Sint trok op zijn paard Americo naar het dorp. Foto: Jan Hendriksen
Sint trok op zijn paard Americo naar het dorp. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Ruim voor tijd stonden de eerste kinderen al op de Sint te wachten

VORDEN – Sint-Nicolaas is weer in het land. De goedheiligman reisde zaterdag linea recta supersnel na de 'landelijke' aankomst in Zaandam door naar Achtkastelendorp Vorden. Daar werd hij met een twaalftal Zwarte Pieten met veel enthousiasme en elan door burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst en de nieuwe voorzitter van de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) Peter Besselink, bij Kasteel Vorden officieel welkom werd geheten. Ook had de Sint natuurlijk alle aandacht voor de kinderen voordat hij op zijn schimmel Americo met de muzikanten van Harmonie Vorden voorop naar Het Kulturhus 'reisde'. Tientallen kinderen gaven hem op de kasteelweide een hand en hadden een tekening voor de Sint gemaakt.

Door Jan Hendriksen

Al ruim voor twee uur staan zaterdagmiddag de eerste kinderen in het zonnetje keurig achter een touw bij de brug naar Kasteel Vorden te wachten. 'Welkom Sint en Piet' staat er op een fleurig spandoek. Een enkel kind staat wat gespannen te wachten. Maar er heerst een gezellige sfeer omdat de muzikanten van Harmonie Vorden het ene na het andere Sinterklaasdeuntje laten horen. Er wordt door de kinderen al flink meegezongen. Dit jaar zijn er geen Zwarte Pieten in een bootje op de gracht van Kasteel Vorden te vinden. Door de droogte in de afgelopen maanden staat de gracht bijna droog. Als 'gastvrouw' Liesbeth Groot Jebbink, namens de Sintcommissie van de Vordense Ondernemers Vereniging, de kinderen erop wijst om naar een van de ramen van het kasteel te kijken wordt het wat onrustiger. Zwarte Pieten staan te zwaaien. En als vervolgens de Sint zich achter een van de ramen laat zien begint menig kinderhartje te bonzen.

Het is tijd voor trompettist Dick Boerstoel van Harmonie Vorden om vanaf het bordes van het kasteel de Sint met een traditionele serenade naar buiten te laten komen en te verwelkomen. Voorzitter Peter Besselink van de VOV laat Sint subtiel weten, dat als hij nog niet alle cadeaus voor alle lieve Vordense kinderen heeft ingekocht, hij de nog ontbrekende cadeaus in Vorden kan kopen. Burgemeester Marianne Besselink complimenteert de Sint na de aankomst in Zaandam voor de snelle komst naar Vorden: "Hier is het ook prachtig en zijn de kinderen ook lief." Naast de honderden Vordense kinderen zijn er ook belangstellenden van buiten Vorden speciaal naar de intocht in Vorden gekomen. Zoals Joost van Moorsel uit Warnsveld. De geestelijk en lichamelijk gehandicapte Van Moorsel heeft in zijn rolstoel samen met zijn vader Bart een ereplek gekregen. "Ik fiets met Joost met onze duo fiets regelmatig in Vorden. We zijn voor het eerst bij deze intocht, Joost is helemaal 'gek' van Sinterklaas. Daarom zijn we vanmiddag hier", zo verklaart Bart.

Paardpiet
Inmiddels staat iets verder op in het bosperceel van Kasteel Vorden nabij de oprijlaan de 'Paardpiet' van Sint geduldig op de Sint te wachten om hem te begeleiden naar Het Kulturhus op zijn paard Americo. Vakkundig 'stapt' de Sint op zijn paard met een grote sliert aan kinderen, ouders en opa's en oma's achter zich aan. In Het Kulturhus worden de kinderen actief bezig gehouden en krijgen ze een afwisselend programma aangeboden met zelfs livemuziek. Bewonderenswaardig hoe gedisciplineerd de kinderen de aanwijzingen van presentatrice Liesbet Groot Jebbink opvolgen. Mede daardoor is het een prachtig kinderfeest. Aansluitend aan het programma in Het Kulturhus brachten Sint-Nicolaas en zijn Zwarte Pieten een bezoek aan Kranenburg, waar Sint in de gymzaal van school De Kraanvogel tientallen kinderen uit de buurtschappen Wildenborch, Medler, Linde en Kranenburg kon verwelkomen.

Spelletjes
De Vordense Ondernemers Vereniging heeft naar 5 december toe extra koopzondagen georganiseerd op 25 november en 2 december. Zondag 25 november zijn de kinderen welkom om met hun stempelkaart mee te doen aan de Sinterklaas-spelletjes in vele winkels onder begeleiding van Zwarte Pieten. Op deze speciale koopzondag wordt men tevens in de winkels ontvangen met een hapje en drankje.


Voor meer informatie, zie achterhoekfoto.nl 

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten