Heleen Faber stelde tijdens de relatiedag toerisme in Vorden haar opvolgster Renate Rikkers voor. Foto: Liesbeth Spaansen
Heleen Faber stelde tijdens de relatiedag toerisme in Vorden haar opvolgster Renate Rikkers voor. Foto: Liesbeth Spaansen

Toeristisch Vorden nu en later

BRONCKHORST/VORDEN – Tijdens de jaarlijkse Relatiedag Toerisme en Recreatie Bronckhorst, dit jaar op woensdag 3 oktober georganiseerd door Toeristisch Platform Vorden, deden toeristische en recreatieve ondernemers in Bronckhorst weer volop inspiratie op. Naast elkaar ontmoeten in Zaal De Herberg en kennis maken met een aantal toeristische trekpleisters in Vorden, stelde Regiocoördinator Bronckhorst Heleen Faber haar opvolgster Renate Rikkers voor.

Door Liesbeth Spaansen

Grieto Zeeman van het Toeristisch Platform Vorden schetste het ideale beeld voor een toeristisch Vorden, met een heus bezoekerscentrum, thematische routes, horeca, recreatieve activiteiten en een app voor de verhalen van de acht kastelen. "Dit is er nog niet, maar er is al veel wél," liet hij de verwonderde luisteraars weten. "We hebben het mooie landschap, de monumentale kastelen, mobiliteit, een dorpscentrum en verhalen die via de oudheidkundige vereniging Oud Vorden. We hopen de beleving te kunnen vergroten."

"Het college geeft veel aandacht aan de toeristische sector en aan de economische ontwikkeling," vertelt burgemeester Marianne Besselink. "Ik ben heel blij met het verhaal dat ik hier hoor. Tijdens de Inspiratiereis Alpine Pearls in Oostenrijk kwam het teruglopende toerisme aan de orde, veroorzaakt doordat de sneeuw op zich liet wachten. Inspirerend om te zien hoe de mensen daar met elkaar keken hoe zij hun gebied op een andere manier konden verkopen." Zij vroeg zich af hoe hoog de ambitie in Bronckhorst is wat dit betreft. "Ik ben nu drie jaar burgemeester van Bronckhorst en de schoonheid went snel, maar dames en heren, laat die schoonheid nooit los. We kunnen een beleving bieden waar je U tegen zegt."

Bas Hoogland, voormalig commercieel directeur Landal Greenparks en eigenaar van 'De Heerlijkheid Vijlen' hield een presentatie over klantvriendelijkheid en hostmanship. "Mijn moeder is geboren in Montferland dus ik ken deze streek een beetje," stelde hij zich voor. "Toen ik gezondheidsproblemen kreeg en mijn vrouw vroeg of we nog iets leuks gingen doen, heb ik mijn baan opgezegd en zijn we een nieuw leven begonnen. Ik ben nu gastheer, hoofd beddenopmaak en vooral levensgenieter."
Zijn speerpunt: 'We doen het samen' lichtte hij op enthousiaste wijze toe met vele voorbeelden en anekdotes. "Elke gast heeft een andere verwachting over wat bijzonder is. 'De gast' bestaat niet. Het is belangrijk uit te zoeken wat gasten willen, door goed te luisteren, maatwerk te leveren, duidelijk te zijn over wat geboden kan worden en bewust te zijn dat vooral de kleine dingen er toe doen." Hij legde de beleving van de gasten uit aan de hand van 'auw', 'oké' en 'wow' momenten en de kracht van sociale media als reclame.
Nadat Bas Hoogland een aantal succesfactoren beschreven had, met ander andere voorbeeldgedrag van directie en managers, meedraaien op de werkvloer, het lezen van klachtenbrieven en verschillende factoren van klantvriendelijkheid, besloot hij met tien tips, vragen en adviezen, waarbij de opvallendste waren: Waarom Bronckhorst? Investeer in een goede fotograaf. Verplaats je in de gast. Deel meer complimenten uit. "Zie wat er gaat gebeuren als je elke dag één compliment geeft en behandel de ander zoals de ander behandeld wil worden. Aardig zijn kost niks. Veel plezier gewenst, u heeft het leukste vak dat er is."
Burgemeester Besselink bedankte de spreker voor zijn inspirerende en spiegel-voorhoudende verhaal. "Wat mensen verwachten is niet goed genoeg, doe een stapje meer voor het 'Wow' effect." Zij zorgde ervoor dat de vragenronde in goede banen werd geleid.

Heleen Faber, Regiocoördinator Bronckhorst vertelde voor de pauze over haar werk voor Achterhoek Toerisme. "Bronckhorst is wandelgemeente van het jaar geworden en dat hebben we uitgedragen. Ook geven we weer bij voldoende belangstelling een IVN cursus Gastheer van het Landschap."
Haar afscheid hield ze kort. "Ik heb het werk voor Achterhoek toerisme en de gemeente Bronckhorst met veel plezier gedaan, maar ga ook een mooie nieuwe uitdaging aan met het opzetten van een kennisplatform. Ik heb mooie projecten mogen doen en producten mogen ontwikkelen. Dank voor de samenwerking. Ik draag mijn taken over aan Renate Rikkers."
Renate komt uit Zelhem en kent de regio goed. "Vanuit mijn studie Toerisme en Recreatie, deed ik in een hotel de Sales en Marketing. Na een paar jaar gewerkt te hebben bij de Rabobank, kom ik weer terug in het toerisme. Ik heb veel zin in om in Bronckhorst aan het werk te gaan en samen met u ondernemers te werken om de regio op de kaart te zetten." Heleen kreeg bloemen van de burgemeester.

In het tweede deel van de middag bezochten de ondernemers in twee groepen Kasteel Vorden, De Tuinen van de Wiersse, het Heiligenbeeldenmuseum Kranenburg en liep een stukje Bilderswandeling. Aan het eind van de middag konden bij de afsluitende borrel de ervaringen worden gedeeld.

Meer berichten