Diva Dichtbij werkt zingend mee aan de viering van Wereld Alzheimer Dag.Foto: Claudia Kamergorodski
Diva Dichtbij werkt zingend mee aan de viering van Wereld Alzheimer Dag.Foto: Claudia Kamergorodski

Dorpskerk Openingsweken van start

RUURLO – Drie weken lang is er in de Dorpskerk in Ruurlo van alles te doen. De organisatoren spreken over drie feestweken. Er is heel veel muziek. In de eerste week wordt meteen al duidelijk dat er meer is dan dat. De nieuwe Dorpskerk is alweer een paar weken in gebruik. Op zondag 23 september is de officiële opening. Dat gebeurt in een extra feestelijke kerkdienst in de ochtend en met de voorstelling 'Etty' door Vocalgroep Choral in de middag.

De drie Dorpskerk Openingsweken beginnen op woensdagavond 19 september. Dan is iedereen welkom bij een openbare repetitie van het Ruurlo's Kamerkoor. Het koor hoopt dan een paar mensen zo enthousiast te maken, dat zij zich aanmelden als lid. Wie alleen wil komen luisteren, is natuurlijk ook welkom.
De volgende dag kan men deelnemen aan een interactieve workshop van muziektherapeute Yvon Taken. Zij belooft deelnemers een heel bijzondere avond. Zij zegt daarover: "Eén van mijn grote muzikale liefdes is het zingen en het begeleiden van koren en ensembles. Werken aan de ontwikkeling van de zangstem van kind tot volwassenheid, het beleven van samen zingen, van elkaar ontmoeten in een lied en daarmee dienstbaar zijn aan elkaar en anderen heeft een geweldige uitwerking op zowel de koorzanger als de luisteraar." Tijdens deze interactieve workshop neemt Yvon Taken bezoekers mee in wat zij bedoelt met De Helende Stem. De avond wordt afgesloten met een klankconcert. Zij adviseert een ligmatje mee te nemen.

Wereld Alzheimer Dag
Veel mensen hebben met Alzheimer te maken en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Wie echter denkt dat een avond van de Alzheimer vereniging alleen bedoeld is voor Alzheimer patiënten, vergist zich. Op vrijdag 22 september staat op Wereld Alzheimer Dag de muzikale ontmoeting centraal. Muziek is van alle leeftijden. Belangrijke momenten in ons leven zijn vaak gekoppeld aan muziekherinneringen. Bij dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan weer naar boven halen. Zoals Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie, het zegt: "Muziek geeft een beter leven voor jong en oud." Diva Dichtbij en kinderkoor Sing a Song verzorgen samen op Wereld Alzheimer Dag in de gemeente Berkelland een muzikaal avondje uit voor iedereen die met dementie te maken heeft of in de toekomst te maken kan krijgen, en dat zijn wij allemaal.

Westerbork
Zaterdag 22 september begint en eindigt met muziek. 's Morgens spelen Irene Venderbosch (vleugel) en Lisette Elders (cello) onder meer Jewish Life van Ernest Bloch. Dit korte zaterdagochtendconcert is min of meer de aanzet naar de expositie met film, boekenbeurs en kindermarkt van het Westerbork Scholenproject. De volgende dag is er 's middags de voorstelling 'Etty', over de Joodse jonge vrouw die velen heeft geïnspireerd met haar dagboeken. Zij overleefde de Tweede Wereldoorlog niet. Via Westerbork kwam zij terecht in kamp Auschwitz waar zij werd omgebracht op 29-jarige leeftijd. Mogelijk zijn er nog gratis entreekaarten verkrijgbaar in de Wereldwinkel in Ruurlo.
De activiteiten op zaterdag 22 september worden besloten door Noortje van Middelkoop (panfluit) en Harm Hoeve (orgel/vleugel) met hun programma 'Festivo'. Er zijn nog kaarten voor 17,50 euro verkrijgbaar in de voorverkoop via www.kunstkringruurlo.nl/kaartverkoop.
Op dinsdag 18 september wordt de Openingsweken-programmakrant verspreid met Achterhoek Nieuws. De krant biedt een compleet overzicht van de drie Dorpskerk Openingsweken. Op www.pknruurlobarchem.nl staat ook heel veel informatie over de vele activiteiten.

Meer berichten