Talloze suggesties voor aantrekkelijker Vorden

VORDEN – "Wat is daar gaande", zo vraagt een Vordenaar wijzend naar de overzijde als we onze auto op het marktplein parkeren. Voor en in de showroom van Profile Bleumink aan de Dorpsstraat staan mensen met elkaar te praten en zo te zien te discussiëren. We antwoorden de Vordenaar: "De werkgroep Vitale Kern Vorden heeft op deze zaterdag een inloopmiddag georganiseerd met als thema 'Hoe houden we Vorden levendig, aantrekkelijk en veilig?'." Tientallen Vordenaren en Wichmonders kwamen binnenlopen om hun suggestie, idee of verbeterpunt onder de aandacht van de werkgroep te brengen zodat Vorden in de toekomst een vitaal dorp blijft.

Door Jan Hendriksen

De suggesties, ideeën en verbeterpunten zijn divers als we een blik werpen op de flipovers die de werkgroep in de showroom heeft opgesteld met onder meer als onderwerpen ruimtelijk, functioneel, beeldkwaliteit en verkeer. "De stal van Bakker een nieuwe functie geven", zo is er onder meer te lezen. Wat betreft het 'verlanglijstje' wat winkels betreft wordt geopperd voor een sportzaak en een doe-het-zelfketen in het dorp. Ook het ambitieuze plan om een Blokker en een Action te openen, is er te lezen. De flipover met als onderwerp 'verkeer' was zaterdag bijna te klein voor alle suggesties, ideeën en verbeterpunten die naar voren kwamen. "Er moeten veel duidelijker verwijzingen komen naar de parkeerplaats van De Bleek. En geen parkeerplaatsen meer langs de Dorpsstraat en tussen de De Rotonde en de Dorpskerk. En de automobilisten die zich keurig aan de dertig kilometer snelheid in het centrum houden moeten met een bloemetje worden beloond", zo is er te lezen. "Ondanks de herinrichting enkele jaren geleden van het dorpscentrum is de verkeersveiligheid in het centrum absoluut niet verbeterd", volgens Vordenaar Peter Bielaars. Bielaars was een van de tientallen Vordenaren en Wichmonders die zaterdag zijn ideeën, suggesties en verbeterpunten deponeerde tijdens de inloopdag.

Stationsgebouw
Bij de flipover met als onderwerp 'Functioneel' werd geopperd om het oude NS-station meer bij het centrum te betrekken. "Maak het tot een leuke plek om aan te komen en te wachten, met meer toeristische informatie", zo suggereerde Karin Haarman. Ook werd het idee geopperd om de looproute vanaf de Baakse Beek naar het centrum te verbeteren, om een mini-dierenboerderij op De Bleek te realiseren en dat er meer huurwoningen voor 'starters' moeten komen. Ook is er diverse keren te lezen dat het centrum groener moet worden 'aangekleed'.

Inventariseren
De werkgroep Vitale Kern heeft inmiddels enkele brainstormsessies met de ondernemers uit Vorden achter de rug. "Tijdens deze inloop willen we horen wat de wensen en ideeën van de rest van het dorp zijn. We gaan als werkgroep alle geleverde input inventariseren en een prioriteitenlijst opstellen die in februari aan de gemeente Bronckhorst wordt aangeboden", zo verklaarde Erika Vreeswijk namens de werkgroep. De werkgroep Vitale Kern Vorden is er gekomen op verzoek van de gemeente Bronckhorst. "De gemeente wil wensen en ideeën meer vanuit het dorp laten komen, in plaats van dat er alleen beleid wordt gemaakt vanuit het gemeentehuis", zo verklaarde gebiedsmedewerker Herman de Groot van de gemeente Bronckhorst. Voor de plannen is ook budget vrijgemaakt. Wethouder Evert Blaauw, die ook een kijkje kwam nemen: "De komende vier jaar is er jaarlijks 500.000 euro gereserveerd, bedoeld om de kernen Vorden, Hengelo, Steenderen en Zelhem te vitaliseren."

Kleurwedstrijd
Aan de inloopmiddag was ook een kleurwedstrijd voor de jeugd verbonden. De Vordense cartoonist Derk-Jan Rouwenhorst had een Vordense kleurplaat gemaakt. Op de kleurplaats stond de gekapte kastanjeboom voor de Dorpskerk centraal: van de boomschijven hadden kinderen allerlei speelattributen gemaakt en burgemeester Marianne Besselink plant een nieuwe boom. Tientallen kinderen leverden prachtige gekleurde kleurplaten in. Binnenkort zal de kersverse tienjarige jeugdburgemeester Evi Otten uit Halle-Heide van de gemeente Bronckhorst alle ingeleverde de kleurplaten gaan beoordelen en de prijswinnaars in de vijf verschillende leeftijdscategorieën bekendmaken.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten