'Ik werk, ik studeer en voer mijn hobby uit bij de brandweer'

Rosemarie van Kan is de eerste vrouwelijke vrijwillige bevelvoerder van de Vordense brandweer. Foto: Hans Vaarties
Rosemarie van Kan is de eerste vrouwelijke vrijwillige bevelvoerder van de Vordense brandweer. Foto: Hans Vaarties (Foto: )

VORDEN - Begin juli rondde de Vordense Rosemarie van Kan haar brandweeropleiding Bevelvoerder af. Nu is ze de eerste vrouwelijke vrijwillige bevelvoerder van de Vordense brandweer en zit Rosemarie volledig in het brandweerwerk; als vrijwilliger en als opleidingscoördinator en instructeur bij stichting Brandweeropleidingen BOGO.

Door Meike Wesselink

Ze stond altijd met veel plezier voor de klas op een basisschool, maar tegelijkertijd was ze geïnteresseerd in een vrijwillige functie bij de brandweer. Maar hoe combineer je zoiets als je jonge kinderen hebt en een baan als juf? Zonder al te veel verwachtingen informeerde ze tijdens een wervingsactie van Brandweer Vorden naar de mogelijkheden en ontdekte dat er eigenlijk heel veel kon.

"Mijn kinderen hadden al snel in de gaten dat als de pager afging, de televisie aan mocht", lacht Rosemarie. "Met mijn ouders die naast me wonen, kon ik prima afspraken maken. Als ik moest uitrukken, konden de kinderen altijd wel bij hen terecht. Inmiddels zijn de kinderen wat ouder en kunnen ze ook best een keertje alleen zijn. Eerst ben ik de opleiding Manschap A gaan doen. Ik ben daarnaast gewoon blijven werken als juf, maar merkte dat het steeds meer begon te kriebelen omdat ik het zo leuk vond bij de brandweer. Eigenlijk wilde ik wel helemáál voor het brandweervak gaan, maar om mijn baan als leerkracht zomaar op te geven, was nog wel een stap. Bij het hoofdkantoor van het toenmalige cluster Achterhoek West te Doetinchem ben ik begin 2015 een dagje gaan kijken. Mijn postcommandant Bennie Hekkelman heeft voor mij geregeld dat ik alle afdelingen langs kon gaan om de mogelijkheden te onderzoeken, maar ik miste toch die link met het onderwijs die ik zo leuk vond. Die ontdekte ik bij de stichting Brandweeropleidingen BOGO. Toen daar vanaf maart 2016 een vacature vrijkwam voor opleidingscoördinator ben ik er meteen voor gegaan. Toen ik tegelijkertijd werd gevraagd of ik de opleiding tot bevelvoerder wilde gaan volgen voor mijn eigen korps, hoefde ik dan ook niet lang te twijfelen."

Rosemarie coördineert voor VNOG Oost verschillende brandweeropleidingen; nu veertien in totaal. Ze regelt personeel, opleidingslocaties, coördineert realistisch oefendagen en stemt materiaal af met VNOG. Daarnaast geeft ze zelf op woensdagavond les bij de opleiding Manschap A.

Rosemarie ziet dus heel wat cursisten. Bij de verschillende opleidingen zitten altijd wel vrouwen. De tijd dat werken bij de brandweer was voorbehouden aan mannen, is niet meer. "Het is natuurlijk nog steeds een beetje een mannenwereld, maar dat wil niet zeggen dat je daar als vrouw niet tussen past. Het is gewoon erg leuk en avontuurlijk en prima geschikt voor vrouwen. Goed te combineren met kinderen of een baan. Ik denk dat je gewoon een beetje in mogelijkheden moet denken en dan kan er vaak meer dan je denkt. Voor mij persoonlijk heeft de brandweer echt een carrièreswitch betekend. Ik werk, ik studeer en voer mijn hobby uit bij de brandweer. Ik zit er dus helemaal in en heb daar nog geen moment spijt van gehad."

Als bevelvoerder geeft Rosemarie leiding aan de manschappen in de tankautospuit bij verschillende soorten incidenten. Ze heeft contact met de meldkamer, maakt een inzetplan en zet de opdrachten uit bij de manschappen. Ze zorgt voor veiligheid en overzicht en vraagt als het nodig is extra materieel en mankracht aan bij de meldkamer. Bij Brandweer Vorden zijn 26 vrijwilligers actief, waarvan nu negen bevelvoerders en vier aspiranten.

"Het leukst vind ik om ter plaatse iets te kunnen doen om mensen te helpen. Of het nu gaat om het helpen van een oude dame in een lift, stormschade of een beetje cliché een kat uit de boom helpen, het is allemaal leuk om te doen. Ieder incident is verschillend en vraagt een andere aanpak. Gemiddeld krijgen we één melding per week, maar daar zit natuurlijk geen regelmaat in. Soms horen we drie weken niets en dan weer hebben we twee meldingen op een dag. Het is gewoon heel divers. Elke maandag hebben we oefenavond op de kazerne en soms doen we praktijkervaring op locatie op. We leren dan bijvoorbeeld hoe je handelt als een gebouw vol rook staat of we oefenen met een geënsceneerd ongeval met twee autowrakken. We werken veel samen in Veiligheidsregio Noord Oost Gelderland. Vorden beschikt over een tankwagen groot die regiobreed wordt ingezet, bijvoorbeeld vorige week bij een brand aan de Estlandseweg in Zutphen. Zo hebben we ook een bosbrandvoertuig en zijn we gespecialiseerd in natuurbranden.

Mocht je nu interesse hebben gekregen en overdag beschikbaar zijn, informeer dan eens naar de mogelijkheden bij mijn postcommandant Bennie Hekkelman via brandweer.vorden@vnog.nl."

Ervaring opdoen als bevelvoerder is waar Rosemarie zich nu op richt. "De opleiding was vrij pittig en ik vind het ook wel even fijn om eens iets anders te lezen dan alleen studieboeken. Ik wacht vol spanning op mijn eerste uitruk als bevelvoerder."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten