Niels Koolen. Foto: PR
Niels Koolen. Foto: PR (Foto: )

Karter Niels Koolen scoort podiumplaatsen in internationale wedstrijden

VORDEN - Niels Koolen is het nieuwe seizoen op sublieme wijze begonnen. De zeventienjarige karter uit Vorden werd derde in de IAME X30 Senioren-klasse tijdens de Winter Cup in Valencia. Een week later werd de rijder van Evolution bovendien tweede tijdens een clubwedstrijd op de Spaanse baan.

In beide wedstrijden waren de startvelden met veertig rijders groot en was het niveau hoog. Dat Niels direct zo sterk voor de dag kwam, zegt wat over zijn huidige vorm én over zijn mogelijkheden voor het komende seizoen.

Zijn coach en monteur Joey van Splunteren was niet verbaasd over het ijzersterke optreden van Niels. "Hij is goed gemotiveerd, hij heeft vertrouwen in het team en heeft het goed voor elkaar", aldus Joey. "Dat was vorig jaar ook al zo, maar nu valt alles op zijn plek. Het is natuurlijk nog maar het begin, maar hij heeft alvast goede zaken gedaan. Hij vindt het geweldig, je ziet hem glunderen." Volgens Joey heeft Niels zich in de afgelopen twee jaar in razend tempo ontwikkeld. "Hij is gewoon ontiegelijk goed geworden. Hij is altijd snel. Ook in het racen zelf heeft hij zich heel veel verbeterd. Het talent dat hij heeft komt er nu uit. Hij kan nu ook veel beter overbrengen wat er aan de afstelling van de kart moet worden veranderd. En als je hem een instructie geeft dan voert hij die meteen uit. Hij hoeft er niet eens over na te denken."

Tijdens de Winter Cup-race had Niels nog een wat mindere start van het weekeinde. Joey: "De kwalificatie en de heats gingen wat minder, maar in de finale switchte hij alles om en reed hij enorm sterk, van P16 naar de derde plek. Een week later was hij tijdens de clubwedstrijd op dezelfde baan het hele weekeinde heel sterk. Hoewel het een clubwedstrijd betrof, was die toch enorm sterk bezet omdat die als voorbereiding werd beschouwd op de Winter Cup van EK-organisator RGMMC. Tijdens de tweede race reed hij van elf naar vier, maar door een crash buiten zijn schuld om finishte hij als achtste. In de finale reed hij vervolgens van acht naar twee. "Hij had de race wel kunnen winnen, maar het risico om de nummer één nog te pakken was te groot. In de laatste zes ronden reed hij op 0.1 seconde achterstand. De jongen aan kop hield de deur ook wel erg goed dicht. Dan wordt het moeilijk. Maar voor Niels was het sowieso een topweekend!"

Meer berichten