Tante Rikie krijgt uitleg in de biebbus. Foto: Luuk Stam
Tante Rikie krijgt uitleg in de biebbus. Foto: Luuk Stam

Tante Rikie neemt kijkje in de biebbus

Algemeen

De WoWi-bus stond donderdag in Keijenborg

Door Luuk Stam

BRONCKHORST/KEIJENBORG - Kennismaken met de laptop en de tablet, maar ook met de virtual reality-bril en de 3D-printer. Het kon op donderdag 20 september allemaal in de WoWi-bus van de samenwerkende Gelderse bibliotheken, die langskwam bij dorpshuis De Horst in Keijenborg.

De bibliotheek West-Achterhoek maakt momenteel een toer langs elf kernen en opende in Keijenborg de bus voor jong en oud. Zo kwamen kinderen van basisschool St. Bernardus langs en zij namen hun opa's en oma's mee. Ook Tante Rikie greep haar kans om de nodige kennis over de nieuwste digitale snufjes tot zich te nemen.

De koningin van de Zwarte Cross blijkt op dit gebied in haar leeftijdscategorie echter al tot de gevorderden te behoren. "Ik heb een tablet", vertelt ze. "En ik heb ook een mobiele telefoon. Ik kan er een hele hoop mee. Het is voor heel veel dingen zo gemakkelijk. Als iemand mij een berichtje stuurt, stuur ik altijd een berichtje terug."

Het klinkt directeur Wieb Broekhuijsen van bibliotheek West-Achterhoek als muziek in de oren. Toch merkt ze dat veel ouderen er nog lang niet zo handig mee zijn. De Wowi-bus – WoWi staat voor Workshop on Wheels – biedt voor hen een uitkomst. "Ze krijgen uitleg, maar mensen komen ook met praktische problemen", vertelt Broekhuijsen. "Bijvoorbeeld over hoe je een wifi-wachtwoord moet instellen of hoe je een e-book kunt downloaden."

In Keijenborg organiseert de KBO in dit kader elke maandagochtend tussen 9.00 uur en 12.00 uur een internetcafé in dorpshuis De Horst. Het eerste uur kan iedereen dan terecht met vragen over de laptop, tablet of smartphone. Vanaf 10.30 uur is er wekelijks een workshop voor laptop en tablet waarin steeds wisselende onderdelen aan bod komen.

Deze donderdag – in Keijenborg de wekelijkse koffieochtend voor KBO-leden – kunnen de ouderen meekijken met hun kleinkinderen, die druk spelletjes aan het spelen zijn. "Die kinderen hoef je niks uit te leggen", vertelt Gerrit de Greef, die namens de KBO het internetcafé organiseert. "Ze vinden het ook mooi om dit aan hun opa en oma te laten zien."

In de Keijkamer van De Horst staat ondertussen de koffie klaar. Ook hier gaat Tante Rikie even langs en schuift ze aan voor een gezellig praatje. Ze is net in de biebbus ondergedompeld in de digitale wereld, maar de Keijenborgse ouderen in het dorpscentrum hebben vooral ook interesse in de Zwarte Cross, het festival dat dit jaar 220.000 bezoekers trok.

Buiten kan naast de bus ook het zogeheten greenscreen op veel interesse rekenen. Wie voor dit scherm een foto van zichzelf laat maken, krijgt een foto uitgedraaid waarop het net lijkt alsof hij of zij in een oude foto van de band Normaal is verschenen.

De toer van de biebbus in het westelijke gedeelte van de Achterhoek zit er bijna op. De bus staat de komende tijd nog enkele keren in de gemeente Bronckhorst. Om precies te zijn in Steenderen (vrijdag 21 september), Wichmond (woensdag 26 september) en Vorden (zondag 30 september).

Tante Rikie brengt een verrassingsbezoek aan de Keijkamer. Foto: Brigitte Heeren

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant