De schijven die in doorsnede variëren in afmetingen van tien tot zestig centimeter kan men thuis laten drogen en bijvoorbeeld verder bewerken tot onderzetters of een brood/kaasplank. Foto: PR.
De schijven die in doorsnede variëren in afmetingen van tien tot zestig centimeter kan men thuis laten drogen en bijvoorbeeld verder bewerken tot onderzetters of een brood/kaasplank. Foto: PR. (Foto: )

Vordens Belang verkoopt schijven van markante Vordense kastanjeboom

VORDEN – Van groot naar klein. Zo verging het ook de beeldbepalende kastanjeboom in hartje Vorden in de afgelopen periode die zaterdag 7 juli het loodje legde. De monumentale boom van bijna 250 jaar oud, pal voor de Dorpskerk aan de Kerkstraat, werd die dag namelijk gekapt. De stam van de boom was rot door een schimmel en de blikvanger leed aan een bloedingsziekte. De boom was instabiel geraakt waardoor het gevaarlijk werd op het drukke punt in het centrum van Vorden. De gemeente Bronckhorst besloot daarom in samenspraak met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst de boom te kappen. Een expert werd ook geraadpleegd en trok eerder dezelfde conclusie dat kappen onafwendbaar was. De gemeente Bronckhorst en Vordens Belang hebben een oproep gedaan over de invulling van deze plek. Hierop zijn vele uiteenlopende reacties binnen gekomen. In goed overleg zal hieruit een keus worden gemaakt waarbij gebruik gemaakt wordt van de kennis die Vorden op dit gebied in eigen huis heeft. Stichting Bomenbelang Bronckhorst heeft inmiddels een boom toegezegd en Da Vinci for Hair uit Vorden heeft een donatie van 250 euro gereserveerd ter investering van een boom.

Door Jan Hendriksen

Wat medewerkster cluster buitendienst Tineke Vos van de gemeente Bronckhorst inmiddels met Vordens Belang ook heeft overlegd is dat ze de gezaagde schijven van de boom Vordens Belang mag gaan verkopen. En daarvoor bestaat al een flinke belangstelling. Inmiddels zijn er al ruim 160 schijven verkocht. Zowel particulieren, bedrijven als verenigingen hebben belangstelling voor de schijven. De (gezaagde) schijven worden tegen een geringe vergoeding aangeboden. De opbrengst zal door Vordens Belang aan een goed doel(en) in Vorden worden besteed. "Welk doelen dat zijn, laten we nog in het midden", zo laat bestuurslid Harry Jansen van Vordens Belang weten.

De schijven die in doorsnede variëren in afmetingen van tien tot zestig centimeter kan men thuis laten drogen en bijvoorbeeld verder bewerken tot onderzetters of een brood/kaasplank. Harry Jansen: "Van de grotere kan men bijvoorbeeld ook een bijzettafel maken of misschien weet men nog er wel iets heel anders moois. En is men iets minder handig, dan is dat geen probleem. Een schijf hout van de kastanje is gewoon zo ook al een prachtige herinnering aan 250 jaar geschiedenis van Vorden."

De kleinste schijf kost slechts een euro en tot en met de zevende schijf wordt de prijs telkens met vijftig eurocent verhoogd. Vanaf schijf acht wordt de prijs met een euro verhoogd. Vrijdag 14 september gaat Harry Jansen er persoonlijk met enkele medewerkers van de gemeente Bronckhorst er voor zorgen dat de stammen en takken die op de gemeentewerf in Zelhem liggen opgeslagen verder aan schijven worden gezaagd.

Bestellen en afhalen
Zaterdag 15 september kunnen de bestelde schijven dan bij de voormalige boom aan de Kerkstraat tussen 10.00 en 15.00 uur afgehaald worden. Heeft men interesse voor een schijf of schijven dan kan men dit inclusief het aantal en in welke doorsnede men de schijven wil hebben dit tot en met vrijdag nog doorgeven via het e-mailadres vordensbelang@gmail.com. Dan wordt namelijk de bestelling nog gereserveerd. Maar ook belangstellenden die geen schijven hebben besteld kunnen zaterdag langs komen. "We zagen een grote voorraad zodat mensen die ter plekke kunnen kopen. Bij deze dus een unieke kans om eigenaar te worden van een stukje Vordense geschiedenis", zo verklaart Harry Jansen tot slot.Lees verder op pagina 3

Meer berichten