Dick en Hetty Vlogman in hun Vordense slagerij. Foto: Luuk Stam
Dick en Hetty Vlogman in hun Vordense slagerij. Foto: Luuk Stam (Foto: )

Vordense slager gooit hoge ogen op vakbeurs Slavakto

Keurslagerij Vlogman valt elf keer in de prijzen 

Door Luuk Stam

VORDEN - Goud voor de rauwe ham, de bacon, de gekookte achterham, de bakbloedworst en de fijne rookworst. En de jury tijdens de vakbeurs Slavakto in de Utrechtse Jaarbeurs beoordeelde de grove rookworst, de boerenmetworst, de grove leverworst, de fijne leverworst, de spareribs en de grillworst poesta van Keurslager Vlogman uit Vorden zelfs met goud met ster, een score van 100 op 100.

Dick (60) en zijn vrouw Hetty (57) Vlogman zijn meer dan trots op de behaalde resultaten. "Zeker omdat het allemaal eigengemaakte vleeswaren zijn", vertelt Dick Vlogman. "Dat is waar we ons sterk mee maken. We hebben een eigen worstenmaker. Hij maakt gemiddeld 500 kilo aan worsten per week. En de recepten zijn nog van vroeger, van mijn vader. Het hoort bij ons bedrijf. Mensen komen ervoor terug."

De oorsprong van dit slagersbedrijf ligt aan de Nieuwstad in Vorden, waar de ouders van Dick in 1962 een slagerij begonnen. De jongste van hun drie kinderen was het meest verknocht aan de zaak. "Toen ik een ukkie was, wist ik al dat ik slager wilde worden", vertelt Vlogman. "Bezig zijn met het verwerken van vlees en de klanten een mooi product bieden, vind ik het mooiste dat er is."

De slagerij verhuisde eind 1978 naar de huidige locatie aan de Zutphenseweg. In 1983 namen Dick en zijn vrouw Hetty de zaak hier over. Samen bouwden ze het uit tot de succesvolle onderneming die het nu is. "En als je me nu vraagt of ik het weer zou doen, dan zeg ik volmondig ja", vertelt Vlogman. "Het slager zijn zit er bij gewoon helemaal in."
Hij vertelt dan ook vol enthousiasme over het bereiden van de prijswinnende specialiteiten. "Zo'n achterham, dan begin je met een stuk vlees te pekelen, zout inbrengen, rijpen, je maakt het in een vorm middels vast te binden en 's nachts kook je het op een lage temperatuur af. Dan is er elke keer weer die spanning: hoe is die? Zo is het met heel veel producten. Een goede leverworst vraagt ook honderd procent aandacht."

Vertrek zoon Roy
In de slagerij werkte ook de nu 30-jarige Roy Vlogman negen jaar lang volop mee. De zoon van Dick en Hetty was het gezicht in de winkel. "Hij was daar de uitgesproken man", vertelt zijn vader. "Een echte gangmaker. Ik kan dat niet zoals hij. Ik vind het mooi om klanten te helpen, maar ik ben ook graag achter in de zaak met het vlees bezig. Voor Roy was de winkel helemaal zijn ding." Het idee was dat hij op den duur de slagerij van zijn ouders over zou nemen. Totdat de zoon van Dick en Hetty enkele jaren geleden aangaf het ondernemerschap niet te zien zitten. Dit jaar verliet hij het familiebedrijf om elders aan te slag te gaan. Inmiddels werkt Roy Vlogman als vertegenwoordiger in sauzen, marinades en kruiden.

De klanten in de Vordense slagerij missen hem, zo merken zijn ouders en de andere medewerkers. "Zijn keuze moeten we respecteren, maar de slagerij gaat door", benadrukt Vlogman. Hoewel het team is versterkt met enkele nieuwe gezichten, is van een overname zeker geen sprake. "Hetty en ik doen dit nog steeds met volle passie en overgave."

Kerst
Met de decembermaand staat ook voor hen de drukste periode van het jaar voor de deur. Vorig jaar maakte Vlogman voor 1.100 mensen gourmetvlees en bijna 800 rollades klaar. "Het is verschrikkelijk veel werk, maar wel heel mooi om het te mogen doen", vindt de Vordense slager, die voor zijn eigen kerstdiner jaarlijks dezelfde specialiteit bereidt: "Schouderfiletrollade, gevuld met gedroogde pruimen, heerlijk!"

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten