De bestuursleden Ria van Vleuten (l) en Ria Aartsen (r) met in het midden de vrijwilligsters Els Hof en Wilma ten Pas te midden van de verkooptafel met cadeaus. Foto: Jan Hendriksen
De bestuursleden Ria van Vleuten (l) en Ria Aartsen (r) met in het midden de vrijwilligsters Els Hof en Wilma ten Pas te midden van de verkooptafel met cadeaus. Foto: Jan Hendriksen

Wereldwinkel Vorden sluit haar deuren aan de Kerkstraat

Algemeen

VORDEN – "De tientallen vrijwilligers hebben zich altijd met veel enthousiasme en voor de volle honderd procent ingezet. Tot op de dag van vandaag. En dat geldt ook voor het bestuur van de stichting. Het is dan zuur dat we per 1 januari 2019 de deuren van de winkel aan de Kerkstraat moeten sluiten. We hadden geen keus. De omzet was de laatste jaren drastisch gedaald. We kwamen in de rode cijfers terecht. En dit kan niet de bedoeling zijn. Het huurcontract van het pand loopt per 31 augustus 2019 af. En dat gaan we niet meer verlengen."

Door Jan Hendriksen

Aan het woord zijn Ria Aartsen en Ria van Vleuten, respectievelijk voorzitter en penningmeester van Stichting Wereldwinkel Vorden. De Wereldwinkel in de Kerkstraat is de zoveelste Wereldwinkel in de Achterhoek die de deuren sluit. Onder meer de Wereldwinkels in Borculo, Hengelo, Zelhem en Zutphen gingen die van Vorden in de afgelopen jaren voor. De concurrentie voor Wereldwinkels is de laatste jaren fors toegenomen nu er steeds meer fairtrade producten in onder meer de schappen van supermarkten liggen. "De omzet daalde de laatste jaren gestaag. We hadden jaren dat we een omzet draaiden van ruim veertigduizend euro. De laatste jaren was die gedaald naar de helft van dit bedrag, terwijl de vaste lasten zoals de huur van het pand gelijk bleven. We kwamen in de rode cijfers terecht. En omdat volgend jaar augustus het meerjarige huurcontract van het pand afloopt hebben we besloten dit niet meer te verlengen", zo verklaart Ria Aartsen de sluiting van de knus en gezellig ingerichte winkel.

Er was in het verleden volgens Aartsen en van Vleuten een veel grotere groep mensen die achter de doelstelling van de winkel stond: producten van producenten uit ontwikkelingslanden kopen tegen eerlijke handelsvoorwaarden. Daarmee leverden zij een reële bijdrage aan het welzijn van de producenten en hun kansen op ontwikkeling. De Wereldwinkel Vorden heeft altijd naast het assortiment food artikelen, dat de laatste jaren ook steeds geringer werd, de mooiste cadeaus verkocht. Ria van Vleuten: "Ze waren veelal authentiek, ambachtelijk en soms zelfs volgens eeuwenoude tradities gemaakt, maar natuurlijk ook met een hedendaags tintje, en afkomstig uit landen als India, Ghana, Madagaskar en Tibet. Van houtsnijwerk en keramiek tot aan sieraden en food producten toe."

Oprichting
De Wereldwinkel in Vorden werd in 1987 opgericht door Jan en Anne van Burk, Ben en Hillie Voortman en Bertine Ensink. Het begon met de verkoop vanuit huis van zogenaamde Fairtrade koffie, die werd geproduceerd door kleine boeren in 'arme landen' in Zuid-Amerika, Afrika en Azië om hen op die manier te helpen hun inkomsten wat op te schroeven. Daarna stond de Wereldwinkel tot 1998 met twee kramen op de weekmarkt. Vervolgens werd tot september 2004 aan de Raadhuisstraat het pand naast 't Stampertje betrokken. En vanaf september 2004 was de winkel op de huidige plek naast het VVV kantoor in de Kerkstraat te vinden. "Een prachtige centrale locatie in het dorp waar trots op zijn ".

Maar helaas na ruim dertig jaar komt er een eind aan de Wereldwinkel in Vorden", zo verklaart Ria Aartsen terwijl de vrijwilligsters Els Hof en Wilma ten Pas de winkel binnen komen. Het tweetal is deze vrijdagmorgen ingeroosterd om de winkel te 'bevrouwen'. "We hebben altijd een beroep kunnen doen op een grote groep vrijwilligers die wekelijks of tweewekelijks werd ingeroosterd", zo verklaart Ria Aartsen als de eerste klant van die dag zich aandient. Ook Hofs en Ten Pas vinden het jammer dat de winkel de deuren sluit. "We hebben altijd met plezier in de winkel gestaan."

Opheffingsverkoop
De opheffingsverkoop start op zaterdag 17 november. Op alle non-food artikelen wordt dan vijftig procent korting gegeven.

 

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant