In het Heiligbeeldenmuseum zijn honderden kerstgroepen uit alle culturen te vinden. Foto: PR
In het Heiligbeeldenmuseum zijn honderden kerstgroepen uit alle culturen te vinden. Foto: PR

'Mooi dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft'

KRANENBURG - Voor de negentiende keer presenteert het Heiligenbeeldenmuseum in de periode na het Sinterklaasfeest tot en met Driekoningen een unieke en sfeervolle, internationale kerstgroepententoonstelling met duizenden figuren, bijeengebracht in ruim 200 groepen. Dit jaar met kerstgroepen uit alle culturen uit de prachtige collectie van verzamelaar Jan van Hulst uit Krimpen aan de IJssel. Ook het museum toont haar bijzondere groepen uit de eigen verzameling. Ze zijn opgesteld in een sfeervol kerstdecor met veel kaarslicht en passende muziek.

Jan van Hulst verzamelt al 20 jaar, wereldwijd, de mooiste en exclusieve kerstgroepen van inheemse volken. In zijn collectie heeft hij kerststallen en –groepen uit alle werelddelen. "De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken mij aan bij het verzamelen. Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft mits die groepen symboliek en authenticiteit uitstralen.", aldus Jan van Hulst. De kerstgroepen zijn zo interessant omdat mensen uit verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. Uit Europa komen onder andere een grote Napolitaanse kerstgroep, Santons uit de Provence en Szopka's uit Polen.

Nieuw dit jaar is de presentatie van de film 'Hoe de kerststal naar Nederland kwam' naar een script van Peter Diemer. De tentoonstelling 'Kerst op de Kranenburg' is iedere dag open van 12.00 tot 17.00 uur, van vrijdag 7 december 2018 t/m zondag 6 januari 2019. Ruurloseweg 101 in Kranenburg/Vorden. Museumkaart geldig.


0575-55 64 88

heiligenbeeldenmuseum.nl

Meer berichten