Annelies Hummelink verzorgde 26 jaar lang drie maal per week een informatieprogramma. Foto: Jan Hendriksen
Annelies Hummelink verzorgde 26 jaar lang drie maal per week een informatieprogramma. Foto: Jan Hendriksen (Foto: )

Annelies Hummelink zet punt achter haar radiocarrière bij Achterhoek FM

VORDEN – "Ik wil alle verenigingen, instanties en anderen bedanken voor het kunnen maken van de informatieprogramma's in al die jaren. Want dat was niet mogelijk geweest zonder hun medewerking. Ook wil ik hen bedanken voor de warme woorden die ik van hen mocht ontvangen na het besluit te stoppen als vrijwilliger, radiomaakster en bestuurslid van Stichting Achterhoek FM. Ook een dank aan de collega's die mij hebben geholpen bij de techniek van de programma's. Verder een dank aan mijn familie die mij vele uren gaven om de programma's te maken. Voor mij geldt nu een definitief tot ziens en dag." Met deze woorden besloot Annelies Hummelink – Brummelman (58) zaterdagavond 29 december iets voor zeven uur emotioneel haar allerlaatste radio-uitzending van Achterhoek Info voor Streekradio Achterhoek FM.

Door Jan Hendriksen

Hummelink verzorgde 26 jaar lang diverse malen per week dit informatieprogramma voor de streekradio en was evenzoveel jaren secretaris van de stichting van de lokale omroep. Ze kan zich als vrijwilligster en bestuurslid niet meer vinden in het beleid die de lokale omroepen van hoger hand worden opgelegd door de Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON). Annelies Hummelink: "De OLON wil van de huidige 275 lokale omroepen terug naar 77 grotere streekomroepen. Ik herken me niet meer in dit beleid. En daar wil ik als programmamaakster, presentatrice en bestuurslid geen deel meer van uitmaken."

Daarom stopt de geboren en getogen Vordense met haar programma Achterhoek Info die ze drie maal per week ruim twintig jaar lang voor de lokale omroep voor de gemeente Lochem presenteerde. Steevast was ze op woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond een uur rechtstreeks in de ether met haar programma, dat ze zelf samenstelde en presenteerde. Actueel inspringend op evenementen en activiteiten die in Lochem en directe omgeving plaatsvonden. Talloze gasten ontving ze in de studio net buiten de gemeentegrens van Lochem aan de Wiersserbroekweg in Vorden. In al die jaren ontving ze zesduizend gasten in de knusse studio waar ooit vleesvarkens knorden.

Annelies begon haar officieuze radiocarrière als 'telefoniste en receptioniste' toen haar drie broers, eind jaren tachtig vanuit een schuur bij haar ouderlijk huis, als Black Zorro een geheime zender de ether in slingerden. Toen die in 1992 als legale Vordense Lokale Omroep (VLO) verder ging begon haar officiële radiocarrière. "En toen we voor de voormalige gemeente Ruurlo ook als lokale omroep gingen fungeren hebben we de naam van de zender veranderd in Streekradio Achterhoek FM", zo verklaart Hummelink. Want ook de 'techniek' verzorgde ze regelmatig zelf voor haar programma's. Ze bouwde in al die jaren een warme band op met haar gasten. Zoals met de organisatoren van de Barchemse4daagse. Ze wandelde als verslaggeefster zelfs enkele keren mee.

Warme woorden
Zaterdagavond 29 december verzorgde Annelies tussen zes en zeven uur haar allerlaatste radio-uurtje. Bestuurslid Teun Schutte van Toeristenbelang Laren was haar allerlaatste gast die ze interviewde. Na afloop van de allerlaatste uitzending waren er warme en welgemeende woorden en cadeaus voor Annelies. "Je bent een kanjer", zo sprak een de bestuursleden van de Lochemse Evenementen Organisatie (LEO) die vele malen bij Annelies te gast was in haar programma's. Ook bestuurslid Arie Wolsheimer van Stichting Streekradio Achterhoek FM complimenteerde Hummelink voor haar jarenlange inzet. "We zullen haar gaan missen. Jammer dat ze stopt. We hebben nog geen opvolging voor haar: zowel niet als programmamaakster als bestuurslid."

De complimenten deden Annelies zichtbaar goed. Het ontroerde haar. Ze pinkte een traantje weg om voor de laatste maal de deur van de radiostudio achter zich dicht te trekken. "Er is een tijd van komen en na een fijne tijd nu na 26 jaar een tijd van gaan."

Meer berichten