Bennie Jansen draagt nog één zomer het bord van Jansen
Bennie Jansen draagt nog één zomer het bord van Jansen "de Smid" naar buiten. Foto: Liesbeth Spaansen

Jansen "de Smid" sluit na honderd jaar de deuren

Algemeen

Jubileum op Tweede Paasdag 2019

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – "Nog een laatste jaar en het honderdjarig bestaan vieren," vertelt een altijd goedlachse Bennie Jansen aan de keukentafel. "Ik heb alles verkocht maar met de afspraak dat ik het laatste jaar open kan blijven. Zo kan ik het bijzondere jubileum nog vieren."

Bennie heeft het pand waarin hij al jaren woont en waar nu 99 jaar de winkel 'Jansen "de Smid" totaalwarenhuis' huist, onlangs verkocht aan Peter Harmsen en Herbert Enzerink. Deze beide ondernemers zijn al vrienden vanaf de lagere school en hebben een maatschap. "Op 22 april 2019, Tweede Paasdag, vier ik het honderdjarig bestaan van de winkel. Dat is ook de exacte datum," vertelt Bennie Jansen enthousiast. "De winkel is dan geopend tussen 12.00 en 18.00 uur en er is een hapje en een drankje. Tot en met 30 juni is de winkel dan nog los en op 1 juli lever ik de sleutel in."

Daarmee sluit Bennie zijn leven in de winkel af. "Ik heb dan 50 jaar in de winkel gewerkt, waarvan 25 jaar als zelfstandige," blikt hij terug. "De eerste jaren werkte ik samen met mijn moeder Dine, die helaas al jong overleed. Zij bestierde de winkel, was de zakenvrouw, werkte altijd hard in de zaak. Mijn vader was van de cijfertjes. Ging mijn zus de verpleging in, ik voelde het als mijn roeping om in de winkel te gaan werken."
Bennies's vader Derkjan, ze noemden hem Dikkie, was een echte Hengeloër. Hij trouwde met Dine uit Keijenborg. Bennie is nu 68 jaar. "Geboren en getogen hier in Hengelo op de boerderij, dat nu midden in Hengelo staat. Destijds besloeg het terrein 2500 m2 en er was een vergunning voor de smederij en twee piepkleine winkeltjes met houten planken vloeren."
De opa van Bennie, Berhard Jansen (1892) is de grondlegger van het bedrijf Jansen "de Smid". "Ik ben naar hem vernoemd. Mijn opa werd eerst aangenomen als knecht in de smidse, waar paarden beslagen werden en constructies gelast voor de boeren. Er waren toen 4 of 5 werknemers," weet Bennie. "Na een paar dagen inwerken kon hij meteen aan het werk. In 1915 nam hij het over van Ruesink. Later gingen de zaken minder, vooral nadat de boeren hun eigen materialen gingen maken en repareren met eigen gereedschappen. Maar tijdens de oliecrisis werden goede zaken gedaan met de verkoop van kolenkachels. Iedereen was bang dat de oliekraan dichtging."

In 1968-1969 bouwden Bennie's ouders de nieuwe winkel. "Met een ruime opslag. Dat weten de Hengeloërs wel. Als ze wat zoeken zeggen ze: 'bij Bennie in de kelder is nog genoeg!', en dat is zo."

Bennie werkt zes dagen in de week en is ook tussen de middag open. "Ik heb hart voor de zaak, maar ik ben heel graag onder de mensen en zij vinden het fijn om met me te praten. Ik wil ook heel graag in Hengelo blijven wonen." Hij krijgt nu al veel reacties op het feit dat de winkel, al 99 jaar een begrip, gaat sluiten. "Iedereen gaat de dorpswinkel wel missen, dat zeggen ze."

Vakantie heeft hij weinig gehad. "Ik heb wel eens een busreis gemaakt, dat zal zeker 25 jaar geleden zijn. Ga regelmatig naar Zeeland, naar mijn dochter, haar man en de kleinzoon." Toch heeft hij zich ook naast zijn vele werkuren al die jaren niet verveeld. "Ik fiets en wandel graag en ga er regelmatig met de auto op uit. Ook mijn veertig jaar oude motorfiets pak ik regelmatig om mee te toeren. Maar ik ben ook een sportieve kijker, want ik zit graag bij de televisie voor voetbal, wielrennen en motorsport. Ik ben geen type voor achter de geraniums."

Op de vraag wat hij het eerst gaat doen als hij volgend jaar de sleutel heeft ingeleverd, is Bennie kort: "Eerst een weekje vakantie vieren in een stacaravan in Renesse. Een weekje heerlijk fietsen en wandelen door de duinen en over het strand."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant