Dick Bulten is trots dat de ZAMC erin is geslaagd het WK trial naar Zelhem te halen. Foto: PR
Dick Bulten is trots dat de ZAMC erin is geslaagd het WK trial naar Zelhem te halen. Foto: PR

WK trial in 2019 naar Zelhem

ZELHEM - Na ruim een jaar intensief lobbyen heeft de ZAMC vorige week de contracten getekend met TrialGP-promotor Sport7 uit Engeland om in 2019 een wedstrijd te organiseren voor het officiële FIM wereldkampioenschap trial.

Na maanden van overleg is de kogel door de kerk. Op de unieke ZAMC motorsportaccommodatie 'de Langenberg' mag de club volgend jaar de absolute wereldtop ontvangen voor een WK trialwedstrijd. De data zijn vastgesteld op 22 en 23 juni 2019. Na de twee zeer succesvol verlopen EK-wedstrijden in 2012 en 2017, was het de verwachting dat de ambitieuze ZAMC ook de laatste stap wilde zetten: het WK trial in Zelhem. Nu is het zover: een droom komt uit.

Gesprekken in Italië
Al in mei 2017, slechts drie weken na het EK -evenement, had de ZAMC de eerste oriënterende contacten met de KNMV. Kort daarna werden TrialGP-promotor Sport7, die de rechten heeft voor de organisatie van WK-wedstrijden, en de wereldmotorsportbond FIM op de hoogte gebracht van de grootse plannen in Nederland. Tijdens de laatste WK-wedstrijd in 2017, in Italië, is de ZAMC samen met de KNMV de onderhandelingen gestart.

Hoewel de gesprekken steeds in positieve sfeer verliepen heeft het toch meer dan een jaar geduurd voordat de handtekening werd gezet. De club moest eerst aantonen dat ze een dergelijke klus tot een goed einde zou kunnen brengen. Vooral de aanpassingen aan het terrein waren een terugkerend thema. Inmiddels is de Zelhemse accommodatie twee maal gekeurd en goed bevonden voor het grootse WK-evenement in 2019.

Verschil tussen EK en WK is groot
Het was de clubleden inmiddels wel duidelijk wat hen te doen stond, tussen wedstrijden op Europees-en wereldniveau zit een erg groot verschil. De mondiale toprijders beschikken over onvoorstelbaar grote vaardigheden die vereisen dat de bestaande hindernissen op een nog hoger niveau worden gebracht. Daarnaast moet de gehele accommodatie middels een ingrijpende facelift op orde worden gebracht. Om de kans op het doorgaan van deze wedstrijd zeker te stellen heeft de club de zaken direct groots aangepakt. Maar liefst 250 ton stenen uit respectievelijk Denemarken, Duitsland en België werden speciaal voor deze gelegenheid aangekocht.

'Laten zien waar we als club toe in staat zijn'
Dick Bulten, die namens de ZAMC als projectmanager de leiding heeft van dit Zelhemse WK -avontuur, vertelt: "Terwijl al die aanpassingen plaatsvonden was er nog steeds geen zekerheid dat de wedstrijd zou doorgaan. Toch moest die gok worden genomen om de kans te mogen organiseren zo groot mogelijk te maken. We moesten natuurlijk wel laten zien waartoe de club in staat is. Dat is volgens ons goed gelukt."

De WK-ronde in Zelhem maakt deel uit van een serie van acht die in Europa en Japan worden verreden. Op zaterdag 22 juni zijn de kwalificaties en op zondag 23 juni de wedstrijden.
Uiteraard is de KNMV als motorbond ook verguld dat het gelukt is om na 40 jaar, weer een WK-trial naar ons land te krijgen. Nederland stond al hoog op de lijst van landen die in bijna alle takken van de motorsport wedstrijden op het allerhoogste plan organiseren. Nu dus ook trial.

De organisatie staat vanaf nu nog een lang en pittig traject te wachten. Eerst moeten de benodigde vergunningen er komen, maar ook hierover heeft de club een goed gevoel. De gemeente Bronckhorst is zeer positief over het aanstaande WK-evenement dat als een perfecte promotie voor de regio beschouwd kan worden. Verder zullen circa 200 medewerkers worden gezocht die de meest uiteenlopende taken moeten vervullen, waarbij de 50 controleurs (scheidsrechters)een belangrijke taak op hun schouders krijgen.

Dick Bulten: "De organisatie heeft één belangrijke doelstelling voorop gesteld: het moet een écht publieksevenement worden. Zo zal het gehele wedstrijdverloop via videowall- en beeldschermen prima gevolgd kunnen worden. Dat is voor de gehele trialwereld een noviteit."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden