Jamijn Taken (l) met een van haar gemaakte creaties en modellen. Foto: PR
Jamijn Taken (l) met een van haar gemaakte creaties en modellen. Foto: PR

Vordense Jasmijn Taken behoort tot nieuwste designtalenten van ons land

Algemeen

VORDEN – Haar grootste inspiratiebronnen voor haar afstudeeropdracht van de studie Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU), waren haar vader Joop en moeder Anneke. "Ik kom uit een hecht gezin en heb altijd veel interesse gehad in oude foto's en de verhalen van mijn ouders die daarbij horen. De sfeer die uit deze verhalen en foto's spreekt, vind ik heel bijzonder; het normale en positieve leven."

Door Jan Hendriksen

Aan het woord is Jasmijn Taken (24). Geboren en getogen Vordense maar sinds haar studie aan de HKU woonachtig in Utrecht. Ze komt nog steeds met regelmaat naar de Achterhoek, want daar liggen haar roots en dit is dan ook waar haar eindexamenopdracht op gebaseerd is. Recent toonde Jasmijn Taken tijdens twee uitverkochte modeshows in de industriële omgeving van de Utrechtse Pastoe Fabriek, tijdens Fashion Graduation Show 2018, haar gemaakte collectie. Daarbij liet ze op een positieve manier een 'I don't care' look zien. Ze zette met haar thema 'Whatever Forever' een duidelijke identiteit neer en toonde een grote interesse voor de ongedwongen sfeer van de jaren negentig waarin ze geboren werd.

Jasmijn: "De collectie die ik gemaakt heb toont een bepaalde sfeer van die tijd die ik zou omschrijven als 'een niet gestileerde wereld en een ongedwongen gevoel met een nonchalante houding'." Het gevoel wat van de oude foto's van haar vader afstraalde en het gemak en desinteresse, voortkomend uit de kledingstijl van haar vader en cafégenoten in zijn geboortedorp Aalten. "Dat waren samen met het dagboek van mijn moeder uit die jaren mijn grootste inspiratiebronnen. Het lijkt ze niet te boeien hoe ze er toen uitzagen: ze hebben comfortabele kledingstukken aan zoals een viezig en uitgelubberd band T-shirt.

Als millennial is Jasmijn Taken opgegroeid tussen twee werelden: de digitale en analoge wereld. "We leven nu in een maatschappij waarin alles bedacht lijkt te zijn, een gestileerde wereld waarin alles maakbaar en online is. Dit was vroeger anders. Foto's verdwenen in een fotoalbum en werden door vrienden en familie bekeken, het ging om de herinnering. Je ziet dat de verschillen tussen het analoge van vroeger en de huidige digitale tijd jongeren tegenwoordig steeds meer bezighoudt. We verlangen naar oprechtheid, terug naar de waardering voor de dagelijkse en simpele dingen."

Met haar collectie laat Jasmijn dan ook op een positieve manier een 'I don 't care' look zien, ongestileerd en nonchalant te midden van een wereld die lijkt te draaien om perfectie en snelheid. Door het gebruik van zelfbedachte materialen, zoals het foliën van denim, creëerde zij een eigen wereld met de herkenbare items van de begin jaren negentig vertaald naar een nieuw silhouetten beeld.

Afstuderen
Bij de afstudeerrichting Fashion Design aan de HKU ontwikkelde Jasmijn Taken zichzelf tot een modeontwerper die in het brede en afwisselende mode vakgebied een eigen plek weet te vinden. "Vanuit een eigen ontwerpbenadering zoek je naar unieke en actuele uitdrukkingsvormen van mode", zo verklaart Jasmijn haar inmiddels afgeronde studiekeuze. Deze voltijd studie duurde vier jaar en bestond naast individuele begeleiding en lessen in groepsverband, voor een groot deel uit zelfstudie.

De afgelopen maanden stonden in het teken van de diverse afstudeershows – waarna iedere academie twee van hun meest getalenteerde graduates selecteerde. De Lichting presenteert tijdens Amsterdam Fashion Week op vrijdag 7 september aanstaande de veertien grootste designtalenten van de zeven Nederlandse modeacademies, waar Jasmijn Taken er één van is. De winnaar van Lichting 2018 ontvangt een prijs van 10.000 euro, beschikbaar gesteld door Meester Koetsier Foundation.

Als millennial is Jasmijn Taken opgegroeid tussen twee werelden: de digitale en analoge wereld. Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant