Cees Bol komt als eerste over de finish. Foto: Henk van Raaij
Cees Bol komt als eerste over de finish. Foto: Henk van Raaij

Ronde van de Achterhoek krijgt gedroomde winnaar

Algemeen

GENDRINGEN – De huldiging van de hardlopers is in volle gang. Het mag geen toeval heten dat de nummers een en twee van het voorprogramma Afrikaanse roots hebben. Waar het in Gendringen op deze zonovergoten zondagmiddag 19 augustus 2018 écht om gaat is de wielersport. Het ganzendorp van weleer is de finishplaats van de tweede Ronde van de Achterhoek 'nieuwe stijl'. Vorig jaar uit de as herrezen, nadat het rondje door de regio tot zo'n dertig jaar geleden vaste prik was op de wielerkalender der amateurs die anno 2018 als eliterenners te boek staan.

Door Eric Klop

Het zal zeker wel een uurtje duren, voordat de coureurs voor de eerste keer de op de Ulftseweg getrokken eindstreep passeren. Vervolgens wachten hen nog drie rondjes van acht kilometer die onder meer de zuidoostkant van Ulft schampen. Het peloton rijdt naar verluidt redelijk op schema. Een massale valpartij kort na de start in Groenlo, waarbij de renners volgens de speaker vier, vijf man dik op elkaar lagen, gaf nauwelijks vertraging. Opstaan en voort maar weer; zo zit het leven van een wielrenner in elkaar.
Ondertussen stroomt de finishlocatie langzaam maar zeker vol. Boeren, burgers en buitenlui kunnen voor een verfrissende consumptie terecht bij een tent met Duits pilsenerbier. Ook de geuren vanuit een hamburgerkraam wekken de lust voor de inwendige mens op. Vrijwilligers van het Spierfonds verkopen tweedehands boeken en een fietsenverkoper presenteert zich met zijn handel eveneens. En pontificaal ter hoogte van de eindstreep is het VIP-terrein ingericht. Met ook hier Duits gerstenat en een warm buffet voor straks. Gendringen zet zich neer als finishplaats zoals het betaamt.
Wat dat betreft heeft het dorp dan ook een naam hoog te houden. Meermaals eindigden etappes in de Profronde van Nederland en Olympia's Tour er. Ook kende Gendringen jarenlang zijn eigen Ronde. In een lang verleden zelfs met profs. Een toeschouwer die liever niet met zijn naam in de krant wil, kan zich dat nog goed herinneren. "Jan Janssen, Henk Nijdam, Fedor den Hertog, Tiemen Groen…, ze reden hier allemaal. Dan was er een premiesprint voor een meter worst van Rozendaal. Bij ons thuis namen sommige renners een douche. Mooie tijden waren dat!". Een drietal dames vindt het hoe dan ook nog steeds leuk. Ze zijn vooral van de partij voor de gezelligheid. "En een klein beetje voor het wielrennen", zegt Carmen uit Breedenbroek. "Maar als er een bokswedstrijd was, zouden we hier niet zijn", vult haar moeder Anja aan.
Nieuws uit de koers! Er is een kopgroep met zo'n twee minuten voorsprong op het peloton. De vluchters heten Jordy van Loon, Justin Timmermans en Rick van Breda. Even later, nabij Laag-Keppel, is daar nog 45 seconden van over, zo heeft de omroeper uit de karavaan vernomen. Ook de grote groep lijkt nu begonnen de sokken erin te zetten. Op het VIP-terrein lijkt het intussen op een tuinfeest. De bomen bieden voldoende schaduw voor genoeglijke kout, wel dan niet gezeten rond tafeltjes en onder het genot van een drankje. Op de achtergrond zingt Astrid Nijgh dat ze doet wat ze doet, met d'r zussie kleren is gaan kopen en dat kerels niks dan rottigheid zijn.
De speaker meldt dat de kopgroep nog uit twee man bestaat. Van Loon heeft zich terug laten zakken in het peloton. Voor Michael Willemsen is de pijp nog veel leger. Die heeft hij aan Maarten gegeven. Vlak voor Gendringen houden de twee vluchters nog altijd stand. Uit het peloton heeft zich echter een zevental achtervolgers losgemaakt. Ze zijn genaderd tot op een halve minuut. Even later schalt de omroeper dat de kopgroep nu uit negen renners bestaat. En dat de eerste passgage van de finishlijn aanstaande is. Publiek zoekt een gunstig plekje langs de hekken. De ontknoping zal nu niet meer lang op zich laten wachten! Drie rondjes, oftewel zo'n 25 minuten later brengt een sprint à deux de apotheose. Rick van Breda, vluchter van het eerste uur en na afloop in het zonnetje gezet met de prijs voor de meest strijdlustige renner, neemt het daarin op tegen Cees Bol. De laatste wint de spurt met zestien vingers in de neus.
De organisatoren van de Ronde van de Achterhoek mogen zich met de winnaar gelukkig prijzen. De net 23-jarige Bol is een toptalent en heeft dit seizoen in de rangen der eliterenners definitief zijn naam gevestigd. Gerard van Balveren, voorzitter van het organisatiecomité, beaamt dit desgevraagd. De voormalige wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek is sowieso een tevreden mens. Al is het maar omdat hij, zo zegt ie, "één is van de tweehonderd vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat dit wielersportspektakel succesvol is verlopen." En Van Balveren wil nóg iets kwijt: "We hebben er een evenement van gemaakt dat regionaal wordt gedragen. Gisteren de toertocht met 450 recreanten en vandaag de wedstrijd waarmee de hele Achterhoek zich op de kaart zet. Een weekend waar de regio op recreatief, sportief én toeristisch gebied wel bij vaart. Samen hebben we er iets moois van gemaakt".

Winnaar Cees Bol binnenkort prof
Cees Bol, die afgelopen zondag de Ronde van de Achterhoek op zijn naam schreef, liet al eerder dit wielerseizoen zijn benen spreken. De 23-jarige Zaankanter won een etappe in de Ronde van Bretagne en was de snelste in de Ardense Pijl. Daarnaast reed hij tal van ereplaatsen bij elkaar. Zijn successen bleven niet onopgemerkt in het professionele circuit. Bol tekende onlangs een contract dat hem per 1 januari aanstaande voor twee jaar bindt aan Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin.

Geen kusjes van de rondemiss
Voor winnaar Cees Bol, nummer twee Rick van Breda en Jason van Dalen die als snelste van het peloton de derde plaats voor zich opeiste, bleven zoentjes van een rondemiss achterwege. "Voor de huldiging hebben we wethouder Bert Kuster", wijst organisator Gerard van Balveren. "Die kan dat prima. Zonder kus, maar met een ferme handdruk. En natuurlijk een fraaie bos bloemen."        

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant