Gerrit Otten (l) en Peter ten Have hebben het initiatief genomen om in buurtschap Medler een AED te realiseren. Foto: Jan Hendriksen.
Gerrit Otten (l) en Peter ten Have hebben het initiatief genomen om in buurtschap Medler een AED te realiseren. Foto: Jan Hendriksen.

'We zijn nog een witte vlek in de gemeente Bronckhorst'

Algemeen

Buurtschap Medler wil een AED

Door Jan Hendriksen

MEDLER – De Medlernaren Gerrit Otten en Peter ten Have zijn vorige week in buurtschap Medler in samenwerking met de Hartstichting een actie gestart om geld in te zamelen voor een AED in hun buurtschap. Hiermee willen beiden de overlevingskans van buurtgenoten die een hartstilstand krijgen vergroten.

Buurtschap Medler is nog een van de weinige - zo niet de enige buurtschap- in Vorden en in de gemeente Bronckhorst die nog niet over een AED beschikt. "In omliggende buurtschappen zoals Linde en Kranenburg kennen ze al wel vele jaren een AED. Maar Medler is nog een witte vlek", zo verklaart initiatiefnemer Gerrit Otten. Waarom willen Otten en Ten Have een AED in hun buurtschap? Peter ten Have: "Een AED (Automatische Externe Defibrillator) in de buurt is van levensbelang, want snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Een AED is een apparaat dat met een schok het hart weer aan het pompen kan brengen bij een hartstilstand. In onze buurt hebben we geen AED die dag en nacht bereikbaar is. En dat moet veranderen vinden wij." Daarom is het tweetal vorige week via het crowdfunding platform BuurtAED.nl onder het motto 'Samen brengen we geld bij elkaar' een inzamelingsactie gestart.

Elke week krijgen driehonderd mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwachts, in of om het huis. Gerrit Otten: "Binnen zes minuten reanimeren en een AED gebruiken, verhoogt de overlevingskans aanzienlijk. Een ambulance is er vaak niet op tijd. Met een BuurtAED maken wij onze buurt dus veiliger."

Speciale bijdrage
BuurtAED.nl is een initiatief van de Hartstichting en Philips om Nederland (hart)veiliger te maken. "Met een speciale bijdrage van Philips krijgen we 1052 euro korting. We moeten zelf 1629 euro inzamelen om een AED te kunnen aanschaffen. Met zijn allen moet dat lukken. Elke bijdrage – groot of klein – is waardevol. We hebben vorige week in de buurtschap al een goede start gemaakt. Zo hebben diverse particulieren en ook alle verenigingen en stichtingen die buurtschap Medler rijk zoals Stichting Oranjefeest Medlertol, Schietvereniging Medler, Vrouwenclub Medler, Touwtrekvereniging Vorden en Jachhoorngroep Medler al een flink bedrag gedoneerd", aldus Gerrit Otten.

Problemen
Twee jaar geleden ondernam Gerrit Otten ook al een een poging om een AED te realiseren in de buurtschap. "Echter ik liep toen tegen een aantal problemen op. Met de actie BuurtAED heb je deze problemen niet meer. De aanschafkosten zijn nu lager en tevens wordt het jaarlijkse onderhoud nu geregeld en zit dit bij de aanschafprijs in voor de komende vijf jaar. En het geld inzamelen gaat nu via de Hartstichting, wij hoefden dus geen eigen rekening te openen. Allemaal zaken die het gemakkelijker maken.

De BuurtAED moet komen te hangen aan een buitenmuur bij café-restaurant 't Wapen van 't Medler. De AED wordt dan aangemeld bij het oproepsysteem voor burgerhulpverleners en is dan dag en nacht bereikbaar. Peter ten Have: "Zodra iemand in onze buurt 112 belt bij een hartstilstand worden burgerhulpverleners opgeroepen die de AED op kunnen halen. Daarom is een AED in de buurt zo belangrijk. Het zou zomaar jouw of mijn leven kunnen redden." Edith Garritsen zal namens Stichting Reanimatie en AED Training Gelre de cursus burgerhulpverlener promoten.

Informatieavond
Om een ieder verder te informeren over de actie van Gerrit Otten en Peter ten Have vindt er maandagavond 17 december bij 't Wapen van 't Medler om 20.00 uur een informatieavond plaats. Iedereen vanaf veertien jaar is welkom. Graag aanmelden via het e-mailadres aedmedler@gmail.com.

Doneren
Wil men het initiatief om een AED in buurtschap Medler te realiseren financieel ondersteunen, dan kan men via de website een donatie doen.

buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-de-houtwal-7251-vorden

Gerrit Otten (l) en Peter ten Have hebben het initiatief genomen om in buurtschap Medler een AED te realiseren. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant