Dankbaar publiek bij de historische boerenbeelden. Foto: Jan Hendriksen
Dankbaar publiek bij de historische boerenbeelden. Foto: Jan Hendriksen

'Boer'n van Gister'n'in de herhaling

Algemeen

Klankbeeld heeft na 25 jaar nog niets aan kracht ingeboet

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het klankbeeld 'Boer'n van Gister'n' gaat zondag 17 februari in zaal De Herberg op herhaling. De belangstelling voor het klankbeeld was afgelopen zondagmiddag namelijk zo groot dat een groot aantal belangstellenden teleurgesteld moest worden. De voorstelling was in een mum van tijd uitverkocht. "De vraag naar toegangskaarten was daarna nog zo groot dat we zondag na afloop van de voorstelling hebben besloten het klankbeeld nogmaals in Vorden te vertonen", zegt Fons Rouwhorst, samen met Vordenaar Henk Graaskamp 25 jaar geleden de maker van het klankbeeld.

Op verzoek van de oudheidkundige vereniging Oud Vorden werd 25 jaar geleden het klankbeeld over het boerenleven van begin vorige eeuw voor het eerst vertoond bij Hotel Bakker. Daarna was de voorstelling nog eens tien keer te zien bij verschillende Vordense verenigingen. En 25 jaar later blijkt er opnieuw behoefte te zijn aan het boerenverleden. Het publiek genoot zondag zicht- en hoorbaar van het klankbeeld. Veelal zestigplussers. Maar ook bij de 'jongelingen' onder het publiek was er een grote mate van herkenning. "De verhalen die mijn vader en moeder verteld hebben over het boerenleven in het verleden zijn herkenbaar in dit klankbeeld terug te vinden", zo verklaarde Vordenaar Bert Hissink (47) na afloop. "Ik kende het niet. Het mag niet vergeleken worden met de Ode aan Vorden. Maar er zitten wel veel herkenbare facetten in het klankbeeld", aldus Hissink. Rouwhorst beschouwde dit na afloop als een groot compliment. Ook Henk Graaskamp, die 25 jaar geleden de tekst van het klankbeeld insprak, werd na afloop door menige bezoeker aangesproken. De vele gezegden en typische Achterhoekse uitdrukkingen werden met veel gegniffel ontvangen.

Boerenleven
De beelden riepen bij velen herinneringen op en de muziek bracht bij sommige bezoekers zelfs ook emoties op gang. Zoals bij de 69-jarige Vordense Jannie Bakker. "Ik had het klankbeeld al eerder gezien. Het is eigenlijk een 'must' voor iedere Achterhoeker en te vergelijken met het boek 'Oud- Achterhoeksch boerenleven, het gehele jaar rond' van historicus en folklorist meester H.W. Heuvel dat wel beschouwd wordt als het beste en meest complete boek dat over de Achterhoek is verschenen. Het ligt thuis bij mij steevast binnen handbereik. Het in 1927 postuum verschenen werk beschrijft bijna van dag tot dag het boerenleven in al zijn verscheidenheid: de werkzaamheden en gewoonten van elke dag, het familieleven, de buurt en de soms vreemde bezoekers die de boerenhoeven destijds aandeden, de volksgewoonten, de feesten, de hoogtijdagen. Kortom, het boerenleven in al zijn simpele en veelkleurige werkelijkheid zoals het was aan het einde van 19de en het begin van de 20ste eeuw. Facetten die ook allemaal in dit klankbeeld zijn terug te vinden", aldus Bakker.

Digitale tijdperk
Met een dia-klankbeeld als presentatievorm zetten Rouwhorst en Graaskamp 25 jaar geleden, nog voordat het digitale tijdperk zijn intrede deed, 'Boer'n van gister'n' in elkaar. "In 2004 hebben we de dia-projectoren vervangen door digitale projectie met de beamer. Maar inhoudelijk is er aan het klankbeeld niets veranderd", zo vertelde Fons Rouwhorst vooraf de aanwezigen.
In 1990 had Rouwhorst in opdracht voor het Museum in Aalten een dia-klankbeeld gemaakt over de historie van de Achterhoek. "Dat noemde ik 'Beelden uit de oude Achterhoek'. Toen ik dat klaar had wilde ik graag een dia-klankbeeld maken over het boerenleven. Ik ben opgegroeid in Zieuwent tussen grote en kleine boeren. Belangrijke gebeurtenissen in dat boerenleven waren geboorte, trouwen en doodgaan. En niet te vergeten de seizoenen. Deze onderwerpen heb ik als rode draad in het klankbeeld verwerkt. Ik weet van mijzelf redelijk goed wat ik kan maar ik weet ook wat ik niet kan. Door de ontmoeting met Henk Graaskamp begin jaren '90 had ik iemand gevonden die dat gedeelte waar ik niet goed in was perfect aanvulde. Veel dialectteksten met prachtige boeren-anekdotes kwamen van zijn hand maar ook uit zijn mond." En Rouwhorst heeft gemerkt dat die na 25 jaar absoluut nog niet aan amusementswaarde hebben ingeboet.

Kaarten
Kaarten à 5 euro voor het extra voorstelling van het klankbeeld 'Boer'n van Gister'n', op zondag 17 februari bij De Herberg, zijn te koop bij de Bruna in Vorden. De aanvang is 14.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant