Foto:

Licht bij brug in 'Rode Loper'

Vordens Belang en omwonenden maken zich sterk voor veiligheid

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het is knap donker bij de brug in de 'Rode Loper', het wandel- en fietspad over de Vordense Beek dat Vorden-Zuid verbindt met het (winkel)centrum van het dorp. Een onveilige situatie, vinden Vordens Belang en een aantal omwonenden die al ruim een jaar bezig met de realisatie van een verlichtingsplan nabij de brug. Een crowdfundings-actie moet het laatste deel van de kosten bijeenbrengen.

De 'Rode Loper', zoals het pad bij De Bleek in de volksmond wordt genoemd, maakt sinds eind 2016 onderdeel uit van het omvangrijke herinrichtingsproject 'de Baakse Beek' in Vorden. Het is de bedoeling een oeververlichting door middel van twee led-linten onder de brug te plaatsen. Deze worden gevoed door een zonnepaneel en dienen te gaan werken op een bewegingsmelder. Het project is een grote wens van een aantal omwonenden en van Vordens Belang, dat een bemiddelende rol op zich genomen heeft.
Om de brugverlichting te realiseren is er een samenwerking van enkele bewoners, de gemeente Bronckhorst en Vordens Belang ontwikkeld. De gemeente en Vordens Belang zijn bereid ieder eenderde van de kosten van 3.600 euro te betalen. De resterende 1.200 euro die nodig zijn voor de sfeervolle en functionele verlichting van de brug moeten van buitenaf worden aangetrokken. "We proberen middels een vorm van crowdfunding het resterende bedrag bij elkaar te krijgen om het plan te realiseren", verklaart secretaris Harry Jansen van Vordens Belang.
Daarnaast wil Vordens Belang de voor- en tegenstanders van de verlichting rondom de brug uitnodigen voor een bijeenkomst. Harry Jansen: "Er zijn namelijk ook enkele mensen die het niet nodig vinden om de brug te verlichten." Ook wil Vordens Belang bemiddelen in de zoektocht naar een 'partij' die de verantwoordelijkheid en het onderhoud van de verlichting voor haar rekening wil nemen, omdat de organisatie geen eigenaar of beheerder van de installatie wil zijn.

Zichtbaarder
Door het herinrichtingsplan Baakse Beek, door Waterschap Rijn en IJssel, is de Vordense Beek nabij het centrum van Vorden veel prominenter in beeld. Naast de natuurlijkere inrichting van de beek en de aanleg van een vispassage biedt de herinrichting de mogelijkheid om te wandelen van Kasteel Vorden naar kasteel Hackfort. Door enkele speeltoestellen en een oversteekplaats door de beek (een 'voorde') is de beek veel zichtbaarder en het park De Bleek veel mooier geworden.
Belangstellenden die het verlichtingsplan financieel willen ondersteunen of meer informatie willen, kunnen contact opnemen met Vordens Belang via het e-mailadres
vordensbelang@gmail.com.

Meer berichten