Foto:

Eén man met acht vrouwen

Krato speelt avondvullende klucht 'De Gouden Adonis'

Door Jan Hendriksen

KRANENBURG/VORDEN - Er doet zich dit jaar een uniek feit voor bij de Kranenburgse toneelvereniging Krato. Er staat namelijk maar één man op het toneel, tussen liefst acht vrouwen. Dat gebeurt in de klucht 'De Gouden Adonis' die Krato vrijdagavond 8 maart in het Vordense Kulturhus op de planken brengt.

Maar Richard Ooms weet zich prima staande te houden tussen al het 'vrouwleu' geweld in het komische stuk in vier bedrijven van H. Fober. Jaarlijks kiest een 'leescommissie' binnen Krato voor een aantal 'zichtzendingen' van de bekende Toneeluitgeverij uit Alkmaar om samen met regisseur en voorzitter Bertus Pellenberg een keus te maken welk toneelspel uiteindelijk wordt opgevoerd. "We zijn daarbij afhankelijk van het aantal beschikbare leden dat mee wil spelen", zo verklaart Pellenberg. En dat was dit jaar een behoorlijk aantal vrouwen. "In de wetenschap dat we maar een gering aantal mannelijke rollen konden invullen hebben we voor deze klucht gekozen", aldus Pellenberg.
Sinds eind oktober is Krato aan het repeteren. In eerste instantie in de kantine van camping-stalhouderij De Goldberg en sinds enkele weken bij het Kulturhus. Als we op een van die repetitieavonden een kijkje komen nemen valt direct op dat bijna alle spelers ook repeteren in de 'outfit' waarin ze optreden. "Inderdaad. Op deze manier kun je je nog beter in je rol inleven", zegt Marjan Buunk.
Krato telt dit jaar twee debutanten. Jet Klein Nengerman (16) en Dorée Golstein (59) staan voor het eerst met Krato op het toneel. Jet heeft de toneelaspiraties niet van een vreemde. Haar moeder Marjan Buunk maakt al vele jaren deel uit van de 'cast' van Krato. "Ik ben als jonge nieuweling prima opgevangen binnen de groep waarvan ik meeste mensen wel kende. Maar het is best wel spannend", zegt de benjamin van de groep. De 'toneelervaring' van Dorée Golstein gaat terug naar de tijd dat haar kinderen met een musical bij de Dorpsschool meespeelden. "Toen heb ik ook al eens een klein rolletje gehad. En dat is nu ook weer het geval. Maar dat is prima hoor. Zo kan ik wat ervaring opdoen."
Inmiddels geeft regisseur Bertus Pellenberg links en rechts nog wat aanwijzingen aan de groep als de repetitie van het vierde en laatste bedrijf begint. De spelers blijken al behoorlijk tekstvast te zijn. Pellenberg: "Dat is ook een vereiste. Vanuit deze positie kunnen we in de komende twee weken naar de kleine finesses toewerken."

Extra voorstelling
Krato speelt daags na de uitvoering op vrijdagavond 8 maart de klucht ook nog eens voor de Zonnebloem Vorden. Ook die voorstelling is in het Kulturhus. "Daar was Krato vorig jaar na de voorstelling van toen al direct om gevraagd. Op deze manier is alle energie die we in onze voorbereidingen steken niet eenmalig en bereiken we een nog breder publiek. En dat geeft de groep een grotere voldoening" aldus secretaresse Martine ten Arve, tevens een van de hoofdrolspeelsters in de klucht.
Het motto van de klucht 'De Gouden Adonis' is 'Hebben is hebben en krijgen is de kunst'. Onder dit motto leiden Corien, gespeeld door Marjan Buunk, en Tessa (Martine ten Arve) hun pension. Zij schrikken er niet voor terug om dezelfde kamer aan twee verschillende dames te verhuren. Omdat ze echter bezoek krijgen van hun respectievelijke moeders, voor wie het bedrog van de Gouden Adonis over de vloer komt, om er zich van te vergewissen dat alle wettelijke en andere regels worden nageleefd, moeten Corien en Tessa alle registers van hun vindingrijkheid opentrekken om niet door de mand te vallen. En de buurvrouw, die alles vanachter haar gordijntje secuur in de gaten pleegt te houden, laat zich ook niet met een kluitje in het riet sturen. Een vlot verhaal dat ongetwijfeld voor veel lachsalvo's zal gaan zorgen.

Spelersgroep
De spelersgroep van Krato voor 'De Gouden Adonis' bestaat naast Richard Ooms, Martine ten Arve, Marjan Buunk, Jet Klein Nengerman en Dorée Golstein verder uit Hester Stevens, Anita Pierik, Miranda Beekman en Bernadet Wunderink. Souffleuse is Anneke Roelvink, de grime wordt verzorgt door Marlies Meenks en voor het decor zorgen Dorien Groot Jebbink en Bernard Wunderink.
Toegangskaarten à zeven euro zijn in de voorverkoop te bestellen via de vernieuwde website van Krato. Ze zijn ook te koop bij Bloemsierkunst Halfman aan de Dorpsstraat in Vorden. De voorstelling begint om 20 uur.

www.Toneelvereniging-KRATO.nl

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten