Michaela Hollmannová organiseerde acht inloopconcerten in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: PR
Michaela Hollmannová organiseerde acht inloopconcerten in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: PR

'Eternal Source, Ode aan de Vrede'

Algemeen

BAAK - De naam van het laatste van de acht inloopconcerten op 16 september, een bijzonder project van Anne van der Vliet en Michaela Hollmannová is ontleend aan de prachtige aria van G. F. Handel 'Eternal Source'. Aanvang 15.30 uur. Vrij entree.

Expositie
Al vanaf de weg van Zutphen naar Hummelo kan men de hoge toren zien van de St. Martinuskerk, die in loop der tijd een licht spottende naam de 'Kathedraal van Baak' verdiende. Hoe is het mogelijk, dat zo'n enorme kerk in een vrij kleine dorp als Baak gebouwd kon worden? Antwoord op deze vraag hebben deze zomer al vele bezoekers gevonden op de panelen van de expositie 'Gul gebaar van Baak', georganiseerd door Baakse kunstenares Anne van der Vliet.
Het magnifieke ingangsportaal straalt een gewijde, toch vriendelijke sfeer, die er in de kathedraal van Baak heerst. De naburige tuin nodigt uit om mooie en interessante kunstwerken te bekijken en door te lopen, om ook in het beeldhouwatelier van Anne, waar zij iedere week werkt en workshops geeft, een kijkje te nemen.

Inloopconcerten
Acht mooie Inloopconcerten, georganiseerd door Michaela Hollmannová, hebben de afgelopen zomer dit bijzonder project begeleidt. Michaela heeft verschillende musici bij elkaar gebracht om interessante programma's te laten horen. In het concert op 16 september zijn naast de violiste Michaela Hollmannová, zangeres Marjolein de Graaff, eerste trompettist van het Gelders Orkest Bob Koertshuis, klaveciniste Susanne Paulsen en celliste uit het Gelders Orkest Agaath Kooistra te beluisteren.

De opening door Michaela Hollmannová en Susanne Paulsen is met de tweede sonate voor viool en klavecimbel van J. S. Bach. Vervolgens brengt Marjolein de Graaff twee aria's van Händel ten gehore: 'Meine Seele hört im Sehen' en de 'Flammende Roze, Zierde der Erden'. De trompetsonate van Henry Purcel, gespeeld door Bob Koertshuis, wordt opgevolgd door een andere aria van Händel voor sopraan en trompet: 'Let the bright Seraphim' met begeleiding van viool, cello en klavecimbel. De cello-continuo partij speelt Agaath Kooistra. De Italiaanse componist Giuseppe Tartini heeft vele prachtige vioolcomposities nagelaten; Michaela en Susanne voeren de sonate 'Didone Abbandonata' uit, geïnspireerd door het verhaal van Metastasio 'Dido et Aeneas'.
Als een verstilde, verhevene afsluiting van het concert zal de aria voor sopraan en trompet klinken: 'Eternal Source', het eerste deel uit de zevendelige cyclus 'Ode for the Birthday of Queen Anne'. Het werk heeft als ondertitel 'Ode aan de Vrede' en werd in 1713 door Händel gecomponeerd, kort nadat hij in dienst getreden was van het Britse hof. De tekst van Ambrose Philips verwijst naar de eeuwige bron van licht, die het vredige koninkrijk zou beschijnen en refereert tevens aan de Vrede van Utrecht, die een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog.
'Ensemble Ars Floreat' is opgericht in 1985 tijdens het 'Festival du Berry', een kamermuziekfestival met concerten in kastelen aan de Loire in Frankrijk. De musici, vol bewondering voor de rijkdom van de Franse cultuur en architectuur, deelden met elkaar vriendschap en liefde voor muziek. Vanaf het begin staat het onder leiding van Michaela Hollmannová.
In Nederland is het ensemble te beluisteren in de meest uiteenlopende combinaties zoals duo, trio, strijkkwartet. Aangevuld met musici van Nederlandse toporkesten is 'Ars Floreat' een vaak gevraagd kamerorkest voor grote uitvoeringen, zoals Messias, Hoge Messe, Mattheus Passion, Misa Tango, Gloria enzovoorts.

Adventsconcert
Anne van der Vliet en Michaela Hollmannová blijven samenwerken. In de St. Martinuskerk wordt zondag 2 december een Adventsconcert gegeven. Om 16.00 uur begeleidt het Ensemble Ars Floreat een beroemde soliste van het Nationaal Theater in Praag: de Tsjechische zangeres Stanislava Jirku. Zij zingt een aantal bekende mezzo-sopraan aria's van Händel en Vivaldi. Het Ensemble Ars Floreat brengt ook de bekende Canon van Pachelbel en het bekende 'Christmas Concerto' van Arcangello Corelli ten gehore.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant