Daniël Nieuwenhuis (l.) en René Hobelman plaatsen de duikerafsluiter. Foto: Liesbeth Spaansen
Daniël Nieuwenhuis (l.) en René Hobelman plaatsen de duikerafsluiter. Foto: Liesbeth Spaansen

Boeren worden in één keer hun eigen waterbeheerder

Algemeen

'We moeten als agrarische sector omdenken'

Door Liesbeth Spaansen

VARSSEL – Na een extreem droge zomer is regen meer dan welkom. Veel sloten staan al weken droog. "Het mag regenen vanaf nu tot het voorjaar, zeg maar. Dat zou ik wel fijn vinden," zegt agrariër René Hobelman uit Varssel. De regen die straks gaat vallen, wil hij graag vasthouden. Daarom plaatste hij dinsdagochtend 11 december, samen met specialist watersysteem van het Waterschap Rijn en IJssel Daniël Nieuwenhuis een opblaasbare duikerafsluiting in een duiker, de buis die twee nu droogstaande sloten verbindt, langs een van zijn percelen.

De opblaasbare duikerafsluiting is een bal met een ventiel waarmee deze makkelijk in de duiker opgeblazen kan worden totdat die goed is afgesloten. Bij voldoende water kan de agrariër deze weer leeg laten lopen en weghalen om wateroverlast te voorkomen. "Het idee om een dergelijke bal te gebruiken, komt van een landbouwer uit de polder," vertelt Daniël Nieuwenhuis. "De duikerafsluiters die het waterschap nu beschikbaar stelt, zijn naar dit idee gemaakt van materiaal dat in de scheepvaart voor boeien gebruikt wordt."

Dijkgraaf Hein Pieper is samen met Daniël Nieuwenhuis en heemraad bestuurder Peter Schrijver van het Waterschap Rijn en IJssel aanwezig op het melkveebedrijf van René Hobelman, die als eerste in deze regio de ballen gaat plaatsen.

"Ik hoef niet te zeggen dat we een extreem droge zomer hebben gehad. Het waterpeil is veel te laag, zo'n 70 centimeter tot meer dan een meter lager dan normaal. De natuur heeft veel water te kort," aldus de dijkgraaf. "Als waterschap voeren wij normaal gesproken het water af via beken naar de grote rivieren, maar nu is het omgekeerde nodig. Om in het groot maatregelen te treffen kost veel tijd, maar gelukkig hebben mensen nagedacht over hoe we water juist vast kunnen houden. De duikers afsluiten met een bal is een snel uitvoerbaar idee, wat we eerst in een klein gebied gaan doen."

René Hobelman vertelt enthousiast over zijn melkveebedrijf, maar vertelt ook over zijn angst voor een droog voorjaar. "We hebben een droge zomer gehad, maar we willen niet ook dit voorjaar beginnen met droogte en daarmee een te lage waterstand. Ik verbouw voor mijn koeien mijn eigen voedergewassen, zoals gras," legt hij uit. "Als deze winter ook streng en droog is, dan heb ik geen voer voor aankomend voorjaar. Dan moet er wel een oplossing komen, maar daar denk ik nog maar even niet teveel over na."

Hobelman, ook bestuurslid van LTO Noord afdeling West Achterhoek en beheerder van de portefeuille water, weet waar hij over praat. Nu het waterpeil ongeveer een meter lager is dan normaal is er heel veel regen nodig om dat weer op het normale niveau te krijgen. "Het moet dan regenen vanaf nu tot het voorjaar, zeg maar. Dat zou ik wel fijn vinden," lacht hij, wetend dat niet iedereen daar blij mee is. Na de regen van deze week lijkt het probleem verdwenen, het gras is vochtig, maar onder de bovenste laag is de grond kurkdroog. "Daar kan niks op groeien. Als de zon schijnt verdampt het water snel."

René plaatst de ballen in de duikers, buizen die de sloten rondom zijn land verbinden. "Als het nu gaat regenen, kan het water door deze ballen in het gebied tegengehouden worden en vloeit het niet via beken en de IJssel weg. Het water kan dan langzaam infiltreren in het land en omhoog komen. We moeten als sector omdenken, je bent in één keer je eigen waterbeheerder. Als mijn buren ook de duikers sluiten, houden we het water hier."

Een opblaasbare duikerafsluiting zorgt ervoor dat water vast wordt gehouden. Foto: Liesbeth Spaansen
Agrariër René Hobelman en dijkgraaf Hein Pieper vertellen over de maatregel tegen droogte. Foto: Liesbeth Spaansen
Agrariër René Hobelman en dijkgraaf Hein Pieper vertellen over de maatregel tegen droogte. Foto: Liesbeth Spaansen
Daniël Nieuwenhuis en René Hobelman plaatsen de duikerafsluiter. Foto: Liesbeth Spaansen
Daniël Nieuwenhuis en René Hobelman plaatsen de duikerafsluiter. Foto: Liesbeth Spaansen
René Hobelman laat het droge zand zien, waarop niks kan groeien. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant