Joop Boerstoel ontving uit handen van burgemeester Mark Boumans de zilveren eremedaille van de gemeente Doetinchem. Foto: PR.
Joop Boerstoel ontving uit handen van burgemeester Mark Boumans de zilveren eremedaille van de gemeente Doetinchem. Foto: PR.

Vordense dirigent Joop Boerstoel ontvangt zilveren eremedaille

Algemeen

Bekroning van 20 jaar passie, tomeloze inzet en vele verdienste

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Vordenaar Joop Boerstoel heeft zaterdagavond in schouwburg Amphion in Doetinchem uit handen van burgemeester Mark Boumans de zilveren eremedaille van de gemeente Doetinchem ontvangen. Deze medaille wordt uitgereikt als dank en blijk van waardering aan personen die zich in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt of hebben onderscheiden. De uitreiking van de eremedaille vond plaats tijdens een feestelijk Galaconcert van het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen in het kader van het zestigjarig jubileum van het orkest waarvan Joop Boerstoel (53) sinds 1998 dirigent is.

Burgemeester Boumans prees de Vordense dirigent onder meer vanwege zijn enorme passie, vakmanschap, verenigingsgeest en sociaal vermogen waarmee hij Symfonisch Blaasorkest Gaanderen de afgelopen twee decennia naar tal van hoogtepunten wist te brengen, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. Onder meer tijdens het Festival Bandistico Internazionale in het Italiaanse Besana, op het beroemde Schloss Schönbrunn in Wenen en op kasteel Liechtenstein in het oude stadscentrum van Praag. "Daarmee zette hij het Gaanderense orkest internationaal op de kaart", aldus de burgemeester. Het overgrote deel van de vele concerten die Boerstoel leidde, gemiddeld zo'n vier per jaar, vond echter plaats in de gemeente Doetinchem. Onder meer in sport- en cultureel centrum De Pol, schouwburg Amphion, diverse kerken en de sfeervolle tuin van herberg Het Onland. Boumans: "Opvallend zijn telkens weer de gedegen voorbereiding, de zeer gedetailleerde kennis van de partituren en de mate waarin Joop Boerstoel het orkest betrekt bij de programmering. Altijd is het repertoire zorgvuldig samengesteld, gevarieerd en van een goed niveau. En daardoor aantrekkelijk voor musici én toehoorders. Boerstoel weet wereldwijd de beste arrangementen op te sporen en besteedt veel tijd aan 'zijn' Symfonisch Blaasorkest Gaanderen, ten gunste van het orkest én de Doetinchemse bevolking, die keer op keer weer geniet van het resultaat." Zo ook zaterdagavond tijdens het Galaconcert.

Samenwerking
Binnen de gemeentegrenzen van Doetinchem zocht Joop Boerstoel samen met zijn orkest eveneens de muzikale samenwerking op. Zo werden concerten gegeven met onder meer Musical Producties Gaanderen en het Gaanderens Mannenkoor. Met dit alles heeft hij cultureel flink aan de weg getimmerd en ervoor gezorgd dat Symfonisch Blaasorkest Gaanderen de afgelopen twee decennia een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Zo wisten dirigent en orkest ook viermaal achtereen een eerste prijs te behalen, bij deelname in de hoogste divisie aan landelijke concertconcoursen, die plaatsvonden onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie KNMO.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant