Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.

'Verbinding' is het credo tijdens Oranjefeest Vierakker-Wichmond

Algemeen

VIERAKKER/WICHMOND – Vierakker-Wichmond viert komend weekeinde haar 99ste editie van het Oranjefeest. De editie moet de opmaat worden naar de honderdste editie die volgend jaar groots moet worden gevierd. Zo staat er onder meer op 31 mei en 1 en 2 juni een groots evenement op het programma namelijk een 'Theater in de open lucht'. Het onderwerp en de locatie laat de organisatie nog even voor zichzelf. Een speciale commissie is al tijden bezig om dit stuk voor te bereiden. In diverse akten passeren Wichmondse en Vierakkerse anekdoten en andere hilarische zaken uit het verre en recente verleden de revue. "Maar daarnaast worden er meerdere activiteiten georganiseerd in het jubileumjaar. Welke? Daarover eind dit jaar meer. We gaan ons komend weekeinde eerst op het Oranjefeest storten. Een traditioneel dorpsfeest, ofwel een Oranjefeest die met zijn tijd meegaat", zo verklaart voorzitter Freddy Hogendoorn van het Oranjecomité Vierakker-Wichmond.

Door Jan Hendriksen

Een Oranjefeest dat de Vierakkersen en Wichmonders met elkaar verbindt. Want dat heeft Hogendoorn met het bestuur van de organiserende stichting voor ogen. "Dat is de kracht van het feest en die moeten we ook naar de toekomst blijven koesteren. Met telkens weer nieuwe elementen zodat we een aantrekkelijk feest blijven organiseren. We koesteren de tradities en saamhorigheid rondom het feest. Maar je moet ook durven te vernieuwen. Zo hebben we dit jaar het kermisterrein voor de kinderen ingericht met allerlei uitdagende speelobjecten waarop de kinderen zich volop kunnen uitleven en vermaken. Het is namelijk steeds moeilijker om kermisattracties te contracteren voor een feest als de onze. Daarom hebben we voor deze vorm gekozen", zo verklaart Hogendoorn. Ook wordt door het bestuur nadrukkelijk ingestoken op sfeer. Zo vindt er vrijdagavond een feestavond plaats met medewerking van de lokale bands Kix met zangeres Marise den Bakker uit Baak.
Een van de hoogtepunten uit het feestprogramma is natuurlijk de optocht zondag op de slotdag van het Oranjefeest. Maar liefst elf (wagenbouw) groepen hebben zich aangemeld. Freddy Hogendoorn: "Een prachtig aantal waarvoor verscheidene Wichmonders en Vierakkersen zich intensief inzetten en met de meest creatieve en ludieke creaties op de proppen komen. En daar zijn we als Oranjecomité ontzettend trots op."

Programma
Met een oecumenische zomerdienst en een fietsoriëntatierit nam Vierakker-Wichmond afgelopen zondag al een voorschot op het Oranjefeest ,dat donderdag 24 augustus om 19.30 uur wordt voortgezet met een seniorenavond in het Ludgerusgebouw. Deze avond zal de Vordense cabaretgroep Hoe?Zo!, bestaand uit de broers Erik en André Knoef, optreden met conferences, sketches, gedichtjes en liedjes. Vrijdag 25 augustus starten om 14.00 uur in de feesttent aan de Lindeselaak in Wichmond de kinderspelen. Om 15.30 uur starten diezelfde dag de volksspelen met onder meer dogkar rijden, bierpulschuiven, schieten vrijebaan en hoeksjoelen. Vrijdagavond 25 augustus staat het Oranjefeest in het teken van een 'ouderwetse' gezellig feest met medewerking van de band Kix en Jack Fire, aanvang 20.30 uur. Zaterdag 26 augustus begint om 13.30 uur het vogelschieten voor mannen en vrouwen, het vogelgooien voor vrouwen, het vogelschieten voor jongens en meisjes en de diverse andere volksspelen zoals weer onder meer dogkar rijden, bierpulschuiven en schieten vrijebaan. Om 21.00 uur in de feesttent tijd voor een 'knalfeest' met medewerking van de band Steam. Zondag 27 augustus start om 14.00 uur de optocht met de praalwagens en is de band Millennium vanaf 15.00 uur klaar voor de afsluiting van het Oranjefeest.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant