verklaart Jansen die al ruim 25 jaar de Vordense kermis 'draait' met onder meer zijn autoscooters. "Ik kwam als jonge jongen al met met mijn schoonvader Jan Hachmang (69) naar de Vordense kermis toe."

Goede formule
Waarnemend voorzitter Henk Klaassen van Stichting Vordense Zomerfeesten staat open voor dit overleg. "Ook wij zitten te puzzelen om een zo goed mogelijke formule te vinden. De Zomermarkt hebben we van de donderdagmiddag/avond naar de vrijdagmiddag/avond verplaatst en die grotendeels gelijktijdig met de kinderbraderie georganiseerd. En dat pakte goed uit. Tientallen kinderen boden hun overtollige speelgoed aan en de kinderen konden ponyrijden, zich laten schminken en er was een kinderdisco. Tijdens de Zomermarkt kon het publiek in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland kennis maken met een heuse hippe rijsimulator. Iedereen kon ervaren wat autorijden is en vooral de reactietijd testen als een onverwacht gevaar dreigt.

Puur Vorden
Zaterdagmorgen was het tijd voor de vijfentwintig kilometer lange fietstocht Puur Vorden onder het motto 'Fietsen, buurten en proeven'. Vanaf Hotel Bakker stapten ruim honderd deelnemers hun fiets op om dit te ervaren. 
Als eerste werd Wijngoed Kranenburg aan de Kostedeweg aangedaan. Vervolgens werd koers gezet richting Camping en boerderij De Prinsenhoeve van de familie Berenpas aan de Mosselseweg. Henk (74) en Ans (67) Berenpas runnen al ruim 45 jaar een SVR camping naast hun agrarische bedrijf, waarvoor inmiddels zoon Bert verantwoordelijk is. Naast de camping kon men het rundveehouderijbedrijf bezichtigen evenals de sierkippen die Henk fokt. Aansluitend konden de deelnemers kennismaken met Galerie A-Quadraat aan de Mosselseweg en met de lokale omroepzender Achterhoek FM aan de Wiersserbroekweg. Ook Kasteel De Wiersse aan de Wiesserallee was opgenomen in de fietsroute evenals café-restaurant 't Wapen van 't Medler aan de Ruurloseweg. Als laatste bedrijf werd Urtica de Vijfsprong aan de Reeoordweg bezocht.

Afwisselend
De Vordense horecaondernemers van De Herberg, Hotel Bakker als Grand Bistro De Rotonde zorgden zowel donderdag-, vrijdag- als zaterdagavond voor afwisselende live muziek van zowel plaatselijke, regionale als landelijke muziekbands als Dj's.


Voor meer foto's van de Zomerfeesten zie robschmitzfotografie.nl

De horeca zorgden voor afwisselende muziek. Foto: Rob Schmitz
Henk Berenpas (tweede rechts) geeft deelnemers aan de fietstocht Puur Vorden tekst en uitleg over de camping. Foto: Jan Hendriksen
Dat het kermispubliek het vanwege de hitte een beetje liet afweten, mocht voor velen de pret niet drukken. Foto: Rob Schmitz
Tientallen kinderen boden hun overtollige speelgoed aan. Foto: Rob Schmitz

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant