Voorzitter Jaap Molenaar van de Bijenstichting bij de nieuwe educatielocatie van boerderij Dijkkamp aan de Lindenseweg in Vorden. Foto: Jan Hendriksen
Voorzitter Jaap Molenaar van de Bijenstichting bij de nieuwe educatielocatie van boerderij Dijkkamp aan de Lindenseweg in Vorden. Foto: Jan Hendriksen

Eerste educatiecentrum In Nederland voor bijen vestigt zich in Vorden

Algemeen

Eerste educatiecentrum In Nederland voor bijen vestigt zich in Vorden

VORDEN – De Bijenstichting opent volgend jaar in mei aan de Lindenseweg in Vorden een educatiecentrum. Het educatiecentrum wordt gevestigd in boerderij 'Dijkkamp', nabij Kasteel Kieftskamp, waarin een voormalig regiokantoor van Stichting Gelders Landschap en Kasteelen was gevestigd. En daarmee heeft Vorden een primeur. Het is het eerste bijeneducatiecentrum in Nederland. In het educatiecentrum wordt ook het secretariaat van de Bijenstichting gevestigd. De Bijenstichting Nederland zet zich al acht jaar in voor de bescherming van honing- en wilde bijen in Nederland.

Door Jan Hendriksen

"Een mooiere locatie voor het centrum is niet denkbaar. We waren al wat langer op zoek naar een locatie centraal gelegen in Nederland. Vorden is misschien dan niet helemaal het middelpunt van Nederland, maar geografisch ligt het mooi tussen Noord- en Zuid-Nederland en is het via openbaar vervoer perfect bereikbaar", zo verklaart voorzitter Jan Molenaar van de Bijenstichting. Stichting Gelders Landschap en Kasteelen bood de locatie na een oproep van de Bijenstichting aan. Jaap Molenaar: "Een mooiere locatie is voor ons niet denkbaar. En op deze wijze wordt het pand optimaal benut."

Naast het educatiecentrum beschikt het gebouw straks ook over een ontvangstruimte voor groepen en een workshopruimte. "En er wordt een zesduizend vierkante meter grote bijendemonstratietuin rondom de 'Dijkkamp' aangelegd. Vanuit deze locatie gaan we ook artikelen uit onze webshop versturen", zo verklaart Jaap Molenaar die zich privé vanuit Noord-Holland in het voorste gedeelte van boerderij 'Dijkkamp' heeft gevestigd. De tuin wordt ingericht met voedselplanten voor bijen en dient als demonstratietuin. Tevens zijn er bijenkasten en bijenhotels waar bijen kunnen worden geobserveerd. Jaap Molenaar: "Vanuit deze nieuwe locatie willen we online cursussen ontwikkelen waarmee mensen meer leren over de leefwijze van bijen en wat ze kunnen doen om het leefmilieu voor bijen te verbeteren (voedsel en nestelgelegenheid). Tevens zullen op deze locatie workshops gegeven worden over dezelfde onderwerpen."

Vrijwilligers
De demonstratietuin zal in de toekomst regelmatig geopend zijn voor het publiek en wordt betrokken in de workshops over bij-vriendelijk tuinieren. "Ook hebben we plannen om basisscholen en scholen uit het voortgezet onderwijs uit Vorden en omgeving uit te nodigen om ons centrum te komen bezoeken en een speciaal lespakket voor de scholen samen te stellen", zo verklaart Molenaar.

De tuin en het centrum zullen straks door vrijwilligers worden beheerd. De Bijenstichting is daarom op zoek naar vrijwilligers die willen mee helpen om de bloementuin te ontwikkelen en te beheren. Hiervoor kan men zich aanmelden via info@bijenstichting.nl of via het telefoonnummer 0575 469832.

De Bijenstichting
De Bijenstichting die zich inzet voor de bescherming van honing- en wilde bijen in Nederland doet dat onder meer door het geven van voorlichting over de leefwijze van bijen en wat mensen kunnen doen om bijen te helpen (aanplanten van bloemen voor bijen, plaatsen van bijenhotels). Ze voert actie tegen het gebruik van neonicotinoiden, dit zijn bestrijdingsmiddelen die zeer giftig zijn voor bijen en stimuleert burgers, bedrijven en overheden om bloemenlinten (bijenlinten) voor bijen aan te leggen. De stichting ontvangt geen subsidies. Ze kan haar werkzaamheden uitvoeren dankzij donateurs, giften van bedrijven en de verkoop in haar webshop: www.bijenlint-shop.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant