Column Luuk Stam - Trekkerrr!

Trekkerrr!

Wie even niets te doen heeft, kan ik aanraden om op YouTube eens de woorden 'trekker spotten' in te typen. Er opent zich dan een enorme lading filmpjes van een twintiger uit Friesland die van dit spotten zijn hobby heeft gemaakt. Hij geeft er ook vakkundig commentaar bij. Dat gaat als volgt: "Trekkerrr! Nog een trekkerrr! Trekkerrr met kieper! Trekkerrr met laadbak! Bietenrooierrr!"

Voor wie dit iets te enthousiast is, kan ik de klassieker van de Achterhoekse weerman Gerrit Vossers aanraden. Hij staat midden op een rotonde in het kader van Gerrits Weerpraot het weerbericht voor te lezen als er een trekker passeert. Voor de enkeling die het betreffende filmpje uit 2013 nog nooit gezien heeft; hieronder het 'weerbericht' van Gerrit:

"Vanavond, maar ook komende nacht hebben we te maken met wolkenvelden en ook opklaringen. Hee, doar he'j een John Deere trekker! Da's een mooi ding. Poahhh. Ja, da's mien merk. En nog één! Een 6320! (Toeterende trekker, Gerrit steekt zijn hand op). Helemaal goed! Oja, waar was ik ook alweer gebleven? Oja, bie 't weer, met vanavond.."

Zelf heb ik dat enthousiasme bij het zien van een trekker net wat minder. Bij het stro laden op de boerderij van mijn opa heb ik vroeger weleens op zo'n ding mogen rijden. Dat was mooi om eens te doen, maar van een ontluikende liefde was nou ook weer geen sprake. Toch kun je van zoveel pure passie bij mannen als Gerrit en de Friese trekkerspotter alleen maar genieten.

Ik moest aan ze denken omdat vorige week in de krant stond dat trekkers en andere landbouwvoertuigen (bietenrooierrr!) op de N318 tussen Varsseveld en Winterswijk meerdere rondjes op de rotonde moeten gaan rijden. Dit om te voorkomen dat er enorme files achter hen ontstaan. De extra rondjes rotonde moeten de doorstroming bevorderen.

Dat vind ik niet zo'n slecht plan. Natuurlijk horen ze er in een regio als de Achterhoek bij, die trekkers. Ze zijn onmisbaar voor de boeren, die ongelofelijk belangrijk werk doen. Maar ze kunnen met name in de ochtendspits wel vreselijk irritant zijn. Op weg naar werk, school, afspraak of vergadering is het na elke bocht weer hopen op een trekkervrije baan.

Ik moet ook toegeven dat ik het vaak niet incalculeer en erop gok dat ik die trekkervrije wegen tref. Dat valt nogal eens tegen. Helemaal omdat je vaak niet nummer 1 achter de trekker (trekkerrr!) bent, maar nummer 10 of 15. Op het moment dat je aansluit in zo'n file, lijkt het alsof de klok op het display in de auto ineens extra hard begint te tikken.

Eén voor één lukt het de auto's voor je om in te halen, maar jij bent – wat je ook doet – nog lang niet aan de beurt. Van slaan op je stuur gaat geen landbouwvoertuig aan de kant en ook schelden heeft geen enkele zin. Misschien is het een idee om in dit soort gevallen ook eens heel hard 'trekkerrr!' of 'bietenrooierrr!' te roepen. De weg zal niet ineens leeg zijn, maar het lucht vast enorm op.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten