Kanon Pokajanen door het Utrechts Kamerkoor

VORDEN/UTRECHT - Het Utrechts Kamerkoor, onder leiding van Wolfgang Lange, brengt in februari 2019 twee keer de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt ten gehore. Het eerste concert is op vrijdag 22 februari 2019 om 20.30 uur in de Dorpskerk van Vorden. Het tweede concert is op zaterdag 23 februari om 20.15 uur in de Willibrordkerk te Utrecht.

De Kanon Pokajanen (1997) is het meest omvangrijke koorwerk van Arvo Pärt (1935). Aan dit werk ligt een boetekanon ten grondslag. In de oudste Slavische kerkhandschriften komt de boetekanon al voor en in de Grieks-Russische Kerk maakt hij deel uit van het ochtendgebed. De boodschap die hij brengt is het verschijnen van Christus in de wereld.

Pärt zei over zijn Kanon onder andere: "Jaren geleden, bij mijn eerste ontmoeting met de traditie van de Russisch-Orthodoxe kerk, kreeg ik een tekst in handen waarvan ik de betekenis destijds nauwelijks kon begrijpen, maar die een diepe indruk achterliet. Het was de boetekanon. Sindsdien ben ik steeds weer naar deze verzen teruggekeerd, die zich slechts langzaam en moeizaam voor me openden.

Ik wilde het woord de kans geven haar eigen klank te kiezen, haar eigen melodische lijn zelf te tekenen. En zo ontstond er, ook een beetje tot mijn eigen verrassing, muziek die geheel en al doordrongen was van het eigen karakter van dit bijzondere, alleen in kerkteksten gebruikte, Slavische idioom."

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten