Etty Segers, Rhijnvis Feith met zijn eigen conifeer, Aad van de Kamer, Johan Hengeveld en René Leegte. Foto: Liesbeth Spaansen
Etty Segers, Rhijnvis Feith met zijn eigen conifeer, Aad van de Kamer, Johan Hengeveld en René Leegte. Foto: Liesbeth Spaansen

Rhijnvis 'Feith's Silver Dust' is uniek

Algemeen

VORDEN – Het was een uniek moment, donderdag 4 oktober in Pinetum 'de Belten' bij Vorden. De net tachtig jaar geworden jhr. mr. Rhijnvis Feith wachtte een verrassing net voor lunchtijd, tijdens de laatste werkdag van het seizoen. Hij kreeg een unieke conifeer: Chamaecyparis lawsoniana 'Feith's Silver Dust'. Een eer die weinigen krijgen.

Door Liesbeth Spaansen

Deze ochtend waren de vrijwilligers van het pinetum aanwezig, maar ook schoonzoon en bestuurslid René Leegte en bestuursleden en coniferenkenners Aad van de Kamer uit Barchem en Johan Hengeveld uit Aalten. Hun aanwezigheid was Rhijnvis Feith al opgevallen.

Jhr. mr. Pieter Rutger Feith begon in 1961 het pinetum op een glooiend terrein van bijna twee hectare, op het Landgoed de Belten. Daar zijn vele verschillende soorten en cultivars te bekijken. Voor het (financiële) behoud van de verzameling en om de toekomst van het pinetum te verzekeren is in 1974 een stichting in het leven geroepen. Na het overlijden van de oprichter in 1980 nam zoon Rhijnvis het stokje als voorzitter van de stichting over. Met veel zorg en aandacht zorgt hij dat het pinetum een oase van rust en groen blijft, als verborgen pareltje in de Achterhoek.

Aad van de Kamer, die samen met Johan Hengeveld een nieuwe variëteit conifeer kweekte,  sprak de jarige toe. "Deze laatste werkdag worden de werkers extra bedankt voor hun inzet, maar ook jij mag wel bedankt worden voor de tomeloze inzet om het pinetum te behouden en zelfs nog mooier te maken en nog steeds enthousiast."

Het pinetum had deze zomer behoorlijk te lijden onder de hoge temperaturen en de droogte. "Jij maakte je zorgen over de coniferen als de klimaatverandering doorgaat en mailde me al over een palmenverzameling. Voor ons een eenvoudige opdracht, de eerste redelijk winterharde palm is een mooi begin," vertelt Aad geamuseerd. "Maar we hadden geluk. Op een pot ongebruikte grond kwamen zaailingen op van de Chamaecyparis lawsoniana. Ik had er 24 van opgepot om te gebruiken als onderstam. Het wonderlijke was dat ze allemaal min of meer een zilverachtige waas hadden over het groen. Johan is op onderzoek uit gegaan en kon nergens iets vinden met deze eigenschap. Dus de mooiste werd een unieke conifeer met daaraan verbonden een unieke naam: 'Feith's Silver Dust' (Silverdust)."

In het pinetum kreeg Rhijnvis zijn boom aangereikt, onder toeziend oog van bestuursleden Etty Segers, Aad van de Kamer, Johan Hengeveld en René Leegte en de overige vrijwilligers Beate Feith, Ben Taken, Gerrie Rossel, Emily Schaapman, Rikje van Donk en Gafur Wargerink. "Ik ben heel diep geroerd. Door deze bijzondere soort maar ook door het feit dat iedereen er is. Bedankt voor alle werk voor het pinetum. Het is ook nog heel gezellig," aldus de geëerde jarige.

Beate Feith is blij met de groep vrijwilligers, die elke donderdag in het pinetum aan het werk gaat. "Maar kijk, de groep wordt wat ouder," wijst ze. "Mag ik een oproepje doen? Het zou zo fijn zijn als er wat jonge mensen zouden aansluiten."


www.pinetumdebelten.nl

Rhijnvis Feith wordt toegesproken door Aad van de Kamer. Foto: Liesbeth Spaansen
De tachtigjarige Rhijnvis Feith. Foto: Liesbeth Spaansen
Rhijnvis Feith krijgt de Chamaecyparis lawsoniana 'Feith's Silver Dust' overhandigd door Aad van de Kamer. Foto: Liesbeth Spaansen
Vrijwillilgers Beate Feith, Ben Taken, Gerrie Rossel, Etty Segers, Emily Schaapman, Rikje van Donk en Gafur Wargerink. Foto: Liesbeth Spaansen
Alle giften zijn welkom in de spaarpot. Foto: Liesbeth Spaansen
Entree van het Pinetum 'de Belten'. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant