De Vordenaren Annemie Nijhof en Marieke Peters namen voor het eerst aan een toertocht deel. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink.
De Vordenaren Annemie Nijhof en Marieke Peters namen voor het eerst aan een toertocht deel. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink. (Foto: )

Deelname Najaarstocht VTRC op zaterdag valt erg tegen

VORDEN – Of het 'experiment' een vervolg krijgt? "Gezien de deelname niet. Want die valt vandaag met ruim honderd deelnemers ons erg tegen. Normaliter kunnen we bij onze Najaarstocht begin oktober steevast tussen de drie- en vijfhonderd deelnemers verwelkomen. Maar vandaag blijft de deelname sterk achter bij de verwachting."

Door Jan Hendriksen

Voorzitter en pr-man Henk Nijhof van de Vordense Rijwiel- en Tour Club de 8 Kastelenrijders is zaterdag rond het middaguur duidelijk in zijn reactie. Voor het eerst in haar bijna veertigjarig bestaan organiseerde VRTC de 8 Kastelenrijders een mountainbiketocht op een zaterdag. Normaliter prijkt de Najaarstocht, evenals de Grote Veldrit (9 december 2018) en de Kastelenrit (27 januari 2019) van de Vordense club ook steevast op de zondag op de agenda. Maar door een 'vergissing' belandde de Najaarstocht op de kalender van de Nederlandse Tour Fiets Unie (NFTU) op zaterdag 6 oktober in plaats van zondag 7 oktober.

"Een foutje aan onze zijde. De kalender wordt al vroegtijdig samengesteld. En we konden de rit ook niet meer muteren nadat we er achter kwamen dat we een verkeerde datum hadden aangereikt", zo beaamd Henk Nijhof bij de start- en finishlocatie Free-Wheel aan de Netwerkweg. De zaterdagrit maakte deelname mogelijk voor mountainbikers en veldritrijders die niet op de zondag fietsen. Maar daar werd maar mondjesmaat gebruik van gemaakt .

De deelnemers konden kiezen voor een dertig of vijftig kilometer lange route die richting natuurgebied Het Grote Veld leidde. De gehele vernieuwde route van de 'overgangstocht' zoals de Najaarstocht door de mountainbikers wordt omschreven was uitgepijld. "Omdat veel deelnemers momenteel de weg verruilen voor het veld wordt er over een 'overgangstocht' gesproken. De route van deze tocht bestaat dan ook voor de helft uit verharde en voor de helft uit onverharde wegen", zo verklaart Jan Willem Abbink, die post houdt bij de verzorgingspost die halverwege de tocht was ingericht op camping 't Grote Veld aan de Vordensebinnenweg in Lochem.

Daar stonden leden van VRTC de 8 Kastelenrijders voor de deelnemers klaar met een hapje en een drankje. Ook was daar een EHBO- en materiaalpost ingericht. Genietend van de prachtige najaarszon en van de lekkere gehaktballetjes waarop Annie Visser en Ans Huntink de deelnemers trakteerden, genoten beide Vordense deelnemers Annemie Nijhof (36) en Marieke Peters (43) ook van de prachtige fietsroute zo blijkt als de fotograaf van Achterhoekfoto.nl Paul Harmelink het tweetal op camera vastlegt. De duimen van beide vrouwen gaan spontaan omhoog.

Nijhof en Peters doen voor het eerst mee aan een tocht van VRTC de 8 Kastelenrijders. "Het is überhaupt onze eerste toertocht. We fietsen sinds aan aantal maanden met een vijftal Vordense vrouwen onder leiding van secretaris Mariëlle Klein Brinke van VRTC de 8 Kastelenrijders. En dit smaakt naar meer. Het is een prachtige route. En het weer is ook nog eens prachtig. We zijn nog geen lid van VRTC de 8 Kastelenrijders. Maar wie weet worden we dat wel in de toekomst", zo verklaart Annemie Nijhof, terwijl Marieke Peters kinderen bij de finish op hun moeder staan te wachten.

Daar ontvangt voorzitter Henk Nijhof de ene na het andere compliment voor de prachtig uitgezette routes. "Jammer dat er zo weinig belangstelling was. Volgend jaar toch maar weer op zondag", zo roept een deelnemer Nijhof toe als hij met zijn fietst richting zijn geparkeerde auto loopt.

Meer berichten