Bas Klein Haneveld hier samen met Bram en Thijs Bulten. Foto: Henk Teerink

Publiek genoot van ONK enduro Zelhem

Algemeen

ZELHEM - Zaterdag 27 oktober werd de voorlaatste wedstrijd om het ONK enduro kampioenschap verreden. Ondanks dat de weersvoorspellingen niet gunstig leken, werd de wedstrijd onder zonnige en droge omstandigheden gereden. De Zelhemse motorvereniging ZAMC had goed werk verricht met veel variatie in de route.

Ruim 280 deelnemers, inclusief veel Belgische rijders hadden de weg gevonden naar Zelhem. De deelnemers kregen naast drie proeven ook een paardenbak, waterbak en een stenen bak voorgeschoteld. Op het circuit De Kappenbulten van motorvereniging HALMAC in Halle moesten de rijders de eerste proef in het parcours twee keer rijden. Bij 'de Spektakel' proef in de achtertuin van Hendrik Jan Lovink moesten de rijders aan het begin en aan het eind door een waterbak. Niet iedereen kon dit waarderen, en menigeen verloor daar dan ook een mooie klassering. In de buurt van het clubgebouw reed men de laatste proef. Deze had volop variatie, men reed zelfs een stuk over de trialbaan van de ZAMC, tevens bedoeld om een beetje reclame te maken voor volgend jaar. In de derde week van juni komt het WK trial naar Zelhem.

Het venijn zat afgelopen zaterdag aan het einde van de wedstrijd. Onder andere voor Mathias van Hoof die in de laatste ronde zijn sleutelbeen brak. Maar ook voor Lucas Dolfing die weer aan de leiding ging bij de inters totdat hij zich in de laatste ronde in proef 2 in de waterbak verslikte. Hij verloor ruim dertig seconden omdat hij door het vele water zijn motor niet meer aan de praat kreeg. De winst (en de Jan van Beek bokaal) ging nu naar Mark Wassink, met Hans Vogels en Daan Bruijsten daar achter.

Wassink dus de snelste rijder van de dag, de WPM KTM coureur was hier blij mee. Daarnaast reden de heren voor het kampioenschap in de diverse klassen. Thierry Pittens was veruit de sterkste man in de E1 klasse. De Belgen Antoine Magain en Cedric Cremer werden tweede en derde. VAMC rijders Bas Klein Haneveld en Thijs Bulten werden vierde en zesde. Klein Haneveld was niet geheel tevreden over zijn resultaat, want hij kwam niet in het ritme. Thijs Bulten reed een prima wedstrijd ondanks een paar foutjes. Wesley Pittens, die de meeste wedstrijden heeft gewonnen in de E2 categorie moest zich nu tevreden stellen met een vijfde plaats. Hans Vogels was de terechte winnaar voor Daan Bruijsten en de Belgische rijder Jilane Combre. De snelste man van de dag, Mark Wassink won met ruime voorsprong in de E3 klasse. Lucas Dolfing (tweede), wist VAMC rijder Robin Nijkamp (derde) voor te blijven. Alex van den Broek was het tweede clublid van de VAMC uit Vorden die zijn klasse won. Hij pakte de winst in de EV40. Peter Bergsma werd vijfde en Michel reins pakte een negende plaats. Mike Bokslag werd winnaar in de N1 waar Sylvain Theunissen een tiende positie wist te bemachtigen. Bjorn Wisman uit Vorden moest de strijd staken in de tweede ronde. Hij vond zijn Waterloo bij proef 2 waar zijn machine teveel water had gekregen. Jeroen Klein Kromhof greep de winst in de N2.

De meeste rijders uit deze regio komen uit in de N3 klasse. Jerry van Veen ging er met de overwinning vandoor, Nick Buitenhuis en Ruben Wagelaar werden tweede en derde. Niels Beck, Tom Berends, Nico Freriks, Bob Keurentjes en Winand Jansen werden respectievelijk 9de, 14de, 16de, 17de, en 18de. Bart Oosting en Sebastiaan Hammer vielen uit.

De winnaars in de NV40 en NV50 waren Rob Lauwers en Arjan van der Veld. De Belgische deelnemers overheersten bij de dag licenties, ze reden de Nederlandse rijders op grote achterstand. Ludovic Bral mocht met de grootste beker naar huis. Chiel en Koen Jaaltink deden het echter ook niet onverdienstelijk. Met een zevende en negende plaats mochten beide heren trots zijn op de bereikte resultaten. Jasper Groot Roessink werd 18de nadat hij een bad had genomen in het watergat bij Lovink. Achter Groot Roessink eindigde topper Harrie Jaaltink op een mooie 21ste positie. De winst bij de clubteams ging naar de VAMC de Graafschaprijders 1.

ONK Enduro kampioensrit
Vrijdag 2 en zaterdag 3 november houdt de Vordense motorclub VAMC de Graafschaprijders de ONK enduro kampioensrit. Deze wedstrijd zal over twee dagen verreden worden, daarbij ook de Classic/Vintage klasse. Veel VAMC leden en regionale rijders komen aan de start tijdens deze tweedaagse. De Inters en Nationalen rijden drie ronden van ongeveer 75 kilometer, de rest zal twee ronden rijden. Per ronde worden drie proeven gereden die gaan bepalen wie er uiteindelijk winnaar of kampioen gaan worden. Vordenaar Bram Bulten moet evenals VAMC-lid Jan Willem Arendsen de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan in verband met een opgelopen blessure.

De prijsuitreiking van de Oost Gelderland rit 2018 vindt plaats op zaterdag 3 november vanaf half acht in Café Eskes. Aansluitend is er een feestavond met de regionale band Opschakl'n.