Werkgroepleden Jan Ilsink, Erika Vreeswijk en Peter Besselink vóór de showroom van Bleumink Profile, waar de inloopmiddag plaatsvindt. Foto: PR
Werkgroepleden Jan Ilsink, Erika Vreeswijk en Peter Besselink vóór de showroom van Bleumink Profile, waar de inloopmiddag plaatsvindt. Foto: PR (Foto: )

Praat mee over de toekomst van Vorden

VORDEN – Hoe houden we het centrum van Vorden in de toekomst levendig, aantrekkelijk en veilig? Deze vraag staat centraal tijdens de inloopmiddag die de werkgroep Vitale Kern Vorden op zaterdag 19 januari organiseert in de showroom van Profile Bleumink (voorzijde aan de Dorpsstraat) van 11.00 tot 15.00 uur.

De werkgroep Vitale Kern heeft inmiddels enkele brainstormsessies met de ondernemers uit Vorden gehad. Nu willen ze weten wat de wensen en ideeën van de rest van het dorp zijn. Wat moet er gebeuren om het centrum te verbeteren? In de showroom van Bleumink zullen allerlei kaarten en plattegronden worden opgehangen. En samen met de werkgroepleden kan er worden gekeken naar verbeterpunten. Ook staat er een originele ideeënbus. Na deze inloopmiddag zal de werkgroep alle geleverde input inventariseren en een prioriteitenlijst opstellen die wordt aangeboden aan de gemeente.

Budget vanuit gemeente
De werkgroep Vitale Kern Vorden is er gekomen op verzoek van de gemeente Bronckhorst. De gemeente wil wensen en ideeën meer vanuit het dorp laten komen, in plaats van dat er alleen beleid wordt gemaakt vanuit het gemeentehuis. Voor de plannen is ook budget vrijgemaakt. De komende vier jaar is er jaarlijks 500.000 euro gereserveerd, bedoeld voor de kernen Vorden, Hengelo, Steenderen en Zelhem.

Tijdens de eerder gehouden brainstormsessies met de ondernemers werd er onder andere ingezoomd op de verkeersveiligheid in het dorp. Met name het veilig oversteken van voetgangers was een belangrijk aandachtspunt. Ook de gevaarlijke verkeerssluis aan de Zutphenseweg kwam ter sprake. Inmiddels zijn daar op verzoek van de werkgroep Vitale Kern al twee borden geplaatst waardoor duidelijk is wie voorrang heeft.

"Maar er zijn in het dorp vast meer goede ideeën om Vorden leefbaarder, aantrekkelijker en veiliger te maken", zegt Ingrid Weeke van de werkgroep Vitale Kern en tevens bestuurslid van Vordens belang. "Kom daarom op 19 januari naar onze inloopmiddag en laat je stem horen. Je kunt tussen 11.00 en 15.00 uur zo binnenlopen. En het hoeft niet lang te duren: een goed idee kun je ons in 10 minuten vertellen."

Kleurwedstrijd
De werkgroep Vitale Kern heeft een 'echte Vordense' kleurplaat laten maken, door de Vordense cartoonist Derk-Jan Rouwenhorst. Deze kleurplaat wordt deze week verspreid op de drie basisscholen in Vorden en Kranenburg. Verspreid over 5 leeftijdscategorieën zijn er leuke prijzen te winnen. De ingekleurde kleurplaten kunnen worden ingeleverd tijdens de inloopmiddag.
Wat zie je allemaal op de kleurplaat? De gekapte kastanjeboom bij de Ronde centraal: van de boomschijven hebben kinderen allerlei speelattributen gemaakt en burgemeester Marianne Besselink plant een nieuwe boom. Kinderen die de kleurplaat niet hebben ontvangen kunnen deze alsnog afhalen tijdens openingstijden in de winkel van Stoertjes & Staartjes of bij Bleumink Profile, beide gevestigd aan de Dorpsstraat.

Meer berichten