Nieuw boek Herman van Velzen komt uit de Achterhoek

Frans Roes alias Herman van Velzen. Foto: PR
Frans Roes alias Herman van Velzen. Foto: PR

REGIO - De nieuwe verhalenbundel van Herman van Velzen: 'Uut old gemuudeluk Koolhoven' verschijnt op 30 september. Onder het pseudoniem Herman van Velzen schreef Frans Roes (1902-1974) talloze dialectverhalen, die bijna 40 jaar wekelijks in De Graafschapbode verschenen. De horlogemaker uit het Gelderse Hengelo schreef ook een aantal streekromans en toneelstukken in dialect.

Van zijn verhalen zijn inmiddels al meer dan 50 bundels verschenen, de eerste uitgegeven door Misset in Doetinchem, later door uitgevers buiten de Achterhoek. Ook na zijn dood bleven met regelmaat boeken verschijnen, samengesteld door de oudste zoon Theo Roes. De laatste was 'Graven veur de Todt'. Nog steeds gaan de boeken grif van de hand en is er een levendige handel in de tweedehands boeken van Herman van Velzen.
Theo Roes bewerkte voor 'Uut old gemuudeluk Koolhoven' weer een aantal van de dialectverhalen van zijn vader. De Doetinchemmer stelde deze bundel met nieuw ontdekte verhalen samen, die hem werden aangereikt tijdens een lezing bij Erve Kots.
De vorige boeken verschenen bij een uitgever in Almere, volgens een oude afspraak met de weduwe van Frans Roes. Deze nieuwe publicatie 'Uut old gemuudeluk Koolhoven' is een uitgave van Uitgeverij Hermans, eveneens uit Hengelo Gld., waardoor na een lange tijd Herman van Velzen terugkeert naar de Achterhoek.
Het boek zal worden gepresenteerd op zondag 30 september om 14.00 uur in de nieuwe zaal van café De Jongens aan de Bleekstraat in Hengelo Gld. Theo Roes zal een aantal verhalen voorlezen en er is muzikale omlijsting van Drialect. Iedereen is welkom, de entree is gratis. Het boek is deze middag te koop. Aanmelden via w.hermans@uitgeverijhermans.nl of 06-11912829.

Meer berichten