Het voormalige klooster (met originele kapel) heeft in 2012 een grondige renovatie ondergaan. Momenteel vinden er ook werkzaamheden plaats. Foto Jan Hendriksen
Het voormalige klooster (met originele kapel) heeft in 2012 een grondige renovatie ondergaan. Momenteel vinden er ook werkzaamheden plaats. Foto Jan Hendriksen

Traumabehandelingscentrum in voormalig klooster Kranenburg

Algemeen

KRANENBURG – Per 1 november vestigt zich een traumabehandelingscentrum in het voormalige klooster in Kranenburg. Eigenaar Jan Dijkman van Klooster Kranenburg BV heeft het klooster namelijk per 1 november voor vijftien jaar verhuurd aan het Trauma Centrum Nederland. Het moederbedrijf van Trauma Centrum Nederland, Cura Mundo heeft dit vorige week maandagavond bij Wijngoed Kranenburg tijdens een informatieavond aan omwonenden en het Kranenburgs Belang kenbaar gemaakt. Het voormalig familie-/groepshotel Klooster van Kranenburg was sinds eind 2016 te koop/te huur na het faillissement van een zorghotel dat hier vier jaar gevestigd was.

Door Jan Hendriksen

Herman Geerdink, die met Sophie Bouwman en Carel Wielinga de directie van het Traum Centum Nederland vormen, gaven tijdens de informatiebijeenkomst een uitgebreide toelichting op de plannen. Het gebruik van het klooster is op te delen in twee hoofdactiviteiten: het behandelen van maximaal 24 cliënten met een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) en het bieden van horecafaciliteiten voor deze cliënten en hun familie. Carel Wielinga: "Trauma Centrum Nederland zal zich gaan richten op volwassenen met een Post Traumatisch Stress Syndroom. Dit syndroom kan ontstaan als iemand iets heel ergs heeft meegemaakt zoals bijvoorbeeld een winkelier die is overvallen, iemand die een ongeluk heeft gehad, een oorlogsveteraan maar ook een conducteur die is bedreigd tijdens het werk. Die gebeurtenis kan dan steeds op een indringende manier in gedachten of dromen terugkomen. Het is alsof de gebeurtenis zich telkens weer voor hun ogen afspeelt, alsof het steeds opnieuw wordt beleefd."

Trauma Centrum Nederland heeft een specifieke geïntegreerde behandelmethode ontwikkeld waarbij de behandeltijd van anderhalf jaar (of langer) naar acht dagen wordt teruggebracht. "Cliënten kunnen daardoor dus veel sneller weer hun normale leven en werk oppakken. In binnen- en buitenland zijn al goede ervaringen opgedaan met een korte en intensieve behandelmethode", aldus Wielinga. Het behandelprogramma bestaat uit een unieke combinatie van wetenschappelijk onderbouwde therapieën, beweging- en ontspanningsactiviteiten, gecombineerd met verblijf van cliënten op locatie. Daarnaast wordt het gezin en/of familieleden bij de behandeling betrokken.

Carel Wielinga: "Zeker het onderdeel gezinsopname is bijzonder. Er is op dit moment in Nederland nog geen klinische behandelmogelijkheid voor een patiënt samen met het gezin. Dit is juist belangrijk omdat gebleken is dat de omgeving (vooral het gezin) van een PTSS patiënt weet hoe hier mee om te gaan. Wanneer de cliënt na behandeling weer terug naar huis gaat, is het erg belangrijk dat het gezin hier ook op een goede manier mee omgaat. En dat maakt de behandeling in Kranenburg ook zo bijzonder."

Doelgroep
In opdracht van Trauma Centrum Nederland wordt het voormalig Klooster te Kranenburg op dit moment geschikt gemaakt voor deze doelgroep. "Het wordt een prettige en aansprekende locatie met alles bij elkaar: sport- en spelvoorzieningen, spreekkamers en ontspanningsruimte. Na een intensieve dag met ontspanning en inspanning is het zaak dat onze gasten goed tot rust kunnen komen. Het zou te intensief zijn als men dan nog naar huis moet én de volgende morgen weer vroeg aanwezig moet zijn", zo verklaarde Wielinga. Daarvoor worden de bestaande horecavoorzieningen in het klooster ingezet. De gasten overnachten gedurende het verblijf in hun eigen kamer en wij bieden daarbij volpension voor iedereen, met gezond eten en drinken en een fijne hotelkamer.

Continurooster
Specifiek voor de aanwezige families worden een aantal kamers aangepast tot familiekamer. Op deze manier hoeven de gasten zich geen zorgen te maken over bijvoorbeeld ontbijt, diner en schoonmaak. Carel Wielinga: "De behoefte aan privacy van onze gasten –gezien de nieuwe wetgeving nog belangrijker – plus de aanwezigheid van families met kinderen biedt helaas in de huidige opzet géén ruimte om deze horecavoorzieningen ook voor het publiek toegankelijk te maken. Omdat er gestart wordt met een continurooster is er ook geen mogelijkheid voor bijvoorbeeld weekend-openstelling."

Positief
Vanuit de aanwezigen op de informatieavond waren er zeer uiteenlopende vragen. Zo vroeg iemand of er straks cliënten met een trauma over straat lopen en vroeg een ander of het traumacentrum wel financieel haalbaar is. "Als er bij sommige Kranenburgers al angstgevoelens leefden, zijn die nu weggenomen," concludeerde voorzitter Eric Klein Haneveld van Kranenburgs Belang na afloop. De inwoners van Kranenburg zijn na de voorlichtingsavond dan ook positief over nieuwe invulling van oude klooster. Dit blijkt wel doordat er zich al mensen als vrijwilliger hebben aangemeld. Het bestuur van Kranenburgs Belang wenst Trauma Centrum Nederland dan ook veel succes met hun nieuwe behandelmethode.

Open dag
Eigenaar Jan Dijkman van Klooster Kranenburg BV liet na afloop van de informatiebijeenkomst weten blij te zijn met de nieuwe invulling van het oude klooster. "Ik vind een traumabehandelingscentrum prachtig passen bij dit pand." Carel Wielinga liet tijdens de bijeenkomst tot slot weten dat het de bedoeling is dat er tussen kerst en oud en nieuw een gelegenheid wordt geboden het nieuwe centrum te bezichtigen tijdens een Open dag. "We willen vanaf begin volgend jaar volledig operationeel zijn. Er is eind dit jaar ruimte om een dergelijke inloop te organiseren."

Renovatie
Het voormalige klooster (met originele kapel) heeft in 2012 een grondige renovatie ondergaan. Tijdens deze renovatie is het volledige dak vervangen, is er een nieuwe lift geïnstalleerd en hebben de 27 gastenkamers een update gehad, waarbij er nieuwe badkamers zijn gerealiseerd. Alle verdiepingen zijn gelijkvloers, waardoor het gehele klooster toegankelijk is voor rolstoelgebruikers/mindervaliden. Het klooster beschikt naast deze kamers over een ruim café-restaurant aan de voorzijde, ruime ontbijtzaal, zaalruimte in de kelder met terras aan de achterzijde, lobby, diverse algemene - en dienstruimten en een professionele keuken.

De achtergelegen voormalige bierbrouwerij wordt ook betrokken bij het nieuwe traumabehandelingscentrum. Na de verbouwing zijn hier complete familieappartementen beschikbaar, zodat ook grote gezinnen bij elkaar kunnen blijven gedurende de behandeling.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant