Jozef en Maria staan op menig kerstmarkt in het land, maar komen zelden een sfeervollere als die in Vorden tegen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw
Jozef en Maria staan op menig kerstmarkt in het land, maar komen zelden een sfeervollere als die in Vorden tegen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Jasper Blaauw

Veelzijdige en sfeervolle Vordense kerstmarkt

Algemeen

VORDEN – "En nu maar snel naar de lekkere warme chocolademelk. Dat hebben jullie wel verdiend", zo sprak podium presentator Martin Gabriel. De kindertjes die met 'Muziek van Venhorst' het sluitstuk vormden van het muzikale programma op het Marktplein hadden het inderdaad koud. Maar hun muziek en zang was hartverwarmend. De gevoelstemperatuur lag zaterdag tijdens de 34ste editie van de Vordense Kerstmarkt beneden het vriespunt. Maar dat deerde het publiek niet om richting het centrum van Vorden te komen. Het was er als vanouds gezellig toeven en druk in een perfect sfeervol decor met de prachtige feestverlichting en de houten 'hutjes' die het geheel, zoals onze oosterburen het zeggen, tot een zeer aangename 'Weihnachtsmarkt' maakte.

Door Jan Hendriksen

Na de afkondiging door presentator Gabriel van 'Muziek van Venhorst' had inmiddels Harmonie Vorden de eerste tonen laten horen van hun mini-kerstconcert in de aangename warme Dorpskerk, dat werd geopend met 'Ammerland' gevolgd door Russian Christmas Music. De muzikanten besloten hun optreden met de toepasselijke nummers 'All I want for christmas is you' en 'White Christmis'. Hoewel? De organisatoren van de Kerstmarktcommissie van de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) moesten het zonder sneeuw doen. Die viel amper een half etmaal later wel uit de hemel. Het aanbod van standhouders was weer zeer divers vanuit de grote en kleine sfeerkramen. Vijftig in getal die grotendeels door ondernemers uit de regio waren bemand. "We zorgen steevast voor een grote afwisseling en willen 'dubbelingen' van producten voorkomen. Daar zijn we zeer alert op. We hebben zelfs een wachtlijst. Zo groot is de belangstelling", zo verklaarde voorzitter Irene Burger van de Kerstmarktcommissie van de VOV.

Naast de talloze ondernemers presenteerden zich ook een aantal stichtingen en verenigingen zoals de plaatselijke Scouting, Rotaryclub, Kika en Oranjevereniging. Die laatste kon enkele tientallen nieuwe leden inschrijven die beloond werden met een banketstaaf of kerststol. En werd men minimaal vijf jaar lid dan leverde dat een fles 'bubbels' op. Bij de kramen en hutjes op de 'preuverie' kon men terecht voor hapjes en drankjes, waaronder bij De Rotonde, 't Wafelhuisje, de Mobiele Rokerij, De Herberg, Wijnhandel Sander Pardijs, Hotel Bakker, Wijnhandel Smits, Keurslagerij Vlogman, Den4Akker, Het Meestershuis en Bakkerij Van Asselt. Cycling Team Vorden, die voor het goede doel heerlijke rode en witte wijn, olijfolie en warme huisgemaakte pompoen - en pastasoep verkocht, had ook aan belangstelling niet te klagen, De opbrengst ging zaterdag naar het goede doel voor 2019: Villa Joep, een fonds tegen neuroblastoom kinderkanker.

Overvolle Kerststal
Intussen hadden Jozef en Maria vanuit de 'Levende Kerststal' even contact met het 'thuisfront': Zorgboerderij De Mettemaat in Hengelo (G). Een scala aan dieren zorgde voor een overvolle kerststal zoals enkele Anglo-Nubische geiten, een pony, een ezel, alpaca's, een kalf, schapen en zelfs enkele konijnen en cavia's. Jozef in de persoon van Jesper Kelderman verbaasde zich over de sfeervolle kerstmarkt. "Dit plaatje is hier compleet. Ik bezoek in deze tijd menige kerstmarkt door het hele land. Maar een sfeervollere als deze kom ik zelden tegen." Het zijn op dit moment drukke weken voor Jesper Kelderman en de medewerkers en vrijwilligers. De Mettemaat beschikt over maar liefst vier mobiele 'Levende Kerststallen'. Jesper Kelderman: "We nemen zelf onze afzettingen en stal mee, deze kunnen zowel buiten op harde - en zachte ondergrond als binnen geplaatst worden, inclusief talloze dieren en we zorgen ook voor een 'levende' Jozef en Maria. Kindeke Jezus is wel een pop."

Daverend applaus
Op het naast de Levende Kerststal staande muziekpodium traden diverse koren en muzikanten op. De rij werd door midwinterhoornblazers geopend gevolgd door het jeugdensemble van Harmonie Vorden, Cleo Vlogman uit Vorden die momenteel deelneemt aan de Voice of Holland, Marise den Bakker en Jeshja van Noort, de band Steve Nippels en Martine Smit en Anouska Mariën. Niet op maar voor het podium zorgde een groep jonge meiden, lid van Indoor Sport Vorden, voor de nodige actie met een dansdemonstratie die speciaal voor deze kerstmarkt was ingestudeerd. En dat leverde een daverend applaus op. En dat verdiende de Kerstmarktcommissie van VOV ook. De organisatie en sfeer was perfect. Voor meer foto's, zie de websites van Rob Schmitz en Achterhoekfoto.


www.robschmitzfotografie.nl

www.achterhoekfoto.nl

Er kwamen zaterdag ondanks de kou ruim 1000 bezoekers naar de Vordense Kerstmarkt zo bleek uit metingen. De bezoekers bleven wel wat korter. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant