Frank van Setten (r) en Jacqueline Tomey van Stichting Poort van Bronckhorst samen met Nico van Goethem in de voormalige goederenloods van het stationsgebouw. Foto: Jan Hendriksen.
Frank van Setten (r) en Jacqueline Tomey van Stichting Poort van Bronckhorst samen met Nico van Goethem in de voormalige goederenloods van het stationsgebouw. Foto: Jan Hendriksen.

Vordens stationsgebouw moet weer meedoen

Algemeen

Stichting zoekt subsidiehulp voor renovatie en exploitatie

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het werd vorige maand nog als idee geopperd tijdens de inloopmiddag van de Werkgroep Vitale Kern Vorden met als thema 'Hoe houden we Vorden levendig, aantrekkelijk en veilig?': betrek het oude NS-station meer bij het centrum van Vorden. "Maak het tot een leuke aankomst- of wachtplek, met meer toeristische informatie." En dat moet de Stichting Poort van Bronckhorst onder aanvoering van voorzitter Frank van Setten als muziek in de oren hebben geklonken. Maar zonder subsidie zal er weinig van de grond komen.

Samen met Jacqueline Tomey (secretaris) en Gerard Seesink (financieel adviseur) vormt Frank van Setten het bestuur van stichting De Poort van Bronckhorst. De stichting heeft twee doelstellingen: het monumentale pand grondig opknappen en vervolgens laten exploiteren. Maar dan zal er nog heel wat water door de Vordense Beek moeten stromen. Want dat wordt naar verwachting van de stichting een complex en duur traject. Volgens Van Setten echter een prachtige uitdaging waar de stichting voor meer dan honderd procent de schouders onder wil zetten.
De voorgenomen operatie gaat enkele tonnen kosten, volgens de berekeningen van een bouwkundig adviseur. "Momenteel zijn we druk in de weer om een definitief plan voor restauratie en exploitatie bij de provincie Gelderland in te dienen. Dat moet uiterlijk op 1 februari volgend jaar klaar zijn om in aanmerking te komen voor financiële steun vanuit het project
'Steengoed Challenge'. Want zonder subsidie redden we deze klus niet", zegt Van Setten.
Met dit project brengt de provincie op innovatieve manier leegstaande locaties en plannenmakers bij elkaar om snel een nieuwe bestemming tot stand te brengen, gericht op het gebouw en de omgeving. Het Vordense station is een van de gebouwen die is voorgedragen. Op de website van de provincie Gelderland is inmiddels al een filmpje te zien waarin de challenge wordt gepromoot. Daarvoor zijn opnamen gemaakt in en rond het voormalige stationsgebouw, met Harm Edens uit Zutphen als presentator.

Monumentaal pand
Het voormalige stationsgebouw is eigendom van Vordenaar Nico van Goethem (80). Het staat al bijna twaalf jaar leeg nadat in 2007 een van de Vordense tandartsen het pand verliet. "Het is een uniek monumentaal gemeentelijk pand uit 1878 en tevens het enige stationsgebouw in de gemeente Bronckhorst. Daarom hebben we de werknaam van Stichting Poort van Vorden ook omgedoopt naar de definitieve naam Stichting Poort van Bronckhorst", zegt secretaresse Jacqueline Tomey.
Het stationsgebouw heeft een hoog middendeel met korte, lage vleugels en werd al eens uitgeroepen tot 'Parel van Vorden'. Bij een rondgang door het pand wordt duidelijk dat het sterk verpauperd is maar dat er nog unieke elementen bewaard zijn gebleven zoals een schouw. Naast een tandartsenpraktijk heeft een gedeelte van het pand ook nog als jongerencentrum gefungeerd. Enkele 'leuzen' op de muren getuigen daar nog van. De grootste ruimte, de goederenloods, heeft als opslagruimte gediend voor onder meer een installatiebedrijf en voor kringloopwinkel De Werf.

Hokkerig
Momenteel is Stichting Poort van Bronckhorst druk in gesprek met partijen die belangstelling hebben voor de exploitatie van het stationsgebouw. "Jammer genoeg heeft zich zeer recent een partij teruggetrokken", aldus Van Setten. Hij maakt duidelijk dat het pand in ieder geval geen horecafunctie krijgt of een museum wordt. "Horeca is er al voldoende in Vorden en het pand is te 'hokkerig' om als museum ingericht te worden."

Het Vordense station zoals het er in 1900 uitzag. Foto: Vereniging Oud Vorden/Coll. Albers/foto jhr. Van Haeften”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant