Piet en Riek Vliem openden samen met wethouder Willem Buunk op feestelijke wijze de twee nieuwe vakantiewoningen. Foto: Jan Hendriksen
Piet en Riek Vliem openden samen met wethouder Willem Buunk op feestelijke wijze de twee nieuwe vakantiewoningen. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Hoeve Kroep An uitgebreid met twee vakantiewoningen

VORDEN – Camping Hoeve Kroep An aan de Kamphuizerweg heeft in nauwe samenwerking met gemeente Bronckhorst twee mindervalide vakantiewoningen, een doucheruimte en fietsenstalling in een gebouw gerealiseerd. Dit is ontstaan na een oproep van de gemeente Bronckhorst om de bestemming van agrarisch naar recreatie te wijzigen en vereffening toe te passen op de te slopen gebouwen. Dit om 'verrommeling ' op het platteland te verminderen en de duurzaamheid te vergroten. En dit heeft geresulteerd in en mooi nieuw gebouw dat wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst met de oud-agrariër Piet (83) en Riek (80) Vliem vorige week vrijdagmiddag officieel openende.

Door Jan Hendriksen

Voor gasten die niet (meer) van kamperen houden biedt Hoeve Kroep An nu een andere mogelijkheid te genieten van de prachtige Achterhoek, de gezelligheid en de gastvrijheid. De eigenaren Jan (51) en Jacolien (52) Langwerden beschikken nu namelijk naast hun dertig campingplaatsen over twee sfeervolle moderne vakantiewoningen met de benamingen 'Veul oe thuus' en 'Kom achterumme'. De vakantiewoningen zijn geheel gelijkvloers en hebben een oppervlakte van ruim zeventig vierkante meter. "De woningen zijn daarom zeer geschikt voor mindervaliden en bieden plaats aan maximaal vier volwassenen", zo verklaart Jan Langwerden tijdens een rondgang na de druk bezochte officiële opening. Vroeger stond op de plek waar de twee nieuwe vakantiewoningen zijn gerealiseerd een varkensschuur met een asbestdak. Een aankondiging van de gemeente Bronckhorst om de bestemmingsplanwijzigingen te vergemakkelijken om de 'verrommeling' van het platteland te stoppen, brachten de plannen om de camping met twee vakantiewoningen uit te breiden in een stroomversnelling. "Boerenerven moesten weer toonbaar worden. De ingreep werd aanzienlijk ingrijpender maar naar verwachting met meer kans van slagen", zo liet Vordenaar Jan Dijkman tijdens de opening weten die de bestemmingsplanwijziging en de nieuwbouw namens de eigenaren in samenspraak met Bas Hermsen van de gemeente Bronckhorst begeleidde. Zonder veel oponthoud volgden de procedures zich op. Welke gebouwen moesten er worden ingeleverd en vereffend worden om nieuwbouw te kunnen realiseren? Er moesten bodem-, flora- en fauna onderzoeken gepleegd worden. Jan Dijkman: "Allemaal werk dat door deskundigen is geleverd in het voortraject. Dat kost de nodige tijd, dat is voor velen onzichtbaar."

Overtuiging
Afgelopen zomer kon er na enige vertraging door Temmink Bouwprojecten gestart worden met de nieuwbouw. In de laatste weken is er door Jacolien en Jan Langwerden en Piet en Riek Vliem en met hulp van familie en vrienden met overtuiging ook de nodige bijdrage geleverd, denk aan de buiteninrichting met de beplanting en verlichting, het plaatsen van de keukens, schilderen, schoonmaken en het inrichten met allerlei hand- en spandiensten. "Al met al een prachtig resultaat", aldus Jan Dijkman.

Voor de hand liggend
En daar was wethouder Willem Buunk het volledig mee eens. "Vakantiegangers weten de kleine campings met vakantiewoningen in de Achterhoek en ook in Bronckhorst steeds beter te vinden maar stellen ook steeds meer kwaliteit- en comforteisen. Met de afbraak van oude agrarische gebouwen en de nieuwbouw van recreatiewoningen vangen we twee vliegen in een klap. Het stimuleert de plaatselijke en regionale economie en het platteland ziet er opgeruimder en uitnodigender uit. De gemeente heeft het daarom gemakkelijker gemaakt om de agrarische bestemmingen te wijzigingen in recreatieve doeleinden. En toerisme is daarvoor een voor de hand liggende keuze."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden